Adrian Cole

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adrian Lindley Trevor Cole
Adrian Lindley Trevor Cole
Doğum19 Haziran 1895(1895-06-19)
Melbourne, Avustralya
Ölüm14 Şubat 1966 (70 yaşında)
Melbourne, Avustralya
Bağlılığı Avustralya
Hizmet yılları1914-1946
RütbesiMareşal
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı

Adrian Lindley Trevor Cole, Avustralyalı asker. Avustralya Kraliyet Ordusunda üst düzey komutandı. I. Dünya Savaşının patlak vermesiyle orduya katıldı. 1916'da Avustralya uçuş kolordusuna geçti. "1. Filo" ile Orta Doğu'da "2. Filo" ile Batı Cephesinde uçtu. 10'u aşkın düşman hava aracını düşürdü. "Askeri Haç" ve "Üstün Uçuş Haçı" madalyalarını kazandı. 1921'de Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerinin kurucu üyesi oldu.

Cole, 1933'e kadar İkmal Malzemesi Hava Üyeliği pozisyonuna yükseldi. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri Richmond Merkezi'ne ilk komuta subaylığına terfi ettirildi. II. Dünya Savaşı esnasında, Darwin'de ve Kuzey Bölgesi'nde, Kuzeybatı Saha Komutanlığı'na liderlik etti. Kuzey Afrika'da, İngiltere'de Kuzey İrlanda'da ve Seylan Adası'nda bir dizi denizaşırı mesajlaşmayı gerçekleştirdi. 1942 yılında Dieppe Raid zamanında İleri Hava Denetleyicisi olarak bir harekâtta yaralandı ve "Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi. Cole yönetim kurulunda hizmet ettikten sonra 1946 yılında Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerinden emekliye ayrıldI. 1966 yılında, 70 yaşında öldü.

Hayatının ilk zamanları ve birinci dünya savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avukat ve doktor Robert Cole ve karısı Helen'den, Melbourne'ün bir kenar mahallesi olan Glen Iris'de doğdu. Avustralya Harp Okulu öğrencisi olduğu yerde Geelong Temel Prensipler Okulu ve Melbourne Temel Prensipler Okulu'nda Eğitim Gördü. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı patlak verdiği sırada Avustralya Silahlı Kuvvetler'de 55. piyade alayında görev yapıyordu. 28 ocak 1916'da Avustralya kraliyet ordusuna geçerek önceki görevinden ayrıldı. Avustralya Uçuş Kolordusu'na katılmak istiyordu.

Orta Doğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mısır'a, 1. Filo'ya (Aynı zamanda 1918'e kadar Kraliyet Uçuş Kolordusu 67. Filo olarak da bilinir) gönderildi. Ağustos'ta, Burada pilot eğitmenliği yaptı. Sina ve Filistin'de hedefleri belirlemek için keşif uçuşları yaptı. 25 Eylül'de hava-deniz iş birliğiyle bir kısım bölgeyi etkisiz hale getirdi. Yafa'nın sahil kasabasına yapılan Fransız saldırısına karşı uçağın radyosuyla (telsiz) birlikleri yönlendirdi. 20 Nisan'da Cole ve filonun diğer komutan üyesi Roy Maxwell Drummond, bozguna uğratmak, onları yakalayıp daha gerideki bir hatta döndürmek için müttefik süvarileri bombalama tehlikesi bulunan altı düşman uçağına saldırdı.

Her iki pilot "Askeri Haç" ile ödüllendirildi.16 Ağustos 1917'de Londra Gazetesi'nde yayınlanan bir yazı;

Göze çarpan kahramanlık ve göreve bağlılık. Adrian Cole ve başka bir subay daha, bombalarla süvarilerimize saldıran 6 düşman aracını bozguna uğrattı. Çarpışma altı aracın hatlarına geri dönmesi sağlanana kadar sürecek. Onun yetenekleri ve cesareti en güzel övgüleri hak ediyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]