Marat Abiyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Abiyev Marat Jaksılıkoviç sayfasından yönlendirildi)
Marat Abiyev
Doğum6 Eylül 1989 (34 yaşında)
Kandıagaş, Aktöbe eyaleti, Kazakistan
VatandaşlıkKazakistan
Meslekİş adamı, Yazar
Ebeveyn(ler)Abiyev Jaksılık Medihatoviç,
Abiyeva Tamara Asauhanovna

Marat Jaksılıkulı Abiyev (KazakçaМарат Жақсылықұлы Әбиев; 6 Eylül 1989), Kazak iş insanı. “Kazakistan rüyası” adlı kitabın yazarı, en genç milyoner, Forbes Kazakhstan dergisine göre Marat Abiyev'in 2013 yılı itibarıyla 11 milyon Amerikan Dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.

Abiyev'in liderlik yaptığı genç uzmanlardan oluşan profesyonel ekip sayesinde Kazakistan’da üretilen boru ürünleri Kazak madencilerin yaklaşık %80’i tarafından tanınmakta ve satın alınmaktadır.

Özgeçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Marat Jaksılıkulı Abiyev, 6 Eylül 1989 tarihinde Kazakistan Aktöbe ilinin Kandıagaş kentinde doğdu.

1999 yılında Abiyev ailesi ekonomik kriz yüzünden Aktöbe ilinin merkezine taşındı.[1]

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Abiyev Jaksılık Medihatoviç, V.İ. Lenin Kazakistan Teknik Meslek Enstitüsünün(kk:Қаныш Сәтбаев атындағы Қазақ ұлттық техникалық университеті) Petrol ve Doğal Gaz Sanayisinin Makineleri ve Ekipmanları bölümünü bitirdi. Aktöbe petrol arama ekibinde mazotçu, Oktyabr Sondaj İşleri Müdürlüğünde (OUBR) makine tamircisi ve imalathane şefi, Üretim Hizmetleri Merkez Üssünde baş mühendis, “Velikaya Stena” KKBK Limited Şirketinde imalathane şefi görevlerinde çalıştı. Hayatının son yıllarında “Ak beren” Devlet İktisadi Teşebbüsünde yarbay rütbesinde operasyon işleri komutan yardımcısı olarak çalıştı.

Annesi Tamara Asauhanovna Abiyeva, Üniversitede “Mimarlık ve inşaat yapıları” dersi öğretmeni, KazSSC satranç şampiyonu.

Kız kardeşi Jaksılık Marjangül Jaksılıkovna, Kazakistan Devlet Hukuk Üniversitesinde öğrencidir.

Ortaokulu bitirdikten sonra Aktöbe Kooperatif Teknik Okulunu kazandı ve 2009 yılında “Bilgi işlem ve yönetim otomasyon sistemleri” bölümünden mezun oldu.

2002 yılında ağ pazarlama işine girişti.

2003-2005 yılları arasında Aktöbeli rap gruplarının prodüktörlüğünü yaptı.

2004 yılında bilgisayar ve ofis ekipmanları servisini yapan “AAA Technology” şirketini kurdu.[2]

2007 yılından itibaren M.J. Abiyev serbest girişimci olarak iş yapmaya başladı ve “W” ve “IT-Outsourcing” şirketlerini kurdu. “W” şirketi – web sitelerinin tasarımı ve bakımı işlerini yapan bir web stüdyo idi. Aktöbe ilinin web sitesi yapım hizmetleri piyasasında iş yapan ilk şirketler arasında idi. “W” web stüdyosu “Hizmet alanında en iyi” madalya ile mükafatlandırıldı. “IT-Outsourcing” şirketi, şirketlerin Bilişim Teknolojileri altyapısının bakımı ve modernizasyonu alanlarında destek hizmetlerini sunuyordu.

2009 yılında Abiyev, oto taşıt araçlarını uydu tabanlı izleme hizmetlerini sunan “Euromobile Kazakhstan” Limited Şirketini kurdu.

2011 yılında Abiyev “KSP Steel Trading House” Limited Şirketini kurdu. “KSP Steel Trading House” Limited Şirketi, Kazakistan Cumhuriyetinin petrol ve doğal gaz sektörlerinde çalışan şirketler ve madenciler için dikişsiz çelik borularının tek üretimcisi olan «KSP Steel» Limited Şirketi ürünlerinin pazarlama hacimlerini artırmak amacıyla kurulmuştu.[2]

“KSP Steel Trading House” Limited Şirketi sayesinde Kazakistan’da üretilen boru ürünleri, Kazak madencilerin %80’i tarafından tanınır ve satın alınır hale geldi. O zamana kadar Kazak madenciler sadece yabancı üretimcilerin ürünlerini kullanmakta idi.[2]

“KSP Steel Trading House” şirketi, “Mal sunma alanında en iyi” madalyası, “Kazakistan üretimini tercih ederiz” sertifikası, “Arupa-Asya – sınırsız işbirliği” madalyası gibi ödüllerini almayı hak etmiştir.

2012 yılında “Kazak Üretimciler Derneği”nin kurulması için temel atıldı. Derneğin ana misyonu, yerel mal üretimcilerin korunması ve desteklenmesidir.

Bunların yanı sıra Abiyev, İngiltere’de ve Rusya Federasyonu'nda Kazak mallarının pazarlamasını yapan şirketlerin kurucusudur. Ayrıca, İngiltere’den, Rusya Federasyonu'ndan, Türkiye’den, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ve Beyaz Rusya’dan İran İslam Cumhuriyeti'ne demir, gıda malzemeleri ve tıbbı ekipmanların tedarikini yaparak uluslararası ticaret alanında faaliyet göstermektedir.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Serveti[değiştir | kaynağı değiştir]

Forbes Kazakhstan dergisine göre Marat Abiyev'in Kasım 2013 tarihi itibarıyla 11 milyon Amerikan Dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.[2]

İlave bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Рысты АЛИБЕКОВА. "Марат АБИЕВ: Не сдавайтесь! Будьте верны себе!". // Казахстанская правда—22.11.2013. 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  2. ^ a b c d Ардак Букеева. "Как актюбинский парень к 23 годам заработал $11 млн". // Forbes Kazakhstan—2013. 20 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  3. ^ "Персоны 2013 года". // Kapital.kz—31.12.2013. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014.