Aşırı yüksek frekans

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşırı yüksek frekans (İngilizce: Extremely high frequency), EHF en yüksek radyo frekans bandıdır. EHF 30 ila 300 gigahertz[1] aralığında bir frekanstır. Bu bandın dalga boyu 1 ila 10 milimetre olduğundan milimetre bandı veya milimetre dalgası olarak da isimlendirilip, MMV veya mmW olarak kısaltılır.

Düşük dalga boylu bantlarla kıyaslandığında, bu banttaki karasal radyo sinyalleri atmosferik ortamda zayıflaması aşırı eğimli olduğundan uzun mesafelerde kullanımı çok azdır. Özellikle 57 ile 64 Ghz arası frekansların havadaki oksijen moleküllerinden dolayı rezonansa uğrar ve zayıflar.

  • 60 GHz bandında WPAN uygulaması: henüz araştırma aşamasındaki bu bantta birkaç Gb/s hızında kablosuz ev içi iletişim olanağı mevcuttur. Bu hıza ileride HDTV (High Definition - yüksek çözünürlüklü TV) uygulamalarında ihtiyaç duyulacaktır.
  • 77 GHz Otomobil RADARI: Çarpışma önleyici Radar sistemlerinden bazıları bu frekansta çalışmaktadır.
  • >100 GHz görüntüleme sistemleri: Bir duvarın arkasını görüntüleme veya elbiselerin altını görüntüleme vb. türü sistemler bu frekanslarda çalışmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "5G ve Ötesi Sistemler için Mm-Dalga İletişimi" (PDF). 10 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Aralık 2022.