2 + 2 = 5

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alphonse Allais'in yazdığı İki Artı İki Beş eder (1895), siyasi olarak anti-entelektüalizm hakkında absürt kısa öykülerden oluşan bir derlemedir.

"İki artı iki eşittir beş" (2 + 2 = 5), George Orwell'in 1949 tarihli distopik romanı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'te kullanılan -matematiksel olarak yanlış- bir ifadedir. Romanda Partinin Okyanusya vatandaşlarının doğru olduğuna inanmasını beklediği "Savaş Barıştır" dogması gibi "2+2=5" ifadesi de bir dogma olarak dayatılır. Baş kahraman Winston Smith, 1984 yılında gizli günlüğünü yazarken "Özgürlük, iki kere iki dört eder diyebilmektir" diye yazar. Romanın ilerleyen bölümlerinde, Sevgi Bakanlığında çalışan sorgulayıcı O'Brien, düşünce suçlusu Smith'e Partinin "2+2=5" dogmasını kabul ettirmek için işkence ederken "Bak Winston. Bazen iki kere iki beş eder, bazen üç eder. Bazen aynı anda hem beş, hem üç ettiği de olur." diyerek vatandaşların kendi gerçek dünya algılarını çiftdüşün aracılığıyla Partinin siyasi iradesine tabi kılmaları gerektiğini belirtir.[1][2]

Sanatta bir konu olarak 1984 kitabından önce Alphonse Allais tarafından anti-entelektüel bir slogan olarak kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Orwell, George (1949). "Part Three, Chapter Two". Nineteen Eighty-Four. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi – george-orwell.org vasıtasıyla. 
  2. ^ Orwell, George. 1984 (İngilizce). s. 271.