Afrika Katarakt Projesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Afrika Katarakt Projesi, Afrika kıtasındaki körlükle mücadele kapsamında 100.000 katarakt hastasının ücretsiz ameliyat edilmesini amaçlayan; 1 Nisan 2007 itibarıyla hayata geçirilmiş bir projedir.

Proje, güneş ışınları ve yetersiz beslenme nedeniyle katarakt probleminin çok yoğun olduğu Sahra-altı Afrika’da 10 ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad’dır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının görevlendirdiği gönüllü doktor ve hemşireler Afrika'nın farklı ülke ve bölgelerinde gerçekleştirilen ameliyatlara katılmaktadırlar. Ameliyatlar katarakt cerrahisindeki son gelişmelere uygun olarak Fako teknolojisi ile yapılmaktadır. Proje kapsamındaki tüm ameliyat ve ilaç dağıtımları ücretsiz gerçekleştirilmektedir.İHH (İnsani Yardım Vakfı)'nın yürüttüğü projeye Türkiye ve Sudan Sağlık Bakanlıklarının yanında TİKA da destek vermektedir. Proje kapsamında aynı zamanda Afrikalı cerrahların eğitilmesine yönelik Fako eğitim programı yürütülmektedir.bu proje AFAB (Önlenebilir Körlükle Mücadele İttifakı Afrika Ülkeleri Eğitim Programı) AFAB'ın hedef olarak belirlediği Burkina Faso, Çad, Gine, Fildişi Sahili, Cibuti, Gine Bissau, Moritanya, Mali, Mozambik, Komorlar, Nijer, Somali ve Togo olmak üzere 13 Afrika ülkesinde ücretsiz göz taramaları ve katarakt ameliyatları yapılacak, sağlık hizmeti alamayanlara destek olunacak.[1]

Projenin Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir milyar nüfuslu Afrika’nın %1,2’si âmâdır. Afrika genelindeki 10 milyon âmânın yarısı katarakt hastasıdır. Afrika’da katarakt hastası olup tedavi görebilenlerin oranı milyonda 500 kişidir. “Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör olmaktadır. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40.000 insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Nijer’de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11’dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına gelmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]