Acid rock

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Acid rock, 1960'ların ortalarında garaj punk[1] hareketinden gelişen ve psychedelic alt kültürünün başlamasına yardımcı olan, gevşek bir şekilde tanımlanmış bir rock müzik türüdür.[2] Adını liserjik asit dietilamidden (LSD) alan stil, genellikle ağır, distortion gitarlar, uyuşturucu referansları içeren sözler ve uzun doğaçlama jamlerle tanımlanır. Tarzın çoğu, 1960'ların garaj punk, proto-metal ve erken dönem heavy, blues tabanlı hard rock ile örtüşüyor.

Terim bazen "psychedelic rock" ile birbirinin yerine kullanılabilir, ancak aynı zamanda özellikle psychedelic rock tarzının müzikal olarak daha yoğun bir alt türüne veya kardeşine atıfta bulunur. Diğer psychedelic rock ile karşılaştırıldığında, acid rock daha sert, daha yüksek, daha ağır veya daha ham bir sese sahiptir. Esas olarak, grupların İngiliz psychedelia'nın yenilik kayıt efektlerine veya kaprislerine odaklanmadığı ve bunun yerine psikedelik deneyimin hem olumlu hem de olumsuz uçlarıyla ilişkili daha ağır nitelikleri vurguladığı Amerika'nın Batı Kıyısı'ndan gelişti.

Hareket 1960'ların sonlarına ve 1970'lere doğru ilerledikçe, acid rock unsurları bir tarafta hard rock ve heavy metal ve diğer tarafta progresif rock olmak üzere iki yöne ayrıldı. 1990'larda, stoner metal türü, acid rockı grunge gibi diğer hard rock tarzlarıyla birleştirerek, acid rock ve psychedelic'ten etkilenen metalde bulunan ağır riffleri ve uzun reçelleri güncelledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hoffmann 2004, s. 1725, "Psychedelia was sometimes referred to as 'acid rock.'"; Browne & Browne 2001, s. 8, "acid rock, also known as psychedelic rock"; DeRogatis 2003, s. 9, "now regularly called 'psychedelic' or 'acid'-rock"; Larson 2004, s. 140, "known as acid rock or psychedelic rock"
  2. ^ Hoffmann 2004, s. 1725.