ABD'deki ulusal parklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Yellowstone Ulusal Parkı için 1939'da hazırlanmış afiş

Amerika Birleşik Devletleri ulusal parklar listesi 59 resmi ulusal park ismi vermektedir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Federal Hükümetin İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Ulusal Park Hizmeti federal idare bürosu tarafından idare edilen ulusal park adıyla anılan özel statülü (2013 itibariyle) 59 tane özel korumalı arazi bölgesi bulunmaktadır. ABD'de ulusal parklar ABD Kongresi'nden çıkaratılan özel kanunlarla kurulurlar. İlk ABD Ulusal Parkı 1872'de çıkartılan kanunla ve 18. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan Ulysses S. Grant (1869–1877) tasdiki ile kurulmuş olan Yellowstone Ulusal Parkı'dır. Bunu 1875'de kurulan "Meckinac Ulusal Parkı" takip etti (ama bu arazinin ulusal park statüsü 1895'de yeni bir kanunla iptal edildi). Üçüncü ve dördüncü ulusal parklar 1890'da kurulan Yosemite Ulusal Parkı ve Sekoya Ulusal Parkı oldu. 1916'da ABD Kongresi'nden çıkan "Ulusal Parklar Organik Kanunu" ile kurulan ulusal parkları federal devlet adına idare etmek üzere ABD İçişleri Bakanlığı'na bağlı Ulusal Park Hizmeti büro-dairesi kuruldu. Bu kanunla bu kurumun hedefi şöyle verilmiştir:[1]

(Ulusal Park içindeki) doğal manzaralar ve doğal dekorun ve doğal ve tarihsel nesnelerin korunması. Parkların idaresinin, günümüzde halkın bunlardan haz alması için olması. Günümüzde bu idare öyle bir usulde ve öyle bir şekilde olmalıdır ki gelecek nesiller de aynı şekilde bunlardan haz almalarına hiç aksatmadan devam edebilmeleri.

Günümüzde ulusal park olarak korunmakta ve idare edilmekte olan parkların çoğunluğu, bu parklar ABD Kongresi kanunu ile kurulmadan önce, "Antikiteler Kanunu" şartlarına uygun olarak ABD Devlet Başkanı'nın çıkartdığı bir kararname ile "Ulusal Anıt" statüsü ile federal devlet koruması altına alınmışlardı. ABD Kongresi'nin kanunla bunları ulusal park yapması koruma şartlarını ve arazinin idaresini daha sıkılaştırmıştır. En son olarak Ocak 2013'de daha önce "Ulusal Anıt" statüsünde olan Pinnacles Ulusal Parkı ABD Kongresi kanunu ile ulusal park statüsüne geçirilmiştir.

6'si Alaska'da bulunan, 7 değişik ulusal park, aynı zamanda "Ulusal Koruma Bölgesi" olarak da ekstra koruma statüsü kazanmışlardır. Teorik ve hukuki olarak bu iki değişik statü birbirinden ayrıdır. Bu her iki koruma statüsünu de birlikte taşıyan bazı ulusal parklarda değişik arazi alanlari değişik statüdedirler. Bunun için bu maddede verilen listede "Ulusal Koruma Bölgesi" detayları verilmemektedir.

Bir arazinin ABD Kongresi kanunu ile ulusal park olarak kurulması için önemli kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu kriterler arasında doğal güzellik, emsalsiz jeolojik karakterler, alışılmadık ekosistemler bulunması ve ziyaretçilere rekreasyon imkanları sağlaması kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterler her bir parkta aynı önemde değildir ve bazı parkların belirli bazı kriterlere hiç uymaması mümkündür.

ABD'de bulunan toplam 52 eyaletin sadece 27'sinde ulusal park bulunmaktadır ve iki ulusal park da (Amerikan Samoası Ulusal Parkı ve Virjin Adaları Ulusal Parkı) eyaletlerde değil ABD'ye bağlı bölgelerde bulunmaktadır. En çok sayıda ulusal park bulunan eyalet 9 ulusal parkla Kaliforniya'dır. Sonra sırayla 8 ulusal parkla Alaska eyaleti; 5 ulusal parkla Utah eyaleti ve 4 ulusal parkla Kolorado eyaleti gelmektedir.

Yüzölçümü itibariyle en büyük ulusal park Alaska'da bulunan ve yüzölçümü 44.313 km² olan Wrangell-St. Elias Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi'dir. Bu ulusal parkın yüzölçümü ABD'nin en küçük alanlı 9 eyaletinin toplam yüzölçümünden biraz daha büyüktür. Büyüklük sırasında sonra yine Alaska'da bulunan üç ulusal park gelmektedir (29.405 km² Gates of the Arctic Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, 19.121 km² Denali Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi ve 14.616 km² Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi). Yüzölçümü en küçük ulusal park 20 km² alanla Hot Springs Ulusal Parkı'dır. Ulusal parklar ile korunmakta olan arazilerin toplam yüzölçümü 210,000 km² olmaktadır. Ortalama ulusal park yüzölçümü 3.620 km² ve medyan ulusal park yüzölçümü ise 1,280 km² olmaktadır.

En çok sayıda ziyaretçi çeken ulusal park Kuzey Carolina ve Tennessee eyaletlerinde bulunan Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı'dır. Bu parka 2011'de 9.008.830 kişi ziyaretçi olarak gelmiştir. Ziyaretçi çekimi sırasında ikinci olan Arizona eyaletınde bulunan Büyük Kanyon Ulusal Parkı'dır ve bu parka 2011'de gelen ziyaretçi sayısı 4.298.178 kişi olmuştur. Bunlara karşılık çok sapa ve ıssız olan Alaska eyaletindeki Clark Gölü Ulusal Parkı'na 2011'de gelen ziyaretçi sayısı sadece 5.158 kişidir.

59 tane ABD ulusal parkından 14 tanesi UNESCO Dünya Mirasları Listesi içinde bulunmaktadır.[2]

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

İstediğiniz ulusal parki ve ilgili maddeyi haritadaki kırmızı noktalardan seçebilirsiniz.


Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
7px 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Green pog.svg 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
Red dot 7px.gif 
 
US Locator Blank.svg


Liste [3][değiştir | kaynağı değiştir]

Not:Açık mavi zemin, ulusal parkın UNESCO Dünya Mirasları Listesi içinde olduğunu gösterir.

Resim Adı Yeri Kuruluş tarihi Yüzölçümü (km²) Notlar
Bass harbor head light 20041002 123635 1.1504x1000.jpg Acadia Ulusal Parkı[4] Flag of Maine.svg  Maine
44°21′K 68°13′B / 44.35°K 68.21°B / 44.35; -68.21 (Acadia)
26 Şubat 1916 192 * "Mount Desert Adası" ve diğer sahile yakın adalarla birlikte, Acadia Parkı ABD'nin Atlas Okyanusu sahillerindeki en yüksek dağını, granit dorukları, okyanus sahillerini, ormanlık alanları ve gölleri kapsamaktadır. Tatlı sular, haliçler, ormanlar ve gelgil olayında açığa çıkan alanlar habitatları bulunmaktadır.
Ofu Beach.jpg Amerikan Samoası Ulusal Parkı[5] Flag of American Samoa.svg  Amerikan Samoası
14°15′G 170°41′B / 14.25°G 170.68°B / -14.25; -170.68 (American Samoa)
31 Ekim 1988 36.4 * En güneyde bulunan bu ulusal park üç Samoa adasını kapsar. İçinde mercan resiflerini, yağmur ormanlarını, volkanik dağları ve beyaz kum plajları bulundurur. Bu parkta "uçan tilki yarasalar", , boz sula türü kuşlar, deniz kaplumbağaları ve 900 tür balık bulunmaktadır.
Delicatearch.png Arches Ulusal Parkı[6] Flag of Utah.svg  Utah
38°41′K 109°34′B / 38.68°K 109.57°B / 38.68; -109.57 (Arches)
12 Kasım 1971 310 * Bu parkda 2000'den daha fazla sayıda kumtaşı kayadan oluşan doğal kemer bulunmaktadr. Çöl ikliminde bu doğal yapılar milyonlarca yılda erozyon ile ortaya çıkmıştır. Parkdaki kurak arazide sert toprak tabakaları, toprak dolu doğal çukurlar, ve su toplayan doğal havzalar doğa hayatının idame edilmesine amil olmaktadırlar. Diğer jeolojik formasyonlar arasında peribacası tipde kayadan sütunlar, sivri kuleler ve dikey yüzgeç şekilli kayalar bulunmaktadır.
Badlandsnps.jpg Badlands Ulusal Parkı[7] Flag of South Dakota.svg  Güney Dakota
43°45′K 102°30′B / 43.75°K 102.50°B / 43.75; -102.50 (Badlands)
10 Kasım 1978 982,4 * Bu parkda masa dağ tipi kayalık tepeler, sivri doruklar, kuleler ve "Prairie " tipi geniş otluk alanlar bulunmaktadır. Oligosen jeolojik döneminden kalma dünyada en zengin fosil yatakları da bu parkdadır. Bizon, Amerika yaban koyunu, kara ayaklı gelincik, ova tilkisi türü hayvanlar bu parkta yaşayan vahşi canlılar arasındadır.
Big bend np.jpg Big Bend National Park[8] Flag of Texas.svg  Texas
29°15′K 103°15′B / 29.25°K 103.25°B / 29.25; -103.25 (Big Bend)
12 Haziran 1944 3.242 * ABD-Meksika sınırı olan Rio Grande Nehri'nin yaptığı bir kıvrımdan isimlendirilmiştir. Bu park Chihuahuan Çölü'nü de ihtiva eder. Sınırları içinde çok türde kretase ve tersiyer jeolojik dönemlerden kalma fosiller ve yerli Amerikalı'lardan kalma kültürel küçük sanat eserleri kalıntıları da bulunmaktadır.
Biscayne National Park.jpg Biscayne Ulusal Parkı[9] Flag of Florida.svg  Florida
25°39′K 80°05′B / 25.65°K 80.08°B / 25.65; -80.08 (Biscayne)
28 Haziran 1980 700 * Bu park Biscayne Körfezi'nde Florida Keys takımadalarının kuzey ucunda bulunmaktadır. Parkda dört birbiriyle yakın ilişkili ekosistem bulunmaktadır: mangrov ormanları, Körfez, Keys takımadaları ve mercan resifleri. Parkda korunan hayvan türleri arasında Karayip manatisi, Amerika timsahı, çeşitli türde deniz kaplumbağası ve doğan kuşu vardır.
Bryce Canyon.jpg Bryce Kanyonu Ulusal Parkı[10] Flag of Utah.svg  Utah
37°34′K 112°11′B / 37.57°K 112.18°B / 37.57; -112.18 (Bryce Canyon)
28 Şubat 1928 145 * Bryce Kanyonu Paunsaugunt Platosu'nda bulunan devesa bir doğal Amfitiyatro şeklindedir. Bu amfi şekilli arazi içinde erozyonla ortaya çıkmış olan yüzlerce peribacası şeklinde yüksek sütun şeklinde "Hoodoo" adı verilen kaya formasyonları bulunmaktadır. Bu arazilere önce yerli Amerikalılar yerleşip yaşamışlardır. Sonradan Utah'a kaçan Avrupa asıllı Mormon mezhebi mensupları da gelip yerleşmişlerdir.
Grand Canyon 3-800.jpg Büyük Kanyon Ulusal Parkı[11] Flag of Arizona.svg  Arizona
36°04′K 112°08′B / 36.06°K 112.14°B / 36.06; -112.14 (Grand Canyon)
26 Şubat 1919 4.779 * Büyük Kanyon Kolorado Nehri tarafından çok derin olarak kazılmış olup 446 km uzunlukta 1,6 km ye kadar derinlikte ve 25 km.ye kadar genişlikte bir kanyondur. Kolorado Platosu'nda milyonlarca yıl nehir suları tarafından kazılması sonucu ile çok renkli yan duvarları olan kanyonlar ve büyük kayalık masa dağları ortaya çıkmıştır.
Great Smoky Mountains Overlook.JPG Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı[13] Flag of North Carolina.svg  Kuzey Karolina,
Flag of Tennessee.svg  Tennessee
35°41′K 83°32′B / 35.68°K 83.53°B / 35.68; -83.53 (Great Smoky Mountains)
15 Haziran 1934 2.109 * Büyük Smoky Dağları Apalaş Sıra Dağları'nın bir kısmiıdır. Büyük Smoky Dağları silsilesinde çok değişik rakımlı tepeler bulunmaktadır. Bu dağlarda 400 türde omurgalı hayvan, 100 türde ağaç ve 5000 çeşit türde bitki bulunmaktadır. Bu parkda en popüler turistik faaliyet sırtçantalı trekking ve yürüyüş olmaktadır. Parkda 1.300 km'yi aşan toplam uzunlukta yürüyüş patikası bulunmaktadır. Bunlar arasında ABD'nin doğu içlerinden geçen 3.500 km uzunlukta olan Apalaş Yürüyüş Patikası'nın 110 km'lik bir kısmı Büyük Smoky Dağlar Ulusal Parkı'ndan geçmektedir. Diğer enteresan turistik faaliyetler tatlısu balığı avcılığı, uzun menzilli ata binme ve parkda bulunan 80 tane kadar tarihsel binayı ziyaret etmektir.
CanyonlandsNP GreenRiverOverlook.jpg Canyonlands National Park[15] Flag of Utah.svg  Utah
38°12′K 109°56′B / 38.2°K 109.93°B / 38.2; -109.93 (Canyonlands)
12 Eylül 1964 366 * Bu parkdaki araziler jeolojik dönemlerde Kolorado Nehri, Green Nehri ve bunlara katılan nehir dalları tarafından erozyona uğratılmış ve kanyonlar, fay hatlarında grabenler ve büyük masa dağlar ortaya çıkmıştır. Bu doğa özellikleri park arazisini üç bölgeye bölmektedir. Parkda peribacası tipi kayadan sütunlar ve sanki bir doğa heykeltraşı tarafından kazılmış kayalardan oluşan doğa özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca bu parkda antik Anasaziler halkından kalma arkeolojik kalıntılar da bulunmuştur.
CARE4486.jpg Capitol Reef Ulusal Parkı[16] Flag of Utah.svg  Utah
38°12′K 111°10′B / 38.20°K 111.17°B / 38.20; -111.17 (Capitol Reef)
18 Aralık 1971 976 * Bu parkda bulunan Waterpocket Fold 160 km uzunluğunda yeraltına yönelik olarak bükülmüş jeolojik monoklinal fay hattı olup bu ieolojik formasyonda yeryüzünün üstüste olan jeolojik tabakaları açıkça görülebilmektedir. Bu parkdaki diğer doğa özellikleri peribacası tipte, monolitik sütunlar; kumtaşından oluşmuş yarlar ve kubbe şekilde kayalıklar, kubbeli Amerikan Kongre Binası'nı andırdığı için parka "Capitol" adı verilmiştir.
USA carlsbad caverns1 NM.jpg Carlsbad Mağaraları Ulusal Parkı[17] Flag of New Mexico.svg  New Mexico
32°10′K 104°26′B / 32.17°K 104.44°B / 32.17; -104.44 (Carlsbad Caverns)
14 Mayıs 1930 188 * Carlsbad Mağaraları sisteminde 117 tane mağara bulunmakta ve bu mağaralar ve bağlayan dehlizlerin tüm toplam uzunluğu 190 km'yi aşmaktadır. Bu mağaralardan "Big Room (Büyük Oda)" adı verilenini hemen hemen 1.200 m. büyüklüğūndedir. Bu mağaralar sisteminde 400.000 kadar Tadarıda brasiliensis türünde yarasa ve 16 değişik türde de hayvan bulunmaktadır. Bu parkın yerüstü kısmında Chihuahuan Çölü ile "Rattlesnaka Springs (Çıngıraklı Yılan Kaynağı)" adlı akarsu bulunmaktadır.
Channel Islands np.jpg Channel Adaları Ulusal Parkı[19] Flag of California.svg  Kaliforniya
34°01′K 119°25′B / 34.01°K 119.42°B / 34.01; -119.42 (Channel Islands)
5 Mart 1980 1.009 * Güney Kaliforniya sahilleri açıklarında bulunan 8 Kaliforniya Channel Adası'ndan 5 tanesindeki doğal alanlar bu park ile korunma altına alınmıştır. Sahil ve adalar etrafındaki sığ deniz ekolojisini de korumak hedefiyle bu parkın toplam alanın yarısı su alanı olmaktadır. Bu adalarda Amerikalarda emsali bulunmayan bir Akdeniz ekosistemi bulunmaktadır. Bu parkda sayısı 2.000'i aşan kara hayvan ve bitki türleri bulunmaktadır. Bunlardan 145 tanesi sırf bu adalarda bulunan çok nadir türlerdir. Beyaz Avrupalılar Amerika'ya ulaşmadan önce Çumaşlar adlı bir yerli Amerikalı kabile bu adalara yerleşmişti.
Lake Clark National Park.jpg Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[20] Flag of Alaska.svg  Alaska
60°58′K 153°25′B / 60.97°K 153.42°B / 60.97; -153.42 (Lake Clark)
2 Aralık 1980 13.881 * Clark Gölü yakınlarında 4 aktif yanardağ bulunmaktadır. Bunlar arasına Redoubt Yanardağı da dahildir. Park arazisinde üç tane sıradağ silsilesi birbirine düğümlenmektedir. Bunlar yanında nehirler, buzullar ve şelaleler bulunmaktadır. Ayrıca bir tarafta gayet bariz kutupsal tundra arazisi ve diğer tarafında ılıman iklim ağaçlarını ihtiva eden bir yağmur ormanı vardır.
Congaree swamp.jpg Congaree Ulusal Parkı[21] Flag of South Carolina.svg  Güney Karolina
33°47′K 80°47′B / 33.78°K 80.78°B / 33.78; -80.78 (Congaree)
10 Kasım 2003 88 * Bu park Congaree Nehri üzerinde olup, Kuzey Amerika'da nehir taşma arazilerinde bulunan günümüze kalmış olan insan eli değmemiş ormanların en büyük kısmını kapsamaktadır. Bu parkda bulunan bazı ağaçlar ABD'nin doğusunda bulunan en yüksek ağaçlardır. Bu bataklık park ortasından " Boardwalk Loop" adı verilen sualtındaki toprağa çakılmış tahta kütükler üzerine yapılıp bataklık ortasında su üzerinde yürüme ve gozümleme yapma imkanı sağlayan tahtadan yürüyüş patikası geçmektedir.
CUVA tjfallfalls.jpg Cuyahoga Vadisi Ulusal Parkı[22] Flag of Ohio.svg  Ohio
41°14′K 81°33′B / 41.24°K 81.55°B / 41.24; -81.55 (Cuyahoga Valley)
11 Ekim 2000 134 * Bu park Cuyahoga Nehri'nin iki tarafında uzanmaktadır. Parkda şelaleler, tepeler, yürüyüş patikaları ve geçmişteki kırsal yaşayışı göstermeye çalışan sergiler bulunmaktadır. "Ohio ve Erie Kanalı Mavna Çekme Yolu Yürüyüş Patikası" 18. yüzyılda yapılan bu kanalın kenarında bulunan katırlarla kanal mavnası çekme yolu üzerindedir. Bu parkda çok sayıda tarihî evler, köprüler ve diğer tarihî yapılar vardır. Bu parkda ek olarak güzergahı manzaralı arazilerden geçen bir dar demiryolu hattı bulunmaktadır. Bu hat üzerinde ișletilen istim lokomotif çekişli servisler ziyaretçilere bir eski tren yolculuğu hakkında bilgi ve pratik tecrübe kazandırmaktadır.
Death Valley Zabriskie Point.jpg Death Valley Ulusal Parkı[23] Flag of California.svg  Kaliforniya,
Flag of Nevada.svg   Nevada
36°14′K 116°49′B / 36.24°K 116.82°B / 36.24; -116.82 (Death Valley)
31 Ekim 1994 13.451 * Mojave Çölü'nün bir parçası olan Death Valley ABD'de en sıcak, en düşük rakımlı ve en kuru mevkiidir. Yapılan gözlemlerde maksimum ısının 54°C'i aştığı kaydedilmiştir. Rakımı (deniz altında) -86 m olan Badwater Havzası Kuzey Amerika'nın en düşük rakımlı mevkiidir. Eskiden bu mevkinin dünyada en düşük rakımlı mevki olduğu sanılmaktaydı ama 2001'de sona eren bir araştırma sonunda Arjantin'de bulunan "Laguna de Carbon" mevkinin dünya batı yarıküresienin en düşük rakımlı noktası olduğu belgelenmiştir. Batı Amarika fay hattının batık olan graben kısmında bulunan Death Valley vadisinde 1.000 değişik türde bitki bulunmaktadır. Bu parkda ayrıca jeoloji özellikler olarak kuru tuz gölü düzlükleri, su kaynakları ve dik kenarlı yüksek masa dağlar bulunmaktadır.
Denali-from-reflection-pond.jpg Denali Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[24] Flag of Alaska.svg  Alaska
63°20′K 150°30′B / 63.33°K 150.50°B / 63.33; -150.50 (Denali)
26 Şubat 1971 19.121 * Denali Ulusal Parkı'nın ortasında, Kuzey Amerika kıtasının en yüksek zirvesi bulunan McKinley Dağı bulunmaktadır. Bu parkda bulunan McKinley Dağı ve "Alasaka Sıradağları"'nın diğer zirvelerinin alt yamaçları buzullar ve tayga tipi ormanlar ile kaplıdır. Bu parkda bulunan ilgiçekici vahşi hayvanlar arasında Kuzey Amerika boz ayısı, Dall yaban koyunu, ren geyiği ve kurt vardır. Denali'ye tek bir karayolu ulaşmaktadır ve bu yol "Wonder Gölü" kenarından geçmektedir,
Fort-Jefferson Dry-Tortugas.jpg Dry Tortugas Ulusal Parkı[25] Flag of Florida.svg  Florida
24°38′K 82°52′B / 24.63°K 82.87°B / 24.63; -82.87 (Dry Tortugas)
26 Ekim 1992 249 * "Dry Tortugas Ulusal Parkı" Florida Keys Takım Adaları'nın batısında bulunan 11 kumsallık adadan oluşmaktadır. Bu parkda bir adada bulunan "Fort Jefferson Kalesi" batı yarıküresinde bulunan en büyük tuğladan yapılmış binadır. Bu parkın diğer ilgi çeken yanı deniz habitatıdır. Parkın deniz kısmında mercan resifleri ve birçok kazaya uğramış batık gemi bulunmaktadır. Bu parka karayolu ile ulaşım bulunmamaktadır ve ulaşım ancak ufak uçakla veya deniz vasıtası ile yapılmaktadır.
Everglades-np.jpg Everglades Ulusal Parkı[26] Flag of Florida.svg  Florida
25°19′K 80°56′B / 25.32°K 80.93°B / 25.32; -80.93 (Everglades)
30 Mayıs 1947 5.660 * Everglades ABD'de bulunan en büyük Subtropikal iklimli vahşi doğa alanıdır. Bu parkdaki mangrov ekosistemi ve denizsel haliçde 26 korumalı hayvan ve bitki turu yaşamaktadır. Bu korunan türler arasında Florida panteri, Amerika timsahı ve Karayip manatisi anılabilir. Bu genellikle bataklık parkda bulunan bazı bataklık kısımlar insanlar tarafından kurutulmuş ve geliştirilmiştir. Bu "geliştirilmiş" arazilerin tekrar doğal duruma restore edilip tekrar bataklık doğa ekolojisine dönüştürülmesi için özel projeler uygulanmaktadır.
Gates of the Arctic National Park.jpg Gates of the Arctic Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[28] Flag of Alaska.svg  Alaska
67°47′K 153°18′B / 67.78°K 153.30°B / 67.78; -153.30 (Gates of the Arctic)
2 Aralık 1980 29.405 * Bu ulusal park ABD topraklarında, Alaska'da, en kuzeyde bulunan parktır. Brooks Sıradağları ekolojisini ve doğasını korumak için kurulmuştur. Bu parkda hiçbir ziyaretçi tesisi bulunmamaktadır. Bu park arazilerinde Alaska yerlisi yerli Amerikalılar yaşamaktadır. Bunlar 11.000 yıldır bu arazilerde yerleşmişler ve yaşama şartları boş arazilerle ve ren geyiği arasında bir dengeli doğal yaşayış sağlamalarına dayanmaktadır.
Saint Mary Lake and Wildgoose Island.jpg Glacier Ulusal Parkı (Waterton Glacier Uluslararası Barış Parkı bölümü)[29] Flag of Montana.svg  Montana
Flag of Alberta.svg  Alberta
48°48′K 114°00′B / 48.80°K 114.00°B / 48.80; -114.00 (Glacier)
11 Mayıs 1910 4.100 * Bu park bir Kanada Ulusal Parkı olan Waterton Lakes Ulusal Parkı ile birlikte Waterton Glacier Uluslararası Barış Parkı'nı oluşturmaktadır. Bir ABD ulusal parkı olarak bu parkta yalçın Rocky Dağları dorukları altından bulunan 26 buzul ve 130 tane isimlendirilmiş göl ve gölet bulunmaktadır. Bu parka dahil olan Rocky Dağlar kısmı jeolojik zamanlarda "yukarı-itici-fay" hattı olarak ortaya çıkmış olup buralarda bulunan tortul kayaçlar içinde proterozoik devir'den kalma dünyada en zangın fosil yatakları bulunmaktadır.
Margerieglacier.jpg Glacier Bay Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[31] Flag of Alaska.svg  Alaska
58°30′K 137°00′B / 58.50°K 137.00°B / 58.50; -137.00 (Glacier Bay)
2 Aralık 1980 13.043 * Bu ulusal park çok sayıda denize inen buzullar, dağlar ve fiyordlar ihtiva eder. Parkta bulunan ılıman iklim ağaçlıklı ormanlarda ve bu körfezin kıyılarında Kuzey Amerika boz ayısı, dağ keçileri, kartallar, balinalar ve foklar bulunmaktadır. 1784'de George Vancouver tarafından yapılan ilk keşif-araştırma sırasında körfezin tümü buz ile kaplı iken; o zamandan beri buzullar ve buzlar 105 km geri çekilmiştir.
Barns grand tetons.jpg Grand Teton Ulusal Parkı[33] Flag of Wyoming.svg  Wyoming
43°44′K 110°48′B / 43.73°K 110.80°B / 43.73; -110.80 (Grand Teton)
26 Şubat 1929 1.245 * "Grand Teton Dağı" Teton Sıradağları silsilesi içinde en yüksek rakımlı zirvedir. Parkda bulunan Jackson Hole derin vadisi, etrafındaki yüksek zirveleri yansıtan "piedmont gölleri", tabanları yabani kokulu otluklarla kaplı, buzullar tarafından kazılmış olan gayet derin vadilerden birden yükselen kayalık zirveler bu parkın zengin doğasındadır.
Stella Lake Great Basin.jpg Great Basin Ulusal Parkı[34] Flag of Nevada.svg  Nevada
38°59′K 114°18′B / 38.98°K 114.30°B / 38.98; -114.30 (Great Basin)
27 Ekim 1986 312 * Bu park Nevada'da bulunan Wheeler Zirvesi etrafında olan Büyük Havza'nın bir kısmını kapsamaktadır. Bu parkta çok uzun ömürlü olan ve hatta 5.000 yıllık "Balfourianae" ("bristle pine") türünde bu arazilere has çam koruları bulunmaktadır. Ek olarak ilgi çeken buzul taşları kalıntılarından moren tepeler ve düzlükler ve kireçtasından Lehman Mağaraları bu parkda görülebilir. Etrafta yerleşke olmadığı için gece gökyüzü bu parkda ABD'nin en karanlık gökyüzü olduğu bildiririlir. Parkda yaşayan nadir hayvan türleri arasında Townsend'in büyük-kulaklı yarasası, Amerika antilobu ve Bonneville ustura alabalığı (Boneville Cutthroat Trout) bulunmaktadır.
Coloradodunes.jpg Great Sand Dunes Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[35] Flag of Colorado.svg  Kolorado
37°44′K 105°31′B / 37.73°K 105.51°B / 37.73; -105.51 (Great Sand Dunes)
13 Ekim 2004 164 * Bu parkda, yükseklikleri 230 m'ye ulaşan, Kuzey Amerika'daki en yüksek kumullar bulunmaktadır. Bunlar Rio Grande Nehri'nin San Luis Vadisi içine kum yığması nedeni ile meydana gelmişlerdir. Kumulluk bölge yakınlarında yüksek otluklu meralar, çalılıklı araziler ve ıslak bataklıklar da bulunmaktadır. Park'da ayrıca alpin gõller, altı tane rakımı yaklaşık 3.900 m'yi aşan dağ dorukları ve eski ormanlar da vardır.
GUMO4307.jpg Guadalupe Dağları Ulusal Parkı[36] Flag of Texas.svg  Texas
31°55′K 104°52′B / 31.92°K 104.87°B / 31.92; -104.87 (Guadalupe Mountains)
15 Ekim 1966 349 * Bu park içinde Texas'da en yüksek rakımlı zirve olan Guadalupe Zirvesi, batı Amerika'nın içlerine has olan "bigtooth (büyükdiş)" akçaağaç'larla dolu olan ve çok güzel manzaraları bulunan McKittrick Kanyonu; Chihuahuan Çölü'nün bir kısmı ve jeolojik Permiyen döneminden kalma geniş fosil yatakları bulunur.
Black canyon gunnison Colorado.jpg Gunnison'un Black Kanyonu Ulusal Parkı[37] Flag of Colorado.svg  Kolorado
38°34′K 107°43′B / 38.57°K 107.72°B / 38.57; -107.72 (Black Canyon of the Günnison)
21 Ekim 1999 124 * Park Kambriyen öncesi jeolojik dönemden kalma koyu renkte dik duvar gibi yanları olan "Gunnison Nehri" kanyonunu dörtte birine koruma sağlamaktadır. Kanyonda, bu nehirin gayet çok meyıllı yatağı olduğu için, hızlı akan beyaz köpüklü nehirde sala binme sporu çok popülerdir. Kanyonun dik duvar şeklideki kenarlarında kaya tırmanma sporu yapılmaktadır. Kanyonun "black (siyah)" ismi çok dik duvarlı dar kanyonun duvarlarına gün ışığının yetişmemesi ve böylece şist ve gnaysdan duvarların çok kere gölgede kalıp "siyah" renkli oldukları intibaını vermesindendir.
Haleakala crater.jpg Haleakala Ulusal Parkı[38] Flag of Hawaii.svg  Hawaii
20°43′K 156°10′B / 20.72°K 156.17°B / 20.72; -156.17 (Haleakala)
1 Ağustos 1916 117 * Hawaii'de Maui Adası'ndaki Haleakala Dağı'dadır. İki kısımdan oluşur. Haleakkala zirvesi yanında çok geniş bir krater ve bunun içinde çok sayıda kül konileri bulunmaktadır. Bu dağ yamaçlarında "Hummer'in Korusu" adlı mevkide nadir olan ağaçlar büyümektedir. Hawaii'ye has olan ve bir zamanlar neslinin tükeneceğinde korkulan Hawaii kazı bu yamaçlarda yaşamaktadır. Parkın ikinci kısmı olan dag yamaçları ve "Kipahulu Sahili" kısmındaki akarsu kenarında birçok tatlısu göleti bulunur. Bunlar içinde yaşıyan nadir ve avlanılan tatlısu balıkları vardır. Bu ulusal park ABD'de en nadir olup nesli tükenmelerinden korkulup sıkı koruma altına alınmış canlı türlerini ihtiva etmektedir.
Hawaii Volcanoes NP Magma.jpg Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı[39] Flag of Hawaii.svg  Hawaii
19°23′K 155°12′B / 19.38°K 155.20°B / 19.38; -155.20 (Hawaii Volcanoes)
1916 1.309 * Bu park Hawaii'nin Big Island (Büyük Ada)'sında bulunmaktadır. Park, dünyada en çok volkanik faaliyet gösteren iki yanardağını, Kilauea Yanardağı ve Mauna Loa Yanardağı'nı ihtiva eder. Bu parkda deniz seviyesi ile 4.000 m rakım arasında çok değişik ekosistemi bulunmaktadır.
Hots Springs National Park aerial.jpg Hot Springs Ulusal Parkı[41] Flag of Arkansas.svg  Arkansas
34°31′K 93°03′B / 34.51°K 93.05°B / 34.51; -93.05 (Hot Springs)
4 Mart 1921 20 * Bu park şehirsel bir bölgede bulunan tek Amerikan ulusal parkıdır. Aynı zamanda en ufak yüzölçümlü parkdır. Bu park 18. yüzyıldan itibaren yerden çıkan sıcak ılıca suyunu kaplıcalarda halka sağlık getirmek için kurulan kaplıca-otel kuruluşlarının korunması hedefi ile Arkansas eyaletinin önemli şehirlerinden olan Hot Springs'de kurulmuştur. Bu park içinde insan hastalıklarına (özellikle romatizma'ya) karşı yararlı etkileri bulunan yerden kaynayan 47 kaynaktan çıkan sıcak suyu kullanmak için 19. ve 20. başında kurulan kaplıca-otellerden 47'si bu parkda korunma altına alınmıştır.
ISRO2829.jpg Isle Royale Ulusal Parkı[42] Flag of Michigan.svg  Michigan
48°06′K 88°33′B / 48.10°K 88.55°B / 48.10; -88.55 (Isle Royale)
3 Mart 1940 2.182 * Bu park Superior Gölü üzerinde bulunan "Isle Royal" adasını tümüyle kapsadığı gibi bu adanın etrafında ve adaya 7.5 km veya daha az uzaklıkta 400 daha ufak adaları da ihtiva eder. Diğer yerleşkelerden göl içinde bulunduğu için erişilmesi zor olduğu için bu park arazilerinde çok az nüfus bulunmaktadır, Adaların çoğu ıssızdır . Adada ve etrafında batık gemiler, adalar aralarında su kanalları ve yürüyüş patikaları bulunur. Bu parkda sadace 30 memeli hayvan türü bulunmaktadır. Isle Royale'da bulunan kurt sayısı ile sığın sayısı arasındaki bağlantı biyolojicileri çok ilgilendirmiştir.
Joshua Park.JPG Joshua Tree Ulusal Parkı[43] Flag of California.svg  Kaliforniya
33°47′K 115°54′B / 33.79°K 115.90°B / 33.79; -115.90 (Joshua Tree)
31 Ekim 1994 3.112 * Bu park Kolorado Çölü'nün bazı kısımlarını ile Mojave Çölü'nü ve Little San Bernardino Sıra Dağları'nı içinde bulundurur. Bu arazilerde yöreye has olarak "yucca" adlı bir bitkinin türüne yakın bir türden olan "Joshua Tree (Yuşa Ağacı)" yetişmektedir. Bu ağaç bu parka ismini vermiştir. Bu parkdaki daha yüksek arazilerde ise kumullar, kuru göller, kayalıklı dağlar ve granit doğal sütun kayalar bulunmaktadır.
Alaska Katmai Novarupta-Dom.jpg Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[44] Flag of Alaska.svg  Alaska
58°30′K 155°00′B / 58.50°K 155.00°B / 58.50; -155.00 (Katmai)
2 Aralık 1980 14.616 * "Alaska Yarımadası" üzerinde bulunan bu park Katmai Dağı'nı ve "Valley of Ten Thousand Smokes (On Bin Duman Vadisi) adı verilen Novarupta Yanardağı'nın 1912'deki patlaması sırasında ortaya çıkan volkanik kül akımı arazilerini de ihtiva eder. Bu parkın yukarı akarsu vadilerine yumurtlamak için gelen sombalıklarını yakalamak hedefiyle her yıl parka 2.000 kadar boz ayı gelmektedir.
Kenai Fjords National Park.jpg Kenai Fiyordları Ulusal Parkı[45] Flag of Alaska.svg  Alaska
59°55′K 149°39′B / 59.92°K 149.65°B / 59.92; -149.65 (Kenai Fjords)
2 Aralık 1980 2.436 * Bu park "Kenai Yarımadası"'nda bulunan "Seward, Alaska" şehri yakınında olup "Harding Buzluk Alanı"'nı ve en aşağı 38 sayıda buzulu ve bunlardan doğan fiyordları korumak hedefiyle kurulmuştur.
Cloud Canyon.jpg Kings Canyon Ulusal Parkı[46] Flag of California.svg  Kaliforniya
36°48′K 118°33′B / 36.80°K 118.55°B / 36.80; -118.55 (Kings Canyon)
4 Mart 1940 1.869 * Bu park birkaç tane Dev Sekoya ağacı korusunu ve dünyanın ikinci büyük ağacı olan "General Grant Ağacı"'nı ihtiva etmektedir. Bu parkta aynı zamanda "Kings Nehri" vadisinin bir kısmı da bulunmakta ve bu kısımda granit'den hemen hemen dikey yan duvarları olan Kings Kanyonu, "San Joaquin Nehri" ve "Boyden Mağarası" da bulunmaktadır.
Agie River.jpg Kobuk Vadisi Ulusal Parkı[47] Flag of Alaska.svg  Alaska
67°33′K 159°17′B / 67.55°K 159.28°B / 67.55; -159.28 (Kobuk Valley)
4 Mart 1980 6.758 * Kobuk Vadisi, Kobuk Nehri'nin ve vadisinin 94km'sini ve üç değişik kumul bölgesini içinde bulundurmaktadır. Bu üç kumul "Great Kobuk (Büyük Kobuk)", "Little Kobuk (Küçük Kobuk)" ve "Hunt Nehri" kumulları olup buzullar tarafından yaratılmışlardır. Bunların bazı kumul tepeleri 30 m rakımına erişmektedir ve Arktika bölgesindeki en yüksek kumul tepesi olmaktadırlar. Yine Arktıka'da olmakla beraber, bu kumul tepelerinde ısının 38°C 'ye kadar eriştiği gözümlanmiştir. Yılda iki defa bu kumullardan ve nehir kenarı yarlarından toplam yarım milyon kadar sayıda ren geyiği sürüleri göç için geçmektedirler. Nehir kenarı yarlarında buz çağından kalma fosiller bulunmuşdur. Kobuk Ulusal Parkı tümüyle Kuzey Kutup Dairesi içinde olduğu için bu parka ulaşmak için hiçbir karayolu bulunmamaktadır. Parka ulaşma ancak yürüyüşle yapılabildiği için, ABD ulusal parkları içinde en az ziyaretçi çeken doğa parkıdır. (2011'de 11.485 ziyaretçi).
180 phantom ship.JPG Krater Gölü Ulusal Parkı[48] Flag of Oregon.svg  Oregon
42°56′K 122°06′B / 42.94°K 122.1°B / 42.94; -122.1 (Crater Lake)
22 Mayıs 1902 741 * Krater Gölü, 7,700 yıl önce Mazama Dağı yanardağının püskürüp patlaması ile ortaya çıkmış kaldera'sının su ile dolması ile meydana gelmiştir. Bu gol ABD'de bulunan en derin goldur. Sularının şeffaflığı ile özel mavi renkli olması ile tanınmaktadır. Gölde iki tane ada bulunmaktadır. Göle hiçbir akarsu akıp katılmamakta ve gölün hiçbir akarsu ayağı bulunmamaktadır ve gol seviyesi sadece yağışlara bağlı kalmaktadır. Göldeki su seviyesi yağan yağmurlar ile artıp ve buharlaşma ile azalıp, erişilen bir denge ile belirlenmektedir.
Lassen Peak from Lake Alamanor.jpg Lassen Volkanik Ulusal Parkı[49] Flag of California.svg  Kaliforniya
40°29′K 121°31′B / 40.49°K 121.51°B / 40.49; -121.51 (Lassen Volcanic)
9 Ağustos 1914 430 * Lassen Zirvesi Yanardağı dünyada en büyük lava kubbeli yanardağdır. Bu parkda diğer yanardağ tipleri de ("kalkanlı (shield)", "kül kubbeli" ve karışık kubbeli yanardağlar) bulunmaktadır. Lassen Peak Yanardağı en son olarak 1915'de patlama yapmıştır. Bu yanardağ zirvesinin hemen yeraltında bulunan erimiş kayaları dolayısıyla, bu parkda çeşitli hidrotermal bölgeler bulunmaktadır. Bu hidrotermal faaliyet fümeroller, doğal kaynar su havuzları, içinden istim dumanı yükselen yer yarıkları şekilde görülmektedir.
Lwt02830.jpg Mamut Mağarası Ulusal Parkı[50] Flag of Kentucky.svg  Kentucky
37°11′K 86°06′B / 37.18°K 86.10°B / 37.18; -86.10 (Mammoth Cave)
1 Temmuz 1941 210 * Mamut Mağarası sistemi içinde toplam 631 km'ye varan yeraltı dehliz, tünel ve mağaralar bulunup bunlar haritalanmıştır,. Böylece bu sistem dünyada bilinen en uzun mağara sistemi olmaktadır. Bu mağaralarda 7 tür yarasa, "kör Kentucky mağara karidesi", "kör kuzey mağara balığı", mağara semenderi gibi karanlık mağaralarda hiç ışıksız karanlık hayata uymuş hayvanlar bulunmaktadır. Toprak yüzeyinde ise bu park arazisinde "Green Irmağı (Yeşil Irmağı)", toplam uzunlukları 100km'yi aşkın yürüyüş patikaları, su kaynakları ve düdenler bulunmaktadır.
Mesa verde cliff palace close.jpg Mesa Verde Ulusal Parkı[52] Flag of Colorado.svg  Kolorado
37°11′K 108°29′B / 37.18°K 108.49°B / 37.18; -108.49 (Mesa Verde)
29 Haziran 1906 210 * Bu parkda antik yerli Amerikalı Anasaziler halkına ait yaklaşık 400 tane arkeolojik sit bulunmaktadır. Bu antik halk burada 700 yıl önce yaşamışdır. Parkda bulunan yarların kenarında yüksekte yapılmış; çoktan terkedilmiş; 12. ve 13. yüzyıldan kalan ev ve diğer ikamet birimleri bulunmaktadır. Bu antik metruk binalar arasında "Cliff Palace (Yar Sarayı)" binasının 150 odası ve dinsel törenler için 23 kiva bulunmaktdır. "Balcony House (Balkon Evi)" binasında yar içine kazılmış dehlizler, pasajlar ve tüneller vardır.
MountRainierEastTrail.jpg Mount Rainier Ulusal Parkı[54] Flag of Washington.svg  Washington
46°51′K 121°45′B / 46.85°K 121.75°B / 46.85; -121.75 (Mount Rainier)
2 Mart 1899 954 * Rainier Dağı Cascade Sıradağları'nın kuzey kısmında bulunan gayet yüksek rakımlı zirvesi bulunan bir dağdır. Bu dağ faal bir yanardağdır. Bu dağın yamaçlarında 26 tane isim verilmiş buzul bulunmaktadır. Bunlar arasında "Emmos Buzulu" 11 km<şub>2</şub> buzul alanı ile, Alaska dışında ABD'de en büyük buz alanını kapsayan buzuldur. "Carbon Buzulu" ise 9.2 km uzunluğu ile Alaska dışında ABD'de en uzun buzuldur. Parkın yarısından çoğunun alanı "alt-alpin" ve "alpin" ormanlar ile kaplıdır. Dağın güney yamacında bulunan "Paradise Ziyaretci Merkezi" dünyada en fazla kar aldığı gözümlenen mevkilerden biridir. Parkta dağcılık ve dağ tırmanma sporları yapılmaktadır. Çeşitli yürüyüş patikaları bulunmaktadır. "Longmire Ziyaretçi Merkezi"'den başlayan "Wonderland (Harika Araziler) Yürüyüş Patikası" dağın etrafını dolanıp geri gelir.
Ross Lake morning.jpg North Cascades Ulusal Parkı[55] Flag of Washington.svg  Washington
48°42′K 121°12′B / 48.70°K 121.20°B / 48.70; -121.20 (North Cascades)
2 Ekim 1968 2.042 * Bu park Cascade Sıradağları'nın kuzey kısmında bulunan, birbirinden ayrık iki kısımdan oluşan bir kompleksdir. Bu iki park kısmı arasında yine diğer bir çeşit koruma alanı olan, "Ross Gölü Ulusal Rekreasyon Alanı" ve "Chalan Gölü Ulusal Rekreasyon Alanı") bulunmaktadır. Bu parkda "Cascade Geçidi", "Shuksan Dağı", "Triumph Dağı" ve "Eldorado Doruğu" dahil çok sayıda buzul ve popüler dağ tırmanma ve trekking alanları bulunmaktadır.
Coast3full.jpg Olympic Ulusal Parkı[56] Flag of Washington.svg  Washington
47°58′K 123°30′B / 47.97°K 123.50°B / 47.97; -123.50 (Olympic)
29 Haziran 1938 3.697 * Olympic Yarımadası'nda bulunan bu park gelgit ile dolan boşalan doğal kayalık havuzlarla dolu Büyük Okyanus sahillerinden; ılıman iklim yağmur ormanlarına ve oradan yüksek Olympus Dağı'na kadar uzanır. Bir tarafta buzullarla dolu Olympic Dağları bulunmaktayken buna tezat teşkil eden ABD'nin kıtasal kısmında bulunan en ıslak araziler olan ılıman iklim yağmur ormanları olan Hoh Yağmur Ormanı ve Quinault Yağmur Ormanı vardır.
PetrifiedWood.jpg Petrified Forest Ulusal Parkı[58] Flag of Arizona.svg  Arizona
35°04′K 109°47′B / 35.07°K 109.78°B / 35.07; -109.78 (Petrified Forest)
9 Aralık 1962 379 * "Chinle Formasyonu"'nun bir kısmı olan bu parkda çok sayıda 200-milyon yıllık fosilleşip "taşlaşmış ağaç" gövdesi bulunmaktadır. Bu bölge etrafında ise "betonit" adı verilen erozyona uğramış kırmızımsı renkli volkanik kayalık arazide oluşan Arizona'da "Boyanmış Çöl" vardır. Ayrıca çok sayıda dinozor fosili bulunan fosil yatakları vardır. 350 tane de antik yerli Amerikalı arkeolojik siti bulunur.
PinnaclesParkView.jpg Pinnacles Ulusal Parkı[59] Flag of California.svg  Kaliforniya
36°29′K 121°10′B / 36.48°K 121.16°B / 36.48; -121.16 (Pinnacles)
10 Ocak 2013 107.7 * Bu park en yeni ulusal park olup "pinnacle" ismi verilen peribacası'na benzer kaya kulelerle tanınmaktadır. Bu kaya kuleler eski bir yanardağın yarattığı tüften olup erozyona uğrayıp incelmiş sütun şekline gelmiş kaya formasyonlarıdır. Bu parkda kaya tırmanma sporu çok popülerdir.
Redwood slope.jpg Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı[60] Flag of California.svg  Kaliforniya
41°18′K 124°00′B / 41.30°K 124.00°B / 41.30; -124.00 (Redwood)
2 Ekim 1968 315 * Bu park ve bu parkla birlikte idare edilen 2 Kaliforniya eyaleti parkı ile birlikte, yeryüzünde en büyük ağaç olan "Sahil Redwood" ağaçlarının geride kalanlarının hemen hemen yarısını korumak hedefiyle kurulmuştur. Bu parkların kapsamı altında kalan araziler sıksık depremlere maruz kalmaktadır. Bu parklarda üç büyük nehir havzası sistemi bulunmaktadır. Yine bu parka ait olan 60 km uzunluktaki Büyük Okyanus sahilleri, gelgit ile dolup boşalan doğal kayalık havuzları ve sahile yakın denizde dik kenarlı yüksek kayalıkları ile koruma altına alınmıştır. Sahilden içerilerde bu parkda çok çeşitli bitki ve hayvan türlerini de yaşadığı uzun otlu "prairie" tipde otlak ve mera; sahilsel haliç; nehirsel; ve ormansal ekosistemleri bulunmaktadır.
Bierstadt Lake, Rocky Mountain National Park, USA.jpg Rocky Dağı Ulusal Parkı[62] Flag of Colorado.svg  Kolorado
40°24′K 105°35′B / 40.40°K 105.58°B / 40.40; -105.58 (Rocky Mountain)
26 Ocak 1915 1.074 * Bu park Rocky Dağları'nın küçük bir kısmını ihtiva eder. Bu park için arazi seçilirken değişik rakımlarada bulunan ekosistemlerin içine alınması göz önüne alınmıştır. Böylece park 150 tane göl ve göl kıyılı ekosistemi; dağlık ve yüksek rakım ekosistemi; astalpin ekosistemi ve Alpin çayırlar sistemi olan araziler bu parkda bulunmaktadır. Bu parkda volkanik tepelik arazilerde ve buzul vadilerinde çok sayıda türde vahşi memeli hayvan var olup bunlar arasında katır geyiği, Amerika yaban koyunu, Amerikan kara ayısı, ve puma sayılabilir. Bu parkta ziyaretçilerin ilgisini çeken mevkiler başında Longs Zirvesi ve Bear Gölü bulunmaktadır.
Saguaro np.jpg Saguaro Ulusal Parkı[63] Flag of Arizona.svg  Arizona
32°15′K 110°30′B / 32.25°K 110.50°B / 32.25; -110.50 (Saguaro)
14 Ekim 1994 354 * Bu park çok kurak Sonara Çölü'u içinde bulunup iki bölüme ayrıktır: Rincon Dağları ve Tucson Dağları. Bu kurak park arazisinde 6 değişik biyotik grupda bitki ve hayvan bulunmaktadır. Özel bitkiler olarak parka adını veren Devasa Saguora kaktüsleri yanında parkda ayrıca çok sayıda "Varil kaktüsü (Echinocactus)", "chola (Cylindropuntia)" ve "kaynanadili" gibi diğer kaktüs türü bitkiler doğal olarak bulunmaktadır. Parkda kaybolma tehdidi altında olan ve özel koruma altında bulunan "Meksika Benekli Baykuşu (Strix) " ve "Uzun-Burunlu Yarasa" bulunmaktadır.
Parque Nacional Sequoia3557.JPG Sekoya Ulusal Parkı[64] Flag of California.svg  Kaliforniya
36°26′K 118°41′B / 36.43°K 118.68°B / 36.43; -118.68 (Sequoia)
25 Eylül 1890 1.635 * Bu park "Giant Forest (Dev Orman)" adı verilmis bir Sekoya ağaçları ormanını korumaktadır. Bu ormanda bulunan "General Sherman Ağacı" günümüzde en büyük yaşayan ağaçtır. Bu park günümüzde yaşayan diğer 9 büyük ağaçtan 4'ünü içinde bulundurmaktadır. Parkda 240'dan daha fazla sayıda mağara vardır. Parkda kıtasal ABD'de bulunan en yüksek dağı olan 4,421 m. rakımlı Whitney Dağı bulunur. İçinde kazılmış bir tunel ve merdiven ile en tepesine kadar çıkma imkanı olan 2,050 m. rakımlı "Moro Rock" adlı granit kubbe doruk da bu park içerisindedir.
Skyline drive 20050521 123518 2.jpg Shenandoah Ulusal Parkı[65] Flag of Virginia.svg  Virginia
38°32′K 78°21′B / 38.53°K 78.35°B / 38.53; -78.35 (Shenandoah)
22 Mayıs 1935 802 * Bu parkda bulunan Blue Ridge Dağları ön binlerce hayvana yuva sağlayan yuvarlak dökülen yapraklı ağaçlar ve dökülmez sivri yapraklı ağaçlardan oluşan karışık ormanlsr alanlarıyla kaplıdır. Dağlık arazi ve yamaclarda oluşan nisbeten dar bir şerit şekilli bu park arazisinin tüm uzunluğunda 169 km uzunluklu manzaralı bir dağ karayolu olan Skyline Kara Yolu vardır. Doğu Amerika'nın çok ünlü bir uzun yürüyüş yolu olan 3,500 km uzunluktaki Apalaş Yürüyüş Patikası'nın bir kısmı da bu parkdan geçmektedir. Ayrıca parkda toplam uzunlukları 800 km'yi geçen yürüyüş patikaları bulunup bunlar Shenandoah Nehri'nin şelaleleri civarlarından geçmekte ve vadi manzaralı tepelik arazilerinde yürüyüş ve trekking yapmaya fırsat sağlamaktadır.
Theodore Roosevelt National Park.jpg Theodore Roosevelt Ulusal Parkı[66] Flag of North Dakota.svg  Kuzey Dakota
46°58′K 103°27′B / 46.97°K 103.45°B / 46.97; -103.45 (Theodore Roosevelt)
10 Kasım 1978 282 * 36. ABD Devlet başkanı olan Theodore Roosevelt bu dağlık arazilerdeki doğa güzelliklerinden sanki büyülenmiştir ve buralarda yaşamak için kendine bir kulübe yaptırmıştır. Bu çok erozyona uğramış kayalıklardan oluşan "badlands " arazileri günümüzde bu üç ayrık birimden oluşan ve o devlet başkanının adını taşıyan bir ulusal parkdır. Parkdaki bu devlet başkanının tarihî "Malta Haçı" adını verdiği kulübesi hala çok ziyaretçi cekmektedir. Buna ek olarak, bu parkda hem motorlu vasıtalar için manzaralı dağ karayolları hem de ıssız arazilerde trekking ve yürüyüş yapma fırsatları bulunmaktadır. Parkdaki yabani hayvanlar arasında Amerika bizonu, Amerika antilobu, Amerika yaban koyunu ve yaban at sürüleri vardır.
VIIS2312.jpg Virjin Adaları Ulusal Parkı[67] Flag of the United States Virgin Islands.svg  ABD Virjin Adaları
18°20′K 64°44′B / 18.33°K 64.73°B / 18.33; -64.73 (Virgin Islands)
2 Ağustos 1956 52 * Bu park ABD Virjin Adaları'nda bulunan "Saint John Adası"'nda bulunmaktdır. Saint John adası doğal tarihi ve insan tarihi bakımından çok zenginlikler göstermektedir. Eski Taino adlı yerli Amerikan halkına ait arkeolojik kalıntılar ve sitler vardır. Kristof Kolomb Amerika'ya gelmesinden nisbeten hemen sonra bu adada plantasyonlar kurularak şeker kamışı yetiştirmeye ve şeker üretimine başlanmıştır. Ama bu adada günümüze ancak plantasyon harabeleri ve şeker üretim birimi kalıntıları kalmıştır. Çok ıssız ve pek az insan eli değmiş olan sahil plajları geçildikten sonra mangrov koruları, "gel"de deniz içinde kalan deniz meraları, deniz yosunları yatakları ve mercan resifleri bulunmaktadır.
Voyageurs National Park.jpg Voyageurs Ulusal Parkı[68] Flag of Minnesota.svg  Minnesota
48°30′K 92°53′B / 48.50°K 92.88°B / 48.50; -92.88 (Voyageurs)
8 Nisan 1975 529 * Bu parkda dört önemli göl bulunmaktadır. Bu göller kanoculuk, kayak tipi kanoculuk ve tatlısu balıkları tutma sporları için popüler olarak kullanılmaktadır. Bu parkda bulunan tarihsel hatıralar ve kalıntılar arasında yerli Amerikalı "Ojibva" kabilesinden kslanlar, Fransız asıllı kürk tüccarları olan "voyageur (seyyah)" olarak anılanlara ait hatıralar, bir altın madenine hücumdan kalan tarihsel kalıntılar bulunmaktadır. Bu park arazisi buzullar tarafından oyularak ortaya çıkmış yüksek yarlar, bahçeye benzeyen kayalıklar, göl adalarını ve göl körfezlerini ıhtiva etmektedir.
WICA2348.jpg Wind Cave Ulusal Parkı[69] Flag of South Dakota.svg  Güney Dakota
43°34′K 103°29′B / 43.57°K 103.48°B / 43.57; -103.48 (Wind Cave)
9 Ocak 1903 115 * "Wind Cave" büyük bir mağara olup içinde "kutu-işi" olarak adlandırılan ve iğne şekilli "donma-işi" olarak isimlendirilen kalsıt formasyonlar bulunmaktadır. Bu mağaralar sistemi toprakta bulunan bir çukurdan rüzgar esme sesi gelmesi üzerine araştırılıp bulunmuştur ve dünyada emsalsiz en yoğun mağaralar sistemidir. Mağaralar dışında yerüstünde karışık yüksek otluk "prairie" habitatı vardır ve buralarda bizon, kara ayaklı gelincik ve çayır köpeği gibi memeliler vardır. Batı sarıçamı ormanlarında puma ve Kanada geyiği gibi hayvanlar da bulunur.
Mt Saint Elias.jpg Wrangell–St. Elias Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi[70] Flag of Alaska.svg  Alaska
61°00′K 142°00′B / 61.00°K 142.00°B / 61.00; -142.00 (Wrangell – St. Elias)
2 Aralık 1980 44.313 * Bu çok geniş Alaska ulusal parkı gayet dağlıklı geniş bir arazide olup "Alaska Sıradağları", "Chugash Sıradağları" ve (Kuzey Amerika kıtasının rakımı 4.000m üstünde bulunan en yüksek dağlarının bir çoğunu bu arada Saint Elias Dağı'nı da ihtiva eden) "Wrangell-St Elias Sıra Dağları"'nın birleşip birbiri içine geçiştiği yerlerdir. Bu parkdaki volkanik dorukların %25'i buzullarla kaplıdır. Bunlar arasında "dağlıktan denize inen tipte" Hubbard Buzulu. "Piedmont tipte" Malaspina Buzulu ve "vadi tipte" Nabesna Buzulu bulunmaktadır.
Yellowstone Nationalpark3.jpg Yellowstone Ulusal Parkı[72] Flag of Wyoming.svg  Wyoming
Flag of Montana.svg  Montana
Flag of Idaho.svg  Idaho
44°36′K 110°30′B / 44.60°K 110.50°B / 44.60; -110.50 (Yellowstone)
1 Mart 1872 8.983 * Bu park çok geniş volkanik Yellowstone Kalderası içinde bulunmakta ve dünyada kurulan ilk ulusal park olmaktadır. Bu parkda çok aktif jeotermal alanlar bulunmakta ve bunlar kaynar sıcak su kaynakları ve gayzerler olarak yeryüzünde görülmektedir. Old Faithful gayzeri ve Grand Prismatik Springs kaynar sıcak su kaynağı en iyi bilinenlerdendir. Bu park içinden 4 değişik sıradağlar zenciri geçmektedir. Yellowstone Nehri'nin içinde bulunduğu ve gayet dik sarımsı renkli kayalık duvarları olan Yellowstone Grand Kanyonu içinde birkaç Yellowstone Şelaleleri bulunmaktadır. Bu parkda hemen hemen 60 tür memeli hayvan bulunup bunlar arasında ilgi çekici olarak Amerikan bizonu, kürt, Kuzey Amerika boz ayısı ve Kanada geyiği sayılabilir.
Yosemite Valley with Half Dome in the distance.jpg Yosemite Ulusal Parkı[74] Flag of California.svg  Kaliforniya
37°50′K 119°30′B / 37.83°K 119.50°B / 37.83; -119.50 (Yösemite)
1 Ekim 1890 3.074 * Yosemite parkında çok geniş, çok değişik jeolojik ve hidrolojik bölgeleri ihtiva eden gayet yüksek kuleler gibi kayalık yarlar, çok yükseklerden dökülen şelaleler ve sekoya ağacı koruları bulunmaktadır. Merkezi buzullar tarafından çok derin olarak kazılıp ortaya çıkartılmış olan Yosemite Vadisi etrafında başta Half Dome ve El Kapitan adı verilmiş, yüksek kayalık doruklar ve Kuzey Amerika kıtasının en yüksek şelalesi olan Yosemite Şelaleleri bulunmaktadır. Parkda bulunan üç "Dev Sekoya" ağacı korusu ve engin vahşi doğa alanları çok sayıda ve çok değişik tür ve tipte vahşi bitki ve hayvanları içinde barındırmaktadır.
Zion Canyon.jpg Zion Ulusal Parkı[76] Flag of Utah.svg  Utah
37°18′K 113°03′B / 37.30°K 113.05°B / 37.30; -113.05 (Zion)
19 Kasım 1919 579 * Bu jeolojik açıdan dünyada emsalsiz arazi gayet renkli kumtaşı kanyonlar, yüksek platolar ve kayadan peribacası kuleler ihtiva eder. Kolorado Platosu'nda bulunan bu park doğal kaya kemerler ve erozyona açık kaya formasyonları ile dört değişik ekosistemi bulunan bir vahşi doğa arazisidir.

Statüleri değişmiş eski ulusal parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda ABD Kongresi kanunu ile kurulmuş birkaç ulusal park sonradan yeni bir kanunla ulusal park olma statülerini kaybetmişlerdir:

Eski Ulusal Park Kuruluş tarihi İptal olma tarihi Notlar
Abraham Lincoln Ulusal Parkı 17 Temmuz 1916 11 Temmuz 1939 Abraham Lincoln Doğum Yeri Ulusal Tarihsel Yeri'ne dönüşme
Fort McHenry Ulusal Parkı 3 Mart 1925 11 Ağustos 1939 "Fort McHenry Ulusal Anıtı ve Tarihsel Anıtı"'na dönüşme
Hawaii Ulusal Parkı 1 Ağustos 1916 13 Eylül 1960 Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı ve Haleakala Ulusal Parkı olarak iki kısma ayrılma
Mackinac Ulusal Parkı 15 Nisan 1875 2 Mart 1875'de Michigan eyaleti idaresine bırakılma.
31 Mayıs 1895'de Michigan tarafından "Eyalet Parkı" olarak kurulma
Sonunda "Mackinac Island Eyalet Parkı"'na dönüşme
Platt Ulusal Parkı 29 Haziran 1906 17 Mart 1976 Chickasaw Ulusal Rekreasyon Bölgesi'ne dönüşme
Sullys Hill Ulusal Parkı 27 Nisan 1904 3 Mart 1931 Sullys Hill Ulusal Av Hayvanları Korunak Alanı'na dönüşme


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The National Park Service Organic Act". National Park Service. 26 Şubat 2008. http://www.nps.gov/legacy/organic-act.htm. Erişim tarihi: 25-01-2010. 
  2. ^ "World Heritage List". http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=31&l=en&&&mode=table&order=region. Erişim tarihi: 06-02-2010. 
  3. ^ Bu listedeki notlar için ana kaynaklar Fransızca Wikipedia "Liste des parcs nationaux des États-Unis [1]]" maddesi ve İngilizce Wikipedia "List of national parks of the United States [[2]" maddesidir.
  4. ^ "Acadia National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/acad/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  5. ^ "American Samoa National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/npsa/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  6. ^ "Arches National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/arch/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  7. ^ "Badlands National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/badl/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  8. ^ "Big Band National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/bibe/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  9. ^ "Biscayne National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/bisc/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  10. ^ "Bryce Canyon National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/brca/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  11. ^ "Grand Canyon National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/grca/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  12. ^ http://whc.unesco.org/en/list/75
  13. ^ "Great Smoky Mountains National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/grsm/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  14. ^ http://whc.unesco.org/en/list/259
  15. ^ "Canyonlands National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/cany/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  16. ^ "Capitol Reef National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/çare/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  17. ^ "Carlsbad Caverns National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/cave/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  18. ^ http://whc.unesco.org/en/list/721
  19. ^ "Channel Islands National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/chis/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  20. ^ "Lake Clark National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/lacl/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  21. ^ "Çongaree National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/cong/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  22. ^ "Cuyahoga Valley National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/çuva/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  23. ^ "Death Valley National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/deva/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  24. ^ "Denali National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/dena/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  25. ^ "Acadia National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/drto/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  26. ^ "Everglades National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/evgl/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  27. ^ http://whc.unesco.org/en/list/76
  28. ^ "Gates of Arctic National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/gaar/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  29. ^ "Glacier National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/glac/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  30. ^ http://whc.unesco.org/en/list/354
  31. ^ "Glacier Bay National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/glba/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  32. ^ http://whc.unesco.org/en/list/72/
  33. ^ "Grand Teton National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/grte/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  34. ^ "Great Basin National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/grba/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  35. ^ "Great Sand Dunes National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/grsa/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  36. ^ "Guadalupe Mountains National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/gumo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  37. ^ "Günnison's Black Canyon National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/blca/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  38. ^ "Haleakala National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/hale/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  39. ^ "Hawaii Volcanoes National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/havo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  40. ^ http://whc.unesco.org/en/list/409
  41. ^ "Hot Springs National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/hosp/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  42. ^ "Isle Royal National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/isro/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  43. ^ "Joshua Tree National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/jötr/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  44. ^ "Katmai National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/katm/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  45. ^ "Kenai Fjords National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/kefj/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  46. ^ "Kings Canyon National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/kica/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  47. ^ "Kobuk Valley National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/kova/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  48. ^ "Crater Lake National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/crla/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  49. ^ "Lassen Volcanic National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/lavo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  50. ^ "Mammouth Cavern National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/acad/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  51. ^ http://whc.unesco.org/en/list/150
  52. ^ "Mesa Verde National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/meve/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  53. ^ http://whc.unesco.org/en/list/27
  54. ^ "Mount Rainier National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/more/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  55. ^ "North Cascades National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/noca/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  56. ^ "Olympic National Park". National Park Service. 
  57. ^ http://whc.unesco.org/en/list/151
  58. ^ "Petrified Forest National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/pefo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  59. ^ "Pinnacles National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/pinn/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  60. ^ "Redwood National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/rewo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  61. ^ http://whc.unesco.org/en/list/134
  62. ^ "Rocky Mountain National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/romo/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  63. ^ "Saguaro National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/sağu/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  64. ^ "Sequoia National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/sequ/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  65. ^ "Shenansoah National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/shen/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  66. ^ "Theodore Roosvelt National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/thro/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  67. ^ "Virgin Islands National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/vıis/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  68. ^ "Voyageurs National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/voya/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  69. ^ "Wind Cave National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/wica/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  70. ^ "Wrangell – St. Elias National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/wrst/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  71. ^ http://whc.unesco.org/en/list/72/
  72. ^ "Yellowstone National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/yell/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  73. ^ http://whc.unesco.org/en/list/28
  74. ^ "Yosemite National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/yose/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 
  75. ^ http://whc.unesco.org/en/list/308
  76. ^ "Zion Canyon National Park". National Park Service. http://www.nps.gov/zion/. Erişim tarihi: 08-08-2013. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
ABD'deki ulusal parklar listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.