Afganistan İslami Birlik Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afganistan İslami Birlik Partisi
حزب وحدت اسلامی افغانستان
Genel başkanKerim Halili
KurucuAbdul Ali Mazari
Kuruluş tarihi1989
MerkezKâbil, Afganistan
İdeolojiŞii İslamcılığı
Hazara Azınlık hakları
Resmî renklerSiyah, Kırmızı ve Yeşil
İnternet sitesi
Parti bayrağı
Afganistan

Afganistan İslami Birlik Partisi (Farsçaحزب وحدت اسلامی افغانستان, kısa yazılışı ile "Hizb-e Vahdet"), Afganistan'daki tüm üyeleri ve destekçileri Hazaralar olan Hazara siyasi partilerinden biridir.

Şii lider Abdul Ali Mazari tarafından, Pakistan ve İran merkezli dokuz ayrı ve ağırlıklı olarak düşman askeri ve ideolojik grubu bir araya getiremek üzere kuruldu. Kurulduğu yıl olan 1989'dan beri Afganistan'da siyasi ve askeri açıdan önemli bir role sahiptir. Afganistan'daki birçok parti gibi Afganistan İslami Birlik Partisi'de 1980'li yıllarda çalkantılı bir dönem olan anti-sovyet direniş hareketlerinde kök saldı. Parti birbirine zıt görüşe sahip 9 ayrı askeri ve siyasi grubun bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Parti, 1990'lı yılların başlarındaki Afganistan İç Savaşı'nda Kabil'de ve ülkenin diğer bazı bölgelerinde iç savaşın ana aktörlerinden biri olarak boy gösterdi. İslamcılık partinin ileri gelen liderlerinin ideolojisi olmasına rağmen parti yavaş yavaş Hazara etnik grubunun siyasi talep ve isteklerini yansıtmadaki ana araç görevini üstlendi. Partinin ideolojik arka planı ve etnik grup desteği, siyasi karakterini ve gündemini şekillendirdi.

2009 yılında Afganistan İslami Birlik Partisi'nde ayrılmalar gerçekleşti. Parti en az 4 ayrı gruba bölündü ve her biri parti adının ve mirasının sahipliğini talep etmektedir. Bu partilerden en büyük ikisi Afganistan Halkının İslami Birlik Partisi ve Afganistan Ulusal İslami Birlik Partisi'dir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Afganistan İslam Cumhuriyeti". mfa.gov.tr. 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021.