Abhazya Sosyal Demokrat Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abhazya Sosyal Demokrat Partisi
Социал-демократическая партия Абхазии სოციალურ დემოკრატიული პარტიის აფხაზეთის
Genel başkanGennady Alamiya
Kuruluş tarihi15 Ekim 2005

Abhazya Sosyal Demokrat Partisi, ASDP (Rusça: Социал-демократическая партия Абхазии, Gürcüce: სოციალურ დემოკრატიული პარტიის აფხაზეთის) Abhazya'daki muhalefet partilerinden biridir. Ekim 2004 başkanlık seçimlerinde Sergey Şamba destekçileri tarafından kuruldu. Şamba'nın kendisi dışında Vladimir Arshba, Gennady Alamiya ve Albert Topolian gibi önemli isimler de partinin kurucuları arasındaydı. Parti 15 Ekim 2005'te Abhazya Devlet Drama Tiyatrosu'nda kurulmuştur. Aynı zamanda burada Gennady Alamiya parti lideri seçilmiştir. "Sosyal Demokrat Gençlik Birliği" ise bu partinin gençlik örgütü olarak kurulmuştur ve Abhazya Devlet Üniversitesi öğrencisi Astamur Logua liderliğini yapmıştır.

Parti seçmenlerine 12 Ocak 2005'teki seçimleri Sergey Bagapş ve Raul Hacımba'nın güçler paylaşımı anlaşması nedeniyle boykot çağrısı yapmıştır.

Abhazya Sosyal Demokrat Partisi ve Sosyal Demokrat Gençlik Birliği 8 Şubat 2005'te kurulan Abhazya Milli Birlik Forumu'nun kurucu 12 örgüt, parti ve hareketinden ikisi olmuştur.

2005 seçimlerinde Bagaps-Hacımba ikilisi birinci oldu ve Sergey Şamba dışişleri bakanı oldu.

20 Mayıs 2009'daki bir basın konferansında Abhazya Sosyal Demokrat Partisi hükûmetin dış politikalarını eleştiren bir numaralı partiydi. Eleştiri Şamba tarafından 2 gün sonra "ön yargılı" olduğu gerekçesiyle reddedildi.