Abdülkadir Demirhindi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdülkadir Demirhindi
Doğum3 Eylül 1966 (57 yaşında)
Şebinkarahisar, Giresun, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekKarikatürist
Ödüller2002 Mısır Uluslararası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali Mansiyon ödülü

Abdülkadir Demirhindi (d. 3 Eylül 1966, Şebinkarahisar), Türk karikatürist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Henüz çok küçük yaşlarda geldiği İstanbul’un Şişli semtinde çocukluğunu ve ilk gençliğini geçirdi. Öğrencilik yıllarından itibaren sanata büyük ilgi duyan Demirhindi, özellikle sinema ve karikatüre bağlandı. İlk çizimlerine de bu yıllarda başlayan sanatçı, karikatürün duayeni sayılan Oğuz Aral’ın kurduğu ve dönemin yüksek tirajlı mizah dergisi olan Gırgır’ın, “Çiçeği Burnunda” sayfalarında kendine yer buldu. Daha sonra Semih Balcıoğlu ve Raşit Yakalı’nın yönetimindeki “Çarşaf” dergisinin, bugünün usta çizerlerini yetiştiren “Karikatür Okulu”na giderek, sanatını bir meslek haline getirdi. 1996 yılında Karikatürcüler Derneği’ne üye olan Demirhindi, zamanla kendi tarzını yaratarak çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda da boy göstermeye başladı ve eserleri uluslararası müzelerde sergilenerek, karma albümlerde de birçok karikatürü yayımlandı.

İlk sergisi olan “RENKLER ve DUYARLILIKLAR”ı 2000 yılında açan sanatçı, özgün mizah dilini ve çizgilerinin gücünü kullanarak adını duyurmaya başladı. Bu sergisindeki eserlerinde özellikle insan hayatının her alanında var olan karmaşıklıkları ve yaşamın absürt yanlarını işleyen Demirhindi, 36 karikatürlük bu kişisel sergisinin ardından, farklı karma sergilerde de yer aldı. Demirhindi, "Anadolu Karikatürcüler Derneği" üyesidir. Karikatür dışında sinema alanında da uzun yıllar emek veren sanatçı, halen İstanbul’da sinema makine teknisyeni olarak görev yapmaktadır.

Aldığı Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1997 Uluslararası “Altın Muflon” Karikatür Festivali’nde (Lefkoşa – Kıbrıs) sergilenen bir eseri Kıbrıs Uluslararası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
  • 2000 Uluslararası Çin “Zola Zu” Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Çin Uluslararası karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
  • 2001 Mısır Uluslararası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Mısır Uluslararası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
  • 2002 Mısır Uluslararası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde Mansiyon ödülü aldı.