Abhazya Ekonomik Kalkınma Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abhazya Ekonomik Kalkınma Partisi
Апсны аекономика арeиара апартиа

აფხაზეთის ეკონომიკური განვითარების პარტია

Партия экономического развития Абхазии
Genel başkanBeslan Butba
Kuruluş tarihi26 Eylül 2007
MerkezSohum
Halk Meclisi
1 / 35
Abhazya

Abhazya Ekonomik Kalkınma Partisi, AEKP (Abhazca: Апсны аекономика арeиара апартиа, Gürcüce: აფხაზეთის ეკონომიკური განვითარების პარტია, Rusça: Партия экономического развития Абхазии) Abhazya'da liderliğini iş insanı Beslan Butba'nın yaptığı muhalefet partisidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

AEKP 26 Eylül 2007'deki ilk kongresinde kuruldu. Beslan Butba oy birliğiyle başkan seçildi. Siyasi konsey Butba, Beslan Kvarchia, Georgi Basaria, Leonid Osia, Aslan Bartsyts, Irina Tkacheva, eski tarım bakanı Jamal Eshba, Irma Jgenaria, Abhazya Devlet Üniversitesi öğretim üyeleri Beslan Baratelia ve Batal Khagush, halk sanatçısı Nurbei Kamkia, Ilia Gamasonia, Ekho Abkhazii, gazeteci Vitali Sharia ve Aleksandr Neproshin'den oluşuyordu.

25 Aralık'ta parti, diğer birçok parti temsilcisinin de katıldığı Abhazya'daki demografik durumun tartışılması için bir toplantı düzenledi. 30 Ocak 2008'de Abhazya'daki eski siyasi partilerden Abhazya Halk Partisi ile bir iş birliği anlaşması imzaladı. Parti, Bagrat Shinkuba'nın evinin ve Chlou'daki kütüphanenin restore edilmesini finanse etti. Parti, 28 Kasım 2008'de 400 delegenin katıldığı 2. kongresini düzenledi. Kongre sırasında başkan Butba Abhazya hükûmetini yolsuzluk ve şeffaklıktan yoksunluk nedeniyle kınadı. 23 Ocak 2009'da parti Aralık 2009 başkanlık seçimlerinin tartışılacağı ve birçok parti temsilcisinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. 23 Ekim 2009'da 4. kongre düzenlendi. Bu kongrede Butba başkan, eski içişleri bakanı Almasbei Kchach başkan yardımcısı seçildi.

21 Temmuz 2011'deki 5. kongresinde parti lideri Butba gelecek başkanlık seçimlerinde Sergey Şamba'yı destekleyeceğini duyurdu. 6 Şubat 2012'de parti 6. kongresini düzenledi. Gelecek parlamento seçimleri için 6 aday çıkarıldı. Hiçbiri seçimi kazanamadı.

27 Haziran 2012'de parti gençlik hareketi Genç Abhazya ile iş birliği anlaşması imzaladı. 10 Temmuz 2013'te parti Siyasi Partiler ve Kamu Kuruluşları Koordinasyon Konseyi'ni Birleşik Abhazya, Abhazya Milli Birlik Forumu, Abhazya Halk Partisi ve Genç Abhazya ile birlikte kurdu.