Google AdSense

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Adsense sayfasından yönlendirildi)
Google AdSense
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma18 Haziran 2003 (20 yıl önce) (2003-06-18)
İşletim sistemiCross-platform (web-based application)
TürÇevrimiçi reklamcılık
Resmî sitesigoogle.com/adsense

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

AdSense, yayıncılara özelleştirilmiş web veya site araması da sunma imkânı sağlamaktadır. Böylece yayıncılar, arama sonuçları sayfalarında gösterilen reklamlar ile de para kazanabilir.

AdSense teknolojisi, sayfalara hedeflenmiş reklamlar yayınlamayı hedeflemektedir. Bu sebeple içerik değiştikçe reklamlar da değişir. Aynı şekilde yayıncı ücreti de reklam içeriğine göre değişir.

Gösterim ve tıklama başı olmak üzere 2 farklı kazanç şekli bulunmaktadır. Kazanç metodu reklam veren tarafından belirlenir.

Web siteleri için, yayıncı olarak Adsense programına katılmak ön başvuru ve inceleme ile mümkündür. Programa katılma geçmişe göre daha zor hale gelmiş, katı program politikaları ve siteler için kalite kıstasları artırılmıştır. Haftada 25$'ın altında kazanan yayıncılar için e-mail desteği yoktur. Yayıncıların hesapları çoğu zaman bildirimsiz feshedilebilmektedir.[1]

Nasıl çalışır[değiştir | kaynağı değiştir]

  • AdSense'e katılmak isteyen Webmaster, JavaScript kodunu web sayfasına ekler.
  • Bu sayfa bir son kullanıcı tarafından her ziyaret edildiğinde (ör. İnternet'te gezinen bir kişi), Google'ın sunucularından getirilen içeriği görüntülemek için JavaScript kodu satır içi JSON kullanır.
  • Bağlamsal reklamlar, Google'ın sunucuları, yüksek değerli anahtar kelimeler’in kümesini belirlemek üzere kendi Mediabot "crawler" tarafından oluşturulan sayfanın web önbelleğini kullanır. Anahtar kelimeler zaten önbelleğe alınmışsa, Ads bidding sistemine dayalı olarak bu anahtar kelimeler için reklamlar sunulur.
  • Web sitesi hedefli reklamlar için, reklamveren reklamların görüntüleneceği sayfaları seçer ve bin tıklama başına maliyet (BGBM) veya görüntülenen her bin reklam için reklam verenlerin ödemeyi seçtiği fiyat üzerinden ödeme yapar.
  • Yönlendirmeler için ziyaretçiler ya yönlendirilen yazılımı indirdiğinde ya da yönlendirilen hizmete abone olduğunda, Google reklam verenin hesabına para ekler.
  • Arama reklamları, ziyaretçi/kullanıcı bir arama yaptıktan sonra sonuç listesine eklenir.
  • JavaScript, sayfa istendiğinde Web tarayıcısına gönderildiğinden, diğer web sitesi sahiplerinin JavaScript kodunu kendi web sayfalarına kopyalamaları mümkündür. Bu tür sahtekarlıklara karşı korunmak için, AdSense yayıncıları reklamların gösterilmesi gereken sayfaları belirtebilir. AdSense daha sonra, belirtilenler dışındaki sayfalardan gelen tıklamaları yok sayar. (daha fazla bilgi için bkz. Tıklama sahtekarlığı).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Program politikaları". Google Adsense Yardım.