Açlığın Şarkısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Açlığın Şarkısı
Ritournelle de la Faim
YazarJ. M. G. Le Clézio
ÇevirmenAysel Bora
ÜlkeFransa
DilFransızca
Yayım2008
ISBN978-605-4069-92-7

Açlığın Şarkısı, 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clézio'nun bir romanıdır. 2008 yılında yazılmıştır. Türkçe baskısı Aysel Bora'nın çevirisiyle 2009 Eylül'ünde Turkuvaz Kitap tarafından yayımlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ethel Brun’ün, II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrası Paris'ini arka plan alarak, çoçukluğundan gençlik yıllarına kadar uzanan hikâyesidir. Fransız sömürgesi Mauritius Adası’ndan gelen soylu aile kökenleri çevresinde, savaş öncesi Paris soylu ve burjuvasının Nazizm soslu hayalperestliklerini, aymazlıklarını, geçmiş özlemlerini ve çöküşlerini görürüz Ethel’in gözünden. Ekim Devrimi'nden kaçıp Paris’e yerleşen soylu bir Rus ailesinin kızı ve Ethel’in en yakın arkadaşı Xénia’nın hikâyesi ise sefaletin ve ondan her ne pahasına olursa olsun kurtuluşun acı hikâyesidir. Bütün bunların ortasında, Ethel Brun’ün yıkılan hayalleri, yaşayamadığı çoçukluğu ve gençliği.

Kitabın arka sayfasından küçük bir bölüm: “...Le Clézio’nun romanı..., Ethel’in kişiliğinde, savaşın sunağında kurban edilmiş bir gençliğin, bütün umutları ellerinden zorla sökülüp alınmış bir gençliğin maddi ve manevi açlığına duyulan öfkenin şarkısıdır”.