Ağ arabirim denetleyicisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ağ arayüz kartı sayfasından yönlendirildi)
Bir ağ arabirim denetleyicisi olan ethernet kartı.

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

Kullanım amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

NIC, bilgisayarın ağ ile iletişim kurmalarına izin verir. 1.(fiziksel katman) ve 2.(veri bağlantı katmanı) katmanlar MAC adresini kullanarak ortam ile olan fiziksel bağlantıyı ve alt seviye adresleme sistemine girmesini sağlar. Böylelikle kullanıcıların kablolu bağlantı ya da wirelessi kullanarak birbirlerine bağlanmalarını sağlar.

Ethernet kartları, Ethernet kartı ağ bağdaştırıcısı bir türüdür. Bu adaptörler Ethernet desteği kablolar üzerinden yüksek hızlı ağ bağlantıları için standart. Ethernet kartları bazen ağ arabirim kartı (NIC) olarak da bilinir.

Ethernet kartları form faktörleri olarak adlandırılan çeşitli standart paketler mevcuttur:,

• Yıllar önce, büyük ISA kartları PC'ler için ilk standart karttı. Kullanıcıların kurulum için bilgisayar kasasını açması gerekirdi.

• Yeni Ethernet kartları PCI standardı kullanabilir ve genellikle üretici tarafından yüklenir.

• Dizüstü bilgisayar ve diğer mobil bilgisayarlar için Kredi kartı benzeri küçük PCMCIA Ethernet kartları vardı. Bunlar, yan veya cihazın yan veya önündeki yuvalara uygun olarak yerleştirilirdi. PC Kartı, ortak bir PCMCIA cihazdır, her ne kadar sadece belirli PC Kartı ve PCMCIA ürünleri Ethetnet desteklesede.

• Harici USB Ethernet adaptörleri de mevcuttur. Bu masaüstü bilgisayarlar için PCI kartları için uygun bir alternatiftir ve aynı zamanda yaygın video oyun konsolları ve diğer tüketici cihazları ile kullanılabilir PCMCIA yuva.

Wireless Interfaces , kablosuz ağ arabirimi denetleyicisi (WNIC) gibi token ring veya ethernet gibi bir tel tabanlı bir ağa bağlayan düzenli bir ağ arabirimi denetleyicisi (NIC) farklı olarak, bir radiobased bilgisayar ağına bağlayan bir ağ kartıdır. Bir WNIC, sadece bir NIC gibi, Layer 1 ve OSI Modeli Layer 2 çalışır. WNIC kablosuz masaüstü bilgisayar için önemli bir bileşenidir. Bu kart radyo dalgaları (RF) ile iletişim kurmak için bir anten kullanır. Bir masaüstü bilgisayar bir WNIC çoğunlukla PCI yuvasına yer almaktadır. Diğer seçenekler USB WNIC, PCMCIA WNIC ve entegre WNIC (genellikle Mini PCI / PCI Express Mini Card şeklinde) bulunmaktadır.