AGROVOC

Vikipedi, özgür ansiklopedi

AGROVOC (tarımsal kavramlar dizini-tesarus); gıda, beslenme, tarım, balıkçılık, ormancılık ve çevre dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün tüm ilgi alanlarını kapsayan çok dilli kontrollü bir sözlüktür. Sözlük Eylül 2021 itibarıyla 40 farklı dilde yaklaşık 870.000 terim içermekte ve 39.200'den fazla kavramdan oluşmaktadır (bkz. [1] 21 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.). AGROVOC, uzmanlardan oluşan bir topluluk tarafından düzenlenmekte ve FAO tarafından koordine edilmektedir. FAO tarafından diğer 20 sözlük ile hizalı bir bağlantılı veri seti olarak yayınlanır ve RDF/SKOS-XL kavram şeması şeklinde sunulur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

AGROVOC ilk defa 1980'lerin başlarında FAO tarafından İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olarak, tarım ve yakın ilişkili alanlardaki yayınları indekslemek amacıyla, özellikle de Uluslararası Tarım Bilimi ve Teknolojisi Bilgi Sistemi (AGRIS)'te kullanılmak üzere kontrollü bir sözlük olarak yayınlanmıştır. 1990'larda basılı olarak yayınlanma bırakılarak AGROVOC ilişkisel bir veritabanı tarafından işlenen veri depolama ile dijital hale geldi. 2004 yılında, AGROVOC'u Web Ontology Language (OWL) ile ifade etmek için ön denemeler yapıldı. Aynı zamanda, günümüzde VocBench olan, o zamanlar WorkBench olarak adlandırılan web tabanlı bir yazım ve düzenleme aracı geliştirildi. 2009 yılında ise AGROVOC bir SKOS kaynağı oldu.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün AGROVOC, SKOS-XL 17 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. olarak farklı dillerde 25 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. mevcuttur ve Bağlı Açık Veri (LOD) 13 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. şeklinde yayınlanmıştır. Veri çekme için bilgiyi düzenlemek, web sitelerinde içeriği etiketlemek, arama motoru keşfini kolaylaştırmak, tarımsal bilgi verilerini standartlaştırmak için ve çeviri hizmetlerinde referans olarak kullanılır. Veri madenciliği, büyük veri, yapay zeka gibi alanlarda da yararlanılır. AGROVOC içeriği ayda bir kez güncellenir ve genel kullanıma açıktır.

Erişim[değiştir | kaynağı değiştir]

AGROVOC'a çeşitli şekillerde erişilebilir:

Çevrimiçi görüntüleme [2] 21 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: SKOSMOS arayüzü ile AGROVOC kavramlarını arama-görüntüleme.

İndirme [3] 21 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: RDF-SKOS (yalnızca AGROVOC veya AGROVOC LOD).

Canlı sorgu [4] 21 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: SPARQL uç noktası

AGROVOC Web hizmetleri [5] 20 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Sürdürülebilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

FAO, AGROVOC'un sürdürülmesi ile ilgili editoryal faaliyetleri koordine eder.[1] İçerik iyileştirme, dil sürümlerinin her biri için bir editörler ve kurumlar topluluğu[1] tarafından yürütülür. Editörler Topluluğu tarafından AGROVOC'u düzenlemek ve sürdürmek için kullanılan araç, Semantik Web ve bağlantılı veri ortamlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış VocBench 21 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'tir. FAO, LOD kaynağı 23 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. olarak yayınlanma da dahil olmak üzere AGROVOC'un teknik bakımına olanak tanır. Teknik destek ve altyapı ihtiyaçları, VocBench'in teknik gelişimine öncülük eden Tor Vergata Üniversitesi[2] (Roma, İtalya) tarafından sağlanmaktadır.

Telif ve lisans[değiştir | kaynağı değiştir]

AGROVOC içeriğinin FAO resmi dillerinde (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça, Rusça ve Çince) telif hakkı FAO'ya, diğer dillerdeki içeriğin telif hakkı ise onu yazan kurumlara aittir. İngilizce, Rusça, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Çince AGROVOC kontrollü sözlüğü, uluslararası Creative Commons Atıf Lisansı (CC-BY IGO 3.0) kapsamında lisanslanmıştır (CC-BY IGO 3.0 12 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).

İlgili bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha fazla bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AGROVOC editors". 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  2. ^ "Tor Vergata University". 5 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021.