4. Ordu (Romanya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Divizia 4 Infanterie "Gemina"
4th Infantry Division "Gemina"
ÜlkeRomanya Romanya
BağlılıkRomanya Silahlı Kuvvetleri
TipiPiyade
Büyüklük3 tugay, 2 alay, 1 lojistik üssü ve 5 yardımcı tabur
KarargâhKaloşvar
SavaşlarıII. Dünya Savaşı Doğu Cephesi
Odessa Kuşatması
Stalingrad Muharebesi
Satürn Harekâtı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Nicolae Ciupercă
Iosif Iacobici
C. Constantinescu

4. Ordu (Romanya) (Rumence: Armata 4 română), II. Dünya Savaşı sırasında Romanya'nın ordularından biri. Önce Nicolae Ciupercă, Iosif Iacobici (Eylül 1941 - Kasım 1941) ve Topçu Orgeneral Constantin Constantinescu-Claps'ın kumutaları altında Doğu Cephesinde Güney Ukrayna, Kırım ve Kuzey Kafkasya'da savaşmıştır.

Muharebeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Odessa[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Ağustos 1941'de Dnestr Nehri'ni geçerek 13 Ağustos'ta 1. Zırhlı Tümeni ile 1. Süvari Tugayı Odessa'nın arkasındaki Karadeniz sahillerine ulaşmıştır. Romanya 4. Ordusu, 2 Eylül'e kadar Odessa'yı olmayı planlıyordu. 18 Ağustos'ta 1. Kolordu ve 3. Kolordu kuzeyden kente ilk saldırı başlatmıştır. Ancak Sovyetlerin cephesinin yaramamıştır. 23 Ağustos'ta 5. Kolordu kentin doğusundan saldırıya katılmış ve Fontanka'yı işgal ederek 7.000 esir almıştır. 28 Ağustos'ta 4. Ordu'nun ağır topları Odessa limanı topa tutmaya başlamıştır. Fakat 5. Kolordu da kente girememiştir. 28 Ağustos'ta 11. Kolordu ve 4. Kolordu'nun saldırısıyla bazı toprakları almıştır. Yine de kente giremeyince Antonescu Almanlardan teknik desteğini talep etmiştir.

Stalingrad[değiştir | kaynağı değiştir]

3. Ordu ile birlikte Stalingrad civarında Uranüs Harekâtının hedefi olmuş ve Kızıl Ordu'nun saldırı önünde imha edilmiştir. Bu Romanya'nın iki ordunun imha edilmesi Alman 6. Ordu'nun Stalingrad çemberinde kuşatılmasının başlıca sebebi olmuştur.

Birlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

1942 - 1943 kış[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]