ABD'deki eyalet ve bölgeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyalet ve bir federal bölgeden (Washington, D.C.) oluşan bir federal cumhuriyettir.[1]

Eyaletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri
Eyalet Bayrak Kısa Ad Başkent En büyük şehir [2][3] Eyalet olma Nüfus
(2012)[4]
Yüzölçümü
km2[5][6]
Kara alanı
km2 [5][6]
Su alanı
km2[5][6]
ABD Temsilciler Meclisi
üye sayısı
ABD'de konumu
Alabama Flag of Alabama.svg AL Montgomery Birmingham 14 Aralık, 1819 4,822,0230 135,767 131,170 4,597 7 Map of USA AL.svg
Alaska Flag of Alaska.svg AK Juneau Anchorage 3 Ocak, 1959 731,449 1,723,337 570,641 94,743 1 Map of USA AK.svg
Arizona Flag of Arizona.svg AZ Phoenix Phoenix 14 Şubat, 1912 6,553,255 295,233 294,207 1,026 9 Map of USA AZ.svg
Arkansas Flag of Arkansas.svg AR Little Rock Little Rock 15 Haziran, 1836 2,949,131 137,733 134,770 2,960 4 Map of USA AR.svg
Kalifornya Flag of California.svg CA Sacramento Los Angeles 9 Eylül, 1850 38,041,430 423,968 403,466 20,502 53 Map of USA CA.svg
Colorado Flag of Colorado.svg CO Denver Denver 1 Ağustos, 1876 5,187,582 269,602 268,432 1,171 7 Map of USA CO.svg
Connecticut Flag of Connecticut.svg CT Hartford Bridgeport 9 Ocak, 1788 3,590,347 14,356 12,541 1,816 5 Map of USA CT.svg
Delaware Flag of Delaware.svg DE Dover Wilmington 7 Aralık, 1787 917,092 6,446 5,048 1,399 1 Map of USA DE.svg
Florida Flag of Florida.svg FL Tallahassee Jacksonville 3 Mart, 1845 19,317,568 170,312 138,888 31,424 27 Map of USA FL.svg
Georgia Flag of Georgia.svg GA Atlanta Atlanta 2 Ocak, 1788 9,919,945 153,910 148,958 4,950 14 Map of USA GA.svg
Hawaii Flag of Hawaii.svg HI Honolulu Honolulu 21 Ağustos, 1959 1,392,313 28,314 16,635 11,678 2 Map of USA HI.svg
Idaho Flag of Idaho.svg ID Boise Boise 3 Temmuz, 1890 1,595,728 216,443 214,044 2,398 2 Map of USA ID.svg
Illinois Flag of Illinois.svg IL Springfield Chicago 3 Aralık, 1818 12,875,255 149,997 143,794 6,203 18 Map of USA IL.svg
Indiana Flag of Indiana.svg IN Indianapolis Indianapolis 11 Aralık, 1816 6,537,334 94,327 92,789 1536 9 Map of USA IN.svg
Iowa Flag of Iowa.svg IA Des Moines Des Moines 28 Aralık, 1846 3,078,186 145,746 144,669 1,077 4 Map of USA IA.svg
Kansas Flag of Kansas.svg KS Topeka Wichita 29 Ocak, 1861 2,885,905 213,099 211,755 1,347 4 Map of USA KS.svg
Kentucky [7] Flag of Kentucky.svg KY Frankfort Louisville 1 Haziran, 1792 4,380,415 104,656 102,268 2,385 6 Map of USA KY.svg
Louisiana Flag of Louisiana.svg LA Baton Rouge New Orleans 30 Nisan, 1812 4,601,893 135,658 111,898 23,761 6 Map of USA LA.svg
Maine Flag of Maine.svg ME Augusta Portland 15 Mart, 1820 1,329,192 91,634 79,883 11,751 2 Map of USA ME.svg
Maryland Flag of Maryland.svg MD Annapolis Baltimore 28 Nisan, 1788 5,884,563 32,131 25,141 6,990 8 Map of USA MD.svg
Massachusetts[8] Flag of Massachusetts.svg MA Boston Boston 6 Şubat, 1788 6,646,144 27,335 20,20 7,133 9 Map of USA MA.svg
Michigan Flag of Michigan.svg MI Lansing Detroit 26 Ocak, 1837 9,883,360 250,488 146,435 104,053 14 Map of USA MI.svg
Minnesota Flag of Minnesota.svg MN St. Paul Minneapolis 11 Mayıs, 1858 5,379,139 225,163 206,233 18,930 8 Map of USA MN.svg
Mississippi Flag of Mississippi.svg MS Jackson Jackson 10 Aralık, 1817 2,984,926 125,438 121,530 3,908 4 Map of USA MS.svg
Missouri Flag of Missouri.svg MO Jefferson City Kansas City 10 Ağustos, 1821 6,021,988 80,540 178,041 2,499 8 Map of USA MO.svg
Montana Flag of Montana.svg MT Helena Billings 8 Kasım, 1889 1,005,141 380,832 376,962 3,869) 1 Map of USA MT.svg
Nebraska Flag of Nebraska.svg NE Lincoln Omaha 1 Mart, 1867 1,855,525 200,330 198,973 1,357 3 Map of USA NE.svg
Nevada Flag of Nevada.svg NV Carson City Las Vegas 31 Ekim, 1864 2,758,931 286,380 284,331 2,049 4 Map of USA NV.svg
New Hampshire Flag of New Hampshire.svg NH Concord Manchester 21 Haziran, 1788 1,320,718 24,21 23,188 1,028 2 Map of USA NH.svg
New Jersey Flag of New Jersey.svg NJ Trenton Newark 18 Aralık, 1787 8,864,590 22,592 19,047 3,543 12 Map of USA NJ.svg
New Mexico Flag of New Mexico.svg NM Santa Fe Albuquerque 6 Ocak, 1912 2,085,538 314,917 314,160 756 3 Map of USA NM.svg
New York Flag of New York.svg NY Albany New York 26 Temmuz, 1788 19,570,261 141,297 122,056 19,241 27 Map of USA NY.svg
Kuzey Karolina Flag of North Carolina.svg NC Raleigh Charlotte 21 Kasım, 1789 9,752,073 139,391 125,920 13,471 13 Map of USA NC.svg
Kuzey Dakota Flag of North Dakota.svg ND Bismarck Fargo 2Kasım, 1889 699,628 183,107 178,712 4,398 1 Map of USA ND.svg
Ohio Flag of Ohio.svg OH Columbus Columbus Mart 1, 1803 11,544,225 116,099 105,830 10,269 16 Map of USA OH.svg
Oklahoma Flag of Oklahoma.svg OK Oklahoma City Oklahoma City 16 Kasım, 1907 3,814,820 181,038 177,660 3,377 5 Map of USA OK.svg
Oregon Flag of Oregon.svg OR Salem Portland 14 Şubat, 1859 3,899,353 254,800 248,608 6,193 5 Map of USA OR.svg
Pennsylvania[9] Flag of Pennsylvania.svg PA Harrisburg Philadelphia Aralık 12, 1787 12,763,536 119,279 115,884 3,398 18 Map of USA AL.svg
Rhode Island [10] Flag of Rhode Island.svg RI Providence Providence Mayıs 29, 1790 1,050,292 4,002 2,678 1,320 2 Map of USA RI.svg
Güney Karolina Flag of South Carolina.svg SC Columbia Columbia Mayıs 23, 1788 4,723,723 82,931 77,858 5,076 7 Map of USA SC.svg
Güney Dakota Flag of South Dakota.svg SD Pierre Sioux Falls 2 Kasım 2, 1889 833,354 199,730 196,350 3,380 1 Map of USA SD.svg
Tennessee Flag of Tennessee.svg TN Nashville Memphis 1 Haziran, 1796 6,456,243 109,152 106,798 2,354 9 Map of USA TN.svg
Teksas Flag of Texas.svg TX Austin Houston Aralık 29, 1845 26,059,203 695,660 676,588 19,075 36 Map of USA TX.svg
Utah Flag of Utah.svg UT Salt Lake City Salt Lake City Ocak 4, 1896 2,855,287 219,882 212,819 7,063 4 Map of USA UT.svg
Vermont Flag of Vermont.svg VT Montpelier Burlington 4 Mart, 1791 626,011 24,905 23,872 1,036 1 Map of USA VT.svg
Virginia [11] Flag of Virginia.svg VA Richmond Virginia Beach 25 Haziran, 1788 8,185,867 110,787 102,279 8,508 11 Map of USA VA.svg
Washington Flag of Washington.svg WA Olympia Seattle 11 Kasım, 1889 6,897,012 184,661 172,120 12,541 10 Map of USA WA.svg
Batı Virginia Flag of West Virginia.svg WV Charleston Charleston 20 Haziran, 1863 1,855,413 62,755 62,258 497 3 Map of USA WV.svg
Wisconsin Flag of Wisconsin.svg WI Madison Milwaukee 29 Mayıs, 1848 5,726,398 169,634 140,269 29,368 8 Map of USA WI.svg
Wyoming Flag of Wyoming.svg WY Cheyenne Cheyenne 10 Temmuz, 1890 576,412 253,335 251,470 1,865 1 Map of USA WY.svg

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "United States". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. http://oxforddictionaries.com/definition/american_english/United-States?q=United+States+of+America. Erişim tarihi: Temmuz 10, 2013. 
  2. ^ Bir eyalette en büyük şehir için şehir sınırları içindeki nüfus kriterdir; şehirlerin metropoliten bölgeleri nüfusu buna dahil edilmez.
  3. ^ "State and Local Government Finances and Employment" (pdf). United States Census Bureau. 2012. ss. 284. http://www.census.gov/compendia/statab/2012/tables/12s0448.pdf. Erişim tarihi: 8 Temmuz, 2013. 
  4. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico" (XLS). United States Census Bureau. 2012. http://www.census.gov/popest/data/state/totals/2012/tables/NST-EST2012-01.xls. Erişim tarihi: 8 Temmuz, 2013. 
  5. ^ a b c Yüzölçümü verileri tam sayıya yuvarlanmıştır.
  6. ^ a b c "2010 Census of Population and Housing" (pdf). United States Census Bureau. Eylül 2012. ss. 41. http://www.census.gov/prod/cen2010/cph-2-1.pdf. Erişim tarihi: 8 Temmuz, 2013. 
  7. ^ Resmen "Kentucky Commonwealth" olarak anılır.
  8. ^ Resmen "Massachusetts Commonwealth" olarak anılır.
  9. ^ Resmen "Pennsylvania Commonwealth" olarak anılır.
  10. ^ Resmen "Rhode Island ve Providence Plantasyonları" olarak anılır.
  11. ^ Resmen "Virginia Commonwealth" olarak anılır.


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]