Hurts

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Adam Anderson sayfasından yönlendirildi)
Hurts
Hurts Rock im Park Festivali Nürnberg, Almanya, 7 Haziran 2013
Genel bilgiler
Başladığı yerManchester, İngiltere
TarzlarSynthpop, new wave, soft rock
Etkin yıllar2009-günümüz
Müzik şirketiRCA / Four Music (Sony Music Entertainment)
Resmî siteinformationhurts.com
ÜyelerTheo Hutchcraft
Adam Anderson

Hurts, vokalde Theo Hutchcraft (30 Ağustos 1986, Richmond) ve gitar-piyanoda Adam Anderson (14 Mayıs 1984, Manchester) tarafından 2009 yılında kurulan İngiliz grup. İlk iki albümleri Happiness ve Exile Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ilk ona girmiştir. Albümleri dünya genelinde 3,5 milyonu aşkın satış rakamlarına ulaşmıştır.

Grup hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

2005-2008: İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Theo ve Adam, 2005 yılında Manchester’da bir bar kavgası sırasında tanıştılar. Arkadaşları birbirleriyle kavga ederken onlar bir köşeye oturup konuşmaya başladılar. Konu müzikten açılınca ortak müzik zevklerine sahip olduklarını fark ettiler ve birlikte grup kurmaya karar verdiler. Birkaç ay boyunca birbirlerine şarkı sözleri ve yaptıkları kayıtları gönderip yazıştılar. Çok kısa bir süre sonra Mart 2006'da Bureau adlı grubu kurdular. İlk konserlerini Manchester'daki “The Music Box” adlı mekanda verdiler ve kısa bir süre sonra da “High Voltage Sounds” adlı şirketle kaset anlaşması imzaladılar. Kasım ayında "After Midnight"/"Dollhouse" adlı single'larını çıkardılar ve single o hafta Xfm'de haftanın single'ı seçildi. 2007 yılında "Bureau" grubu dağıldı ve çok geçmeden Theo ve Adam Draggers adlı grubu kurdular. “Label Fandango” şirketiyle Ekim ayında ikinci single'ları "Money"/"Magazine" i çıkardılar.

2008 yılına doğru "Daggers" çalışmalarına devam ederken başarılı prodüktörler Biff Stannard ve Richard X ile birlikte çalışmaya başladılar fakat eylülde Londra'da gerçekleştirilen The A&R Showcase (profesyonel prodüktörlerle amatör sanatçıları bir araya getiren bir etkinlik) etkinliği olumlu geçmeyince Theo ve Adam grubun geleceği hakkında düşünmek için Manchester'a geri döndüler. İkisi birlikte "Unspoken"ı kaydettiler ve bunu hemen yayınlamaya ve yola iki kişi olarak devam etmeye karar verdiler. Grubun geri kalanına ayrıldıklarını bildirdiler ve Draggers 30 Ocak 2009'da Myspace'den ayrıldıklarını duyurdu.

Theo Hutchraft Openair St. Gallen Performansı

2009: Hurts grubunun doğuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yola artık Hurts ismiyle devam eden ikili, bu isimle ilk amatör videolarını 21 Nisan 2009'da "Wonderful Life" isimli şarkıya çektiler. Klipte birini oynatmak için ilan verdiler, bu ilana yanıt veren dansçı bir kızla 20 pounda anlaştılar ve ilk amatör videolarını çektiler.[1](Grup Wonderful Life'a çekilen yeni klipte de onun oynamasını istemiş fakat ona ilk başta ulaşamamışlar daha sonra ulaştıklarındaysa geçerli pasaportu olmadığı için klibin çekimlerinin yapıldığı İbiza'ya gidememiş [2]). Video YouTube'a yüklendikten hemen sonra çok kısa bir süre içinde 21 milyonu aşkın kişi tarafından seyredildi ve En Çok İzlenen 200 Video arasına girdi. Temmuz ayında daha önce de çalıştıkları Biff Stannard’la birlikte RCA Record ve Major Label Records'la albüm anlaşması imzaladılar.

Theo ve Adam yeterli sayıda şarkı yapmadıkları sürece konser vermemeye karar verdiler. 2009 yılı boyunca Myspace sayfalarına yükledikleri demolarla kendilerine bir hayran kitlesi oluşturdular ve 27 Temmuz'da The Guardian tarafından günün grubu seçildiler.[3] Bu onların biraz daha tanınmalarını sağladı ve 7 Aralık'ta BBC tarafından geleneksel olarak düzenlenen müzik eleştirmenleri ve müzik endüstrisince yapılan anket Sound of 2010'da umut vadeden en iyi yeni sanatçı listesinde dördüncü sırada yer aldılar.[4][5] Hurts, 9 Aralık'ta Huw Stephens'in radyo programına davet edildi ve Londra'da Maida Vale Studiosunda canlı performansla "Illuminated" ve "Silver Lining"i çaldılar.

2010-2012: Happiness[değiştir | kaynağı değiştir]

7 ocak 2010'da "Blood, Tear & Gold" parçası ilk olarak DJ Zane Lowe tarafından radyoda çalındı[6] ve grup birkaç gün sonra kendi çektikleri video klibi YouTube kanallarında yayınladı. İkili Hurts ismiyle ilk canlı performanslarını 22 Ocak'ta Almanya'da, tasarımcı Michael Michalsky tarafından düzenlenen Stylenite organizasyonunda gerçekleştirdi. Hemen ardından da 22 Şubat’ta Manchester'da St. Philips kilisesinde bir konser verdiler (İkili ilk verdikleri konserin bu olduğunu ve kendileri için özel bir yeri olduğunu söylemiştir). Çok kısa bir sürede Londra ve Almanya'da çeşitli yerlerde konserler verdiler.

Adam Anderson Rock im Park Festival

Mart ayında "Wonderful Life" Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde radyolarda yayınlanmaya başlandı. Şarkı yaz boyunca Danimarka, Kıbrıs ve Rusya'da radyolarda en fazla çalınan parça oldu. 10 Mart'ta Birleşik Krallıkta çıkardıkları ilk single "Better Than Love" ilk kez BBC Radio 1'de Huw Stephens'in radyo programında çalındı. Hemen ardından da NME Radar Tour kapsamında ülke çapında tura çıktılar. 24 Mayıs'ta şarkı dijital ortama ve CD olarak da piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık'ta Müzik Listelerine 50 numaradan giriş yaptı.

Yunanistan radyolarındaki büyük başarılarından dolayı grup Atina'da düzenlenen MAD Video Müzik Ödülleri Törenine davet edildi ve 11.000 kişinin seyrettiği bir performans sergiledi. Temmuz ayında grup Kylie Minogue ile düet yapacaklarını duyurdu. Kylie Minogue grubun albümlerinde yer alan “Devotion” adlı parçalarında onlara eşlik etti. Hurts'de Kylie Minogue'un 1994 yılında hit olmuş parçası "Confide In Me" parçasını yeniden seslendirdi ve Biz Sessions'daki canlı performansları onlara En İyi Biz Sessions Performansı ödülünü getirdi.

Yaz boyunca Hurts Londra, Almanya ve Belçika'da çeşitli festivallere katıldı. "Wonderful Life" Almanya'da yayınlandıktan çok kısa bir süre sonra Alman Müzik Listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve Almanya'da yayınlanan "Wonderful Life" single'ı 500.000 kopyaya ulaştı.

İlk albümleri Happiness'i Manchester'da Sunshine Dance ve Göteborg'da Pellerin stüdyolarında Jonas Quant'la birlikte kaydettiler ve albüm 6 Eylül'de piyasaya sürüldü. Happiness yayınlandıktan hemen sonra İngiltere Albüm Listesinde dört numaraya kadar yükseldi ve yayınlandığı hafta 25.000 kopya satarak 2010 yılında bu kadar kısa sürede bu sayıya ulaşan ilk albüm oldu.

Ekim ayında Hurts ilk turnesine Birleşik Krallıkta çıktı ve Brighton, Leeds, Glasgow, Manchester, Brmingham, Gristol ve Londra'da konserler verdi. Üçüncü Single'ları "Stay" Kasım ayında çıkartıldı ve listelere 50 numaradan giriş yaptı. Almanya'da düzenlenen BAMBI ödüllerinde En İyi Çıkış Yapan Grup ödülünü kazandılar. Aralık 2010'da Noel hediyesi olarak "All I Want for Chirstmas Is New Year's Day" adlı parçayı ücretsiz olarak yayınladılar.

Happiness Birleşik Krallık'taki müzik listelerinde 30 numaraya kadar yükseldi. Grup ülke çapındaki ikinci turnesine başladı. 23 Şubat 'da NME Ödül Töreni'nde En İyi Grup Ödülünü aldılar ve burada "Wonderful Life" şarkısını seslendirdiler. Dördüncü Single'ları "Sunday" 27 Şubat'ta Birleşik Krallıkta yayınlandı ve listelere 57 numaradan giriş yaptı. Aynı zamanda "Stay" Almanya'da üç numaraya kadar yükseldi. Mart 2010'da Hurts ECHO ödül töreni'nde Uluslararası En iyi Çıkış Yapan Grup ödülünü kazandı. Beşinci Single "Illuminated" 9 Mayısta yayınlandı.

26 Haziran'da Theo Ve Adam Glastonbury Festivaline katıldılar. Performansları NME dergisi okurları tarafından U2, Coldplay ve Beyoncé'yi geride bırakarak Festivalin en iyi performansı seçildi.[7]

Ekim 2011'de grup ilk Avrupa turnesine çıktı ve Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Almanya, Litvanya, Estonya, Finlandiya, Rusya, Belarus, Sırbistan, Hırvatistan, İtalya, Yunanistan, Avusturya, İsviçre, Makedonya ve Birleşik Krallıkta konserler verdi. Bir röportajlarında tur bittikten sonra yeni albüm için söz yazmaya ve kayıt yapmaya başlayacaklarını fakat bunun ilkinden daha zor olacağını söylediler.[8] 4 Kasım 2011'de Happiness Turnesi kapsamında Brixton akademi'de verdikleri konserde Kylie Minogue'da onlara eşlik etti ve birlikte "Devotion" ve "Confide In Me" parçalarını söylediler.[9]

Hurts İtalya ‘Magazzini Generali’ Performansı

2012-2015: Exile[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2012'de Hurts Resmi Facebook sayfalarından yeni albümlerini bitirmek üzere olduklarını açıkladı. Bu albümde de ilk albümdeki gibi prodüktör Jonas Quant'la çalıştılar. Kasım 2012'de Hurts, yeni albümleri Exile'ı 11 Mart 2013'te yayınlayacaklarını hazırladıkları bir videoyla duyurdu.

İlk single "Miracle" 4 Ocak 2013'te BBC Radio 1'den sunuldu. Chris Turner yönetmenliğinde şarkıya bir klip çekildi ve 4 Şubatta YouTube'a yüklendi. Ancak çok kısa bir süre sonra video grup tarafından hiçbir açıklama yapılmadan yayından kaldırıldı ve yerine daha sade bir klip çekerek 28 Şubat'ta tekrar yüklendi.

23 Şubat'ta Hurts, Elton John'un albümde yer alan "Help" adlı parçada kendilerine eşlik edeceğini duyurdu[10](Bir röportajlarında sorulan soru üzerine Theo Exile albümündeki en sevdiği şarkının “Help” olduğunu söylemiştir). "Exile" albümü 8 mart 2013'te yayınlandı ve dünya çapında 10 ülkede ilk ona girmeyi başardı. Almanya'da üç, Birleşik Krallıkta da 9 numaraya kadar yükseldi. İkinci Single olarak 20 Mayıs'ta "Blind" yayınlandı ve şarkıya İspanya'da bir klip çekildi. Çekimler sürerken Theo merdivenlerden inerken düştü ve sağ gözünü demir kapıya çarptı. Gözüne 8 dikiş atılan Theo klibin geri kalan çekimlerini bu şekilde tamamladı. 21 Temmuz 'da üçüncü Single'ları "Somebody to Die For" yayınlandı. 7 Şubatta başladıkları Exile Turnesi kapsamında 7 Eylül'de Rock'n Coke Festivalinde Türkiye'de de konser veren grubun turnesi Kasım ayında sona erdi.

Hurts Ekim 2013'te Calvin Harris ve DJ Alesso ile birlikte Under Control isimli parçada düet yaptı. 7 Ekim'de piyasaya sunulan Single o hafta Birleşik Krallık Müzik Listelerinde bir numaraya yerleşti ve yayınlandığı hafta 74,704 kopya sattı. Şarkıya Los Angeles, Kaliforniya'da bir klip çekildi ve Calvin Harris'in YouTube kanalından yayınlandı.

Kliplerini farklı ülkelerde çekmeyi seven grup Wonderful Life klibini İbiza'da, Sunday ve Beter Than Love şarkılarının kliplerini Romanya’da, Stay klibini İzlanda’da, Blind klibini İspanya’da, Somebody to Die For klibini de Amerika’da çekti.

2015-2017: Surrender[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2015'te, Hurts "Some Kind of Heaven" isimli yeni bir single yayınladı. 15 Haziran'da Facebook sayfalarından albüm ismini açıkladılar ve Surrender albümü 9 Ekim 2015'te yayımlandı. Grup Some Kind of Heaven, Lights, Wish ve Wings şarkılarına klip çekti.

2017-2018 Desire[değiştir | kaynağı değiştir]

Desire albümünün ilk single'ı olan "Beautiful Ones" Hurts'ün her zaman ilham aldıklarından bahsettiği ünlü müzisyen Prince'in birinci ölüm yıldönümü olan 21 Nisan 2017 tarihinde yayınlandı. Bu şarkı için Prince'in 1984 yılındaki çığır açan "Purple Rain" adlı albümünün "The Beautiful Ones" isimli parçasından ilham alındığı düşünülür. Şarkının klibi Kiev'de çekilmiş olup şarkının yayınlandığı aynı tarihte yayınlanmıştır. Klipte geriye sarma tekniği kullanılmıştır ve grubun solisti Theo Hutchcraft'ın bir drag queen'i resmettiği bu klip bir gece kulübünde bir erkeğin onu kadın zannetmesiyle biter ve ona yanaşır. Daha sonrasında erkekliğinin aşağılandığını düşünmesi sebebiyle kulüpteki arkadaşlarıyla birlikte onu dövmesiyle başlar. (Klip geriye sarma tekniğiyle çekildiğinden açılış sahnesi Theo'nun canlandırdığı drag queen karakterinin dövülmesiyle başladığından 'başlama' ve 'bitme' kelimelerinin yerleri değiştirilmiştir.) 1 Eylül'de grup bir single daha yayınlar, "Ready to Go". Klip Horwich, Greater Manchaster'da çekilmiştir. 22 Eylül'de ise bir single daha yayınlanmıştır, "Hold On to Me".

Desire 29 Eylül 2017'de yayınlanmıştır. Albüm turu sırasında Rusya'dan gelen çokça sevgi ve hoşgörü sebebiyle turlarını uzatıp tekrar Rusya'yı da içine katmak için turun son ayağını Rusya'da tamamlamışlardır. Turun ikinci kısmı Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Çin'i de içine almış ve bu ikiliyi sahnede görmüştür. Son konser 22 Eylül 2018'de Bükreş'te olmuştur.

2020- Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2020'de Hurts, sosyal ağlardaki tüm fotoğraflarını sildi ve yeni çıkacak olan "Voices"isimli single'larının yayılanmasına kadar hazırladıkları görüntülü ve sesli bulmacaları kendi profillerinde paylaştıkları bir 'Telegram' linki aracılığıyla yayınladı. 15 Mayıs 2020 tarihinde "Voices" her ülkenin kendi saatine göre gece 00:00'da tüm müzik platformlarından yayınlandı. "Voices", grubun solisti Theo Hutchcraft'ın verdiği ilk röportajlarda şu şekilde betimlenmiştir,

"Voices tecrit, umutsuzluk ve delilikle ilgili bir şarkı. Ama aynı zamanda irade, savaşma arzusu ve düşünce gücüyle de ilgili bir şarkı. Şarkı kişisel bir kriz anında yazıldı ve tüm dünyanın or bir dönemden geçtiği bir zamanda çıktı. Umarım ki bu şarkı kendi şeytanlarıyla savaşan herkesin bir umut bulmasına yardımcı olur." - NME "Son birkaç yıl ikimiz için de darmadağın geçti." "Ben bu hissi ortaya çıkarmak için çaresizdim. Bu çok sık duymadığınız türden yabancı ve paranoyak bir pop şarkısı. Aklın aynı zamanda iyilik ve kötülük için büyük bir güç olabilmesiyle ilgili bir bakış bu. Müziğimizin çoğu duygusal olarak ham ama daha kazmamız gereken katmanlar var." "Voices benim için bir duygunun olabileceği kadar ham. Bir süre boyunca hakkında hiç yazamayacağımı hissettiğim bir şey. Umarım insanlar bunu görürler ve bu bizi birbirimize yakınlaştırır."

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Konser Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • NME Radar Tour (2010)
  • Happiness Tour (2010-12)
  • Exile Tour (2013)
  • Art on Ice Tour
  • Surrender (2016)
  • Desire (2017-18)

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Yıl Aday Kategori
Musikexpress Style Award 18.10.2010 Hurts Uluslararası En İyi Performans
BAMBI 11.11.2010 Hurts Shooting-Star
The Bizarre Awards 24.12.2010 Confide in Me Best Biz Session
NME Awards 23.02.2011 Hurts En İyi Yeni Grup
Fonogram Awards 02.03.2011 Hurts Uluslararası En İyi Albüm
Ultra-Music Awards 21.03.2011 Wonderful Life Yılın Uluslararası En İyi Şarkısı
ECHO Awards 24.03.2011 Hurts En İyi Çıkış Yapan Sanatçı
MTV Germany Movie Awards 07.06.2011 Stay (film Kokowääh) Alman Filmleri En İyi Film Müziği
Virgin Media 2011 Hurts En İyi Grup
NME Awards 29.02.2012 Sunday En İyi Video

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lamumu, Von Von (8 Temmuz 2010), [[Hurt]] röportajı". 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  2. ^ Hurts Wonderful life video produced in Ibiza – The Making Of 20 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hurts Wonderful Life klip çekimi
  3. ^ "Guardian, New band of the day". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  4. ^ "BBC Sound of 2010: Hurs". 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  5. ^ "BBC Sound of 2010: Hurts Röportajı". 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  6. ^ Hottest Record-Hurts - Blood Tears & Gold 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC 1 Zane Lowe
  7. ^ Best Glastonbury Performance 2 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NME Yılın en iyi Glastonbury Performansı Hurts
  8. ^ We need to get depressed before we can write new songs 21 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hurts NME röportajı
  9. ^ Brixton Akademi Kyle Minogue 21 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Brixton Akademi Kyle Minogue Hurts düeti
  10. ^ Hurts get Help from Elton John 7 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hurts Elton John düet açıklaması

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]