Kadın Kadındır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(A Woman Is a Woman sayfasından yönlendirildi)
Kadın Kadındır
Une femme est une femme
"Kadın Kadındır" (Une femme est une femme) filminin özgün sinema afişi
YönetmenJean-Luc Godard
YapımcıCarlo Ponti
Georges de Beauregard
SenaristJean-Luc Godard
OyuncularJean-Paul Belmondo
Anna Karina
Jean-Claude Brialy
Henri Attal
MüzikMichel Legrand
Görüntü yönetmeniRaoul Coutard
KurguAgnès Guillemot
Lila Herman
StüdyoEuro International Film
Rome Paris Films
DağıtıcıPathé Contemporary Films
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, müzikal, dram, aşk
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1961, Fransa
Süre85 dakika
ÜlkeFransa Fransa
İtalya İtalya ortak yapımı
DilFransızca
Diğer adlarıKadın Kadındır (Türkiye)
Une femme est une femme (Fransa)
A Woman Is a Woman (ABD)
La Donna è donna (İtalya)
Una Mujer es una mujer (İspanya)
Eine Frau ist eine Frau (Almanya)

Kadın Kadındır 1961 Fransa - İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD'de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

Senaryosunu Fransız Yeni Dalga sinema akımının öncü yönetmeni Jean-Luc Godard'ın yazıp yönettiği "Kadın Kadındır" yönetmenin ilk renkli filmidir. Godard'ın 1960 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan Serseri Aşıklar'dan (À bout de souffle) sonraki ikinci uzun metrajlı filmidir. Film, yönetmenin kendi deyimiyle, her ne kadar çelişkili bir ifade şekli gibi gözükse de, "Yeni Gerçekçi bir müzikal filmdir".[1]

Godard'ın entelektüel sezgilerinin ürünü ince esprilerle örülmüş olan film, Amerikan müzikal komedi filmlerine yapılan muzipçe bir gönderme, bir selam duruşudur.[2] Filmde striptiz dansçısı Angela'nın (Anna Karina) isteksiz aşığı Émile'den (Jean-Claude Brialy) ısrarla bir çocuk isterken, Émile ve onun yakın arkadaşı Alfred (Jean-Paul Belmondo) arasında seçim yapma durumunda kalması konu edilir.

Yapımcılığını İtalya adına Carlo Ponti ve Fransa adına Georges de Beauregard'ın birlikte üstlendikleri filmin müziklerini Michel Legrand bestelemiş, önemli rollerinde ise Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Jean-Claude Brialy ve Henri Attal oynamışlardır. Filmde Jeanne Moreau'nun da bir cameo rolü vardır. Mankenlikten gelme Danimarka asıllı aktris Anna Karina aynı zamanda Jean-Luc Godard'ın eşiydi. "Serseri Aşıklar"'ın setinde tanışmış bu filmden hemen önce de evlenmişlerdi. Anna Karina Godard'ın tam sekiz filminde oynayacaktır.[3]

"Kadın Kadındır" CinemaScope geniş perde sisteminin Fransız versiyonu olan Franscope tekniği ile çekilmişti (CinemaScope'un sahibi Fox şirketine isim hakkı ödememek için Avrupa'da geliştirilmiş geniş perde sistemlerinden birine verilen isim de Franscope'tu). Filmin çekimleri tümüyle Paris'te yapılmıştır.

Filmin Altın Ayı ödülüne aday gösterildiği Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Anna Karina "En İyi Kadın Oyuncu" dalında, yönetmen Jean-Luc Godard da "Özel Dalda" Gümüş Ayı ödüllerini almışlardı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Angela Paris'te bir kulüpte gündüzleri striptiz dansçısı olarak çalışmaktadır. Birlikte aynı evi paylaştığı Émile Récamier'e (Jean-Claude Brialy) aşıktır ve ısrarla ondan bir bebek yapmak istediğini söyler ama kendisine karşı fazla ilgili gözükmeyen Émile buna pek istekli değildir. Komşuları Angela'ya Madam Récamier diye hitab ederler ama onlar henüz evli değillerdir. Émile evlenme planlarını da sürekli erteler. Bebek meselesi yüzünden sürekli didişirler. Bu arada ortak arkadaşları Alfred de (Jean-Paul Belmondo) Angela'ya aşıktır ve sürekli olarak ona kur yapar. Émile'den beklediği ilgiyi göremeyen ve istekleri sürekli reddedilen Angela Alfred'le yatar, ama tekrar Émile'e döner. Birbirlerini sevdiklerini anlarlar ve bebek yapmaya karar verirler. Filmdeki ilginç mizansenlerden biri de çiftin birbirlerine küsüp konuşmadıkları zaman, evdeki kitaplıktan aldıkları birkaç kitabın başlıklarından seçtikleri sözcükleri göstererek birbirlerine laf çaktırmalarıdır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Jean-Paul Belmondo Alfred Lubitsch
Anna Karina Angela
Jean-Claude Brialy Émile Récamier
Henri Attal Kör Numarası Yapan #2
Karyn Balm
Dorothée Blank Fahişe 3
Catherine Demongeot Zazie
Marie Dubois Angela'nın Arkadaşı
Ernest Menzer Bar Sahibi
Jeanne Moreau Bardaki Kadın (kendisi)
Nicole Paquin Suzanne
Gisèle Sandré Fahişe 2
Marion Sarraut Fahişe 1
Dominique Zardi Kör Numarası Yapan #1

Jeanne Moreau'nun cameo rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Alfred Lubitsch (Jean-Paul Belmondo) barda ayakta içkisini yudumlayan bir kadına (Jeanne Moreau) yaklaşır ve "Jules ve Jim" nasıl gidiyor? diye sorar ve "eh işte, orta karar" anlamına gelen "moderato" cevabını alır. Bu sahnede Moreau misafir oyuncudur ve kendini oynamaktadır (cameo rol). O günlerde François Truffaut'nun yönettiği ve başrolünü Jeanne Moreau'nun oynadığı Jules et Jim adlı filmin çekimleri devam etmektedir, film ertesi yıl yani 1962'de gösterime verilecektir.[4][5] Jeanne Moreau "moderato" cevabıyla aynı zamanda 1960 tarihli Moderato Cantabile filmine de bir gönderme yapmaktadır. Peter Brook'un yönettiği bu filmin başrollerini de yine Belmondo ve Moreau birlikte paylaşıyorlardı.[6] (53. dakika).

Başka filmlere göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kadın Kadındır"'da birçoğu Fransız Yeni Dalga akımına ait olan birkaç filme göndermeler yapılır. Bu filmlerin bazılarında "Kadın Kadındır"'ın oyuncuları rol alıyorlardı. Gönderme yapılan filmler şunlardır:[4]

  • Tirez sur le pianiste (Piyanisti Vurun) (1960) - Angele arkadaşı Suzanne'a ne okuduğunu sorar, o da konuşmaksızın piyano çalar gibi bir el hareketi, arkasından da parmaklarını tabanca gibi uzatarak ateş etme hareketi yapar, bu sırada arka planda silah sesi efekti duyulur, yani "Piyaniste ateş edin" cümlesini pandomimle söylemiş olur. Angela'nın cevabı ise "Piyanisti Vurun! Evet filmi gördüm, Aznavour müthişti" olur. (54. dakika) François Truffaut'nun bu filmi 1960'ta çevrilmişti
  • La Belle et la bête (1946)
  • Vera Cruz (1954) - Bir fahişe "Bu gece Vera Cruz gösteriliyormuş" deyince Alfred "Ah evet, arkadaşın Burt Lancaster oynuyormuş" diye cevap verir ve kameraya dönüp sırıtır. (43. dakika)
  • À bout de souffle (Serseri Aşıklar) (1960) - Alfred (Jean-Paul Belmondo), Angela ve Émile'in evlerine geldiğinde tartışan çifti yatıştırmak için şu cümleyi sarfeder: "Aklınızı başınıza toplayın, bu akşam televizyonda Serseri Aşıklar var"(35. dakika) Godard'ın ilk filmi olan Serseri Aşıklar'ın (À bout de souffle) başrolünde de Jean-Paul Belmondo oynuyordu.
  • Moderato cantabile (1960) ("Jeanne Moreau'nun cameo rolü" alt bölümüne bakınız)
  • Jules et Jim (1962) ("Jeanne Moreau'nun cameo rolü" alt bölümüne bakınız)

Filmin müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadın Kadındır (Une femme est une femme) filminin Fransa'da Philips'ten çıkan ilk EP (Extended Play) soundtrack albümünün kapağında filmin oyuncuları Jean-Paul Belmondo, Anna Karina ve Jean-Claude Brialy görülüyor.

Filmin müziklerini Michel Legrand bestelemiştir. 5 şarkılık EP (Extended Play) şeklindeki soundtrack albümü Fransa'da filmle aynı yıl Philips firması tarafından piyasaya verilmişti. (Philips 432.595) Filmin önemli şarkılarından ikisi şunlardır:[7]

Soundtrack albümünde yer alan 5 şarkı ise şunlardır:[8]

  1. "Blues Chez le Bougnat"
  2. "Juke-Box"
  3. "Chanson d'Angela"
  4. "Le Lampadaire"
  5. "Bastringue"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.allmovie.com/work/a-woman-is-a-woman-55077/review [yalın URL]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2009. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]