2013 Almanya Grand Prix

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Almanya   2013 Almanya Grand Prix
Yarış ayrıntıları
19 yarışlık 2013 Formula 1 sezonunun 9. yarışı
Tarih 7 Temmuz 2013
Resmî ad Formula 1 Santander Großer Preis von Deutschland 2013
Yer Nürburgring, Nürburg, Almanya
Pist Kalıcı yarış pisti
3.199 mil / 5.148 km
Yarışılan mesafe 60 tur, 191.919 mil / 308.863 km
HavaGüneşli
Pol
PilotBirleşik Krallık Lewis HamiltonMercedes
Zamanı1:29.398
En hızlı tur
Pilotİspanya Fernando AlonsoFerrari
Zamanı 1:33.468 (60 turluk yarışın 51. turunda)
Podyum
BirinciAlmanya Sebastian VettelRed Bull-Renault
İkinciFinlandiya Kimi RäikkönenLotus-Renault
ÜçüncüFransa Romain GrosjeanLotus-Renault

2013 Almanya Grand Prix (resmi olarak Formula 1 Großer Preis Santander von Deutschland 2013), 7 Temmuz 2013 tarihinde Almanya'nın Nürburg kentindeki Formula 1 motor yarışı. Nürburgring'de düzenlenen yarış, 2013 sezonunun dokuzuncu ayağı oldu.[1]

Bu, toplamda Almanya Grand Prix'nin 74. ve 1950'den beri Formula 1 Dünya Şampiyonası olarak bilinen yarış serisinin 60. Alman Grand Prix yarışı oldu. Bu, bir takvim yılında düzenlenen en erken Alman Grand Prix'dir. Bunu 1926 ve 2009 yarışları izler, ancak 1996 Avrupa Grand Prix Nisan ayı sonlarında Nürburgring'de düzenlenmiştir.

60 turluk yarışı, gridde ikinci pozisyondan başladıktan sonra Red Bull kullanan Sebastian Vettel kazandı. Bu, Alman sürücünün evindeki ilk zaferiydi. Lotus'la yarışan Kimi Räikkönen yarışı ikinci sırada tamamladı. Räikkönen'in takım arkadaşı Romain Grosjean üçüncü oldu. Hızlı yarışan Fernando Alonso dördüncü oldu ve Ferrari ile en hızlı turu attı. Mercedes ile pol pozisyonundan başlayan Lewis Hamilton yarışı eski takım arkadaşı Jenson Button'ın sadece bir saniye önünde 5. sırada bitirdi.[2]

Yarış sonucunda şampiyona lideri Sebastian Vettel Ferrari takımından Fernando Alonso ile arasındaki puan farkını 34'e yükseltti. Kimi Räikkönen ikinci olup kazandığı puanla Alonso ile arasındaki farkı 7 puana düşürdü. Lewis Hamilton genel sıralamada dördüncü olurken, Mark Webber de 5. sırada kaldı. Bu aynı zamanda Sergio Pérez'in İspanya'dan bu yana, takım arkadaşı Jenson Button'ın ise Monako'dan beri kazandığı ilk puan oldu.[3] Bu zamanında Nürburgring'de düzenlenecek son Formula 1 Grand Prix olarak düşünülse de pist 2020'de Eifel Grand Prix'ye ev sahipliği yapmak için geri dönecek.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Lastik değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört sürücünün Silverstone Pisti'nin en hızlı noktalarından bazılarında lastiklerinin patladığı Britanya Grand Prix'nin ardından, lastik tedarikçisi Pirelli, Macaristan yarışında sunacağı kalıcı çözümden önce Almanya Grand Prix için lastiklerin yapısında değişiklik yapma planlarını duyurdu.[4] Yeni lastiklerde çalışma sıcaklığını 10 °C (18 °F) kadar düşürmek için arka tekerleklerde kullanılan çelik kayışlar Kevlar ile değiştirdi ve patlamaya neden olacak delinme olasılığı azaltıldı.[5] Buna ek olarak, Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), ekiplerin her bir lastiğin ömrünü uzattığını keşfettiği, araçlarda sol ve sağ taraf lastiklerini değiştirme uygulamasını yasakladı.[6] Pirelli, ekiplerin performansı en üst düzeye çıkarmak için Pirelli'nin önerilerinin dışında kasıtlı olarak basınç ve kamber ayarlarını değiştirdiğini öğrendikten sonra, lastik basıncı ve kamber ayarlarının standart hale getirilmesi için FIA ile kulis yaptı. Benzer bir olay 2011 Belçika Grand Prix'de, ekiplerin Pirelli'nin tavsiyelerinin dışında kamber ayarları kullandıkları ve normalden daha yüksek çalışma sıcaklıklarına maruz kaldıklarında lastiklerin iç kenarında kabarma olması ile yaşanmıştı.[7]

Rapor[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Q1[değiştir | kaynağı değiştir]

Felipe Massa, Q1'de Kimi Räikkönen'in Lotus'unu geride bırakarak en hızlı sürücü oldu. İlk çeyrekte elenen sürücüler Valtteri Bottas, Pastor Maldonado, Charles Pic, Jules Bianchi, Giedo van der Garde ve Max Chilton'du.

Q2[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu seansta sürücülerin hızlarında gözle görülür bir iyileşme oldu. Bu iyileşme bazı takımları hazırlıksız yakaladı. Örneğin Nico Rosberg, ekibi Mercedes'in bir hatası nedeniyle elendi ve Mark Webber'in ancak 0,5 saniye farkla Q3'e girebildi. Felipe Massa da yine Kimi Räikkönen'i geçerek en hızlı sürücü oldu. Jean-Éric Vergne, Adrian Sutil, Esteban Gutiérrez, Sergio Pérez ve Paul di Resta bu turda elendi.

Q3[değiştir | kaynağı değiştir]

Lewis Hamilton pol pozisyonunu alırken Sebastian Vettel ve Mark Webber ile sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Kimi Räikkönen ve Romain Grosjean 4. ve 5. olarak sıraları aldı. Alonso, takım arkadaşı Felipe Massa'nın arkasında 8. sırada yer aldı ve her ikisi de yarışa orta hamur lastikle başlamayı seçti. Daniel Ricciardo, arka arkaya ikinci yarış için yarışa ilk onda başlamayı başardı. Jenson Button ve Nico Hülkenberg sıralamaya girmemeyi tercih ederek lastiklerini yarışa sakladı.

Yarış[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Webber hem de Vettel iyi bir başlangıç yaparak hemen Hamilton'a baskı uygulamaya başladı. Hamilton, Vettel'i virajın içinde pistin dışına atmaya çalışarak baskıya yanıt verdiğinde Webber'in virajın dışından bir hamle yapma şansı oldu ancak dönüşün sonunda bir Vettel Hamilton'dan sıyrılıp birinciliği ele geçirdi. Webber'in de ikinci sıraya çıkmasıyla Hamilton üçüncü sıraya geriledi. Felipe Massa da birkaç sıra kazanarak iyi bir başlangıç yaptı. Alonso, Hamilton ve Daniel Ricciardo gibi birkaç sıra geri düştü. Vettel, sonraki birkaç turda liderliği korudu. Bu arada altıncı sırada yarışan Massa, 3. turda arka frenlerini kilitledikten sonra birinci virajda pistten çıktı. Motoru durdu ve şanzıman arızasından dolayı yarıştan çekildi. Bu arada sıralama turlarında zayıf bir performans gösteren Nico Rosberg, ilk 5 turda pozisyonunu zar zor iyileştirdi.

5. turdan 9. tura kadar sürücüler sıralama aşınan yumuşak hamur lastiklerini orta hamur ile değiştirdiler. Grosjean ve Räikkönen çoğu sürücüden daha uzun süre pistte kaldı ve aynı zamanda çok hızlı bir tempo tutturdu. Grosjean 13. turda durmadan önce birinci sıradaydı ve ardından güçlü temposunu sürdürdü. Öte yandan Webber, bir tur sonra pite girdi ve sağ arka tekerleğinde ciddi bir sorun yaşadı. Pit stop ekibi tekerleği düzgün bir şekilde takmadı ve Webber pitbox'tan ayrılırken tekerlek düştü ve pit şeridinde yuvarlandı. Çıkan tekerlek bir kameramana çarptı. Koblenz'deki bir hastaneye kaldırılan kameramanın kırıkları olduğu ve beyin sarsıntısı geçirdiği bildirildi. Webber'in Red Bull'u pitbox'ına geri itildi ve yeni bir tekerlek takıldı. Böylece Webber, Vettel'in bir tur arkasından yarışa yeniden katıldı. İki Lotus, yarışın ilk yarısında Vettel ile temasını hiç kaybetmemişti ve hem Grosjean hem de Räikkönen yarışın en hızlı turlarını atıyordu.

23. turda, Jules Bianchi'nin Marussia'sının motorunda yangına neden olan bir motor arızası yaşandı. Bianchi aracını pistin sol tarafına doğru çekti ama alışılmadık bir şekilde arabası olduğu yerde kalmadı. Tekrar piste sürüklenen araba yolun diğer tarafındaki bir reklam panosuna çarpıp durdu. Bu, Webber'in diğer sürücülerle arasındaki tur farkını kapatmasını sağlayan anlık bir güvenlik aracına neden oldu. Sürücülerin çoğu yeni lastikler için pite girdi. Jean-Éric Vergne'nin Toro Rosso'su güvenlik aracı pistteyken Bianchi'nin motor arızasınından neredeyse iki tur sonra hidrolik arızası yaşadı ancak pite dönebildi. Takım arkadaşı Daniel Ricciardo sorun yaşıyordu. Sıralamalarda altıncı olmuştu ama yavaş yavaş geri düşüyordu. Force India'dan Paul di Resta ve Adrian Sutil de yarışın ilk yarısında sıkıntılar yaşadı.

Güvenlik aracı pistten çıktıktan sonra, Webber sıralamada yükselmeye başladı ancak Esteban Gutiérrez'in Sauber'inin arkasında takıldı. Meksikalı sürücüyü on turdan fazla geçemedi. Yeni lastikler ve temiz havayla avantaj elde etmek için pite girdi. Bu arada, McLaren sürücüleri bir kez daha kavga ediyorlardı ve Jenson Button, birinci virajda Sergio Pérez'i geçiti. Williams F1 Takımı'nın 600. Grand Prix yarışını koşan Pastor Maldonado sekizinci, takım arkadaşı ve çaylak Valtteri Bottas ise onuncu sıradaydı. Vettel ve Grosjean'ın üçüncü kez pite girmesinin ardından Räikkönen 41. turda lider oldu. Lotus, Räikkönen'i pite sokup yumuşak hamur lastik takmak için 49. tura kadar bekledi. Böylece Vettel ve Grosjean sırasıyla birinci ve ikinci oldu. Alonso dördüncü sırada arkadan tehdit oluşturuyordu. Daha sonra Grosjean'a radyoda şampiyonluk şampiyonluk puanları nedeniyle Räikkönen'i bekletmemesi söylendi. Räikkönen'in Grosjean'ı geçmesi birkaç tur aldı ve ardından Vettel'i kovalamaya çalıştı. Alonso, yarışın en hızlı turunu, ilk üç pilottan neredeyse bir saniye daha hızlı attı ve hızla Grosjean'ı yakaladı. Bu arada, Hamilton ikinci virajda eski takım arkadaşı Button'u geçerek beşinci sıraya yerleşti. Webber daha sonra yedincilik için Pérez'e hamle yaptı.

Räikkönen, zaferi alan Vettel'i yakalayamadı. Bu Vettel'in kendi evinde kazandığı ve doğum günü olan Temmuz ayında kazandığı ilk zaferdi. Aynı zamanda kariyerinin 30. zaferiydi, böyle bir başarıya ulaşan 6. sürücü oldu ve bunu sadece 110. başlangıcında başardı. Räikkönen yarışı sadece bir saniye geride bitirdi. Grosjean, Alonso'yu kıl payı üçüncü sırada tuttu. Alonso, Grosjean ile arasındaki farkı kapatırken yumuşak lastiklerini çok fazla aşındırdı. Podyum yerleştirmeleri 2012 ve 2013 Bahreyn Grand Prix'dekinin aynısıydı. Hamilton, Button, Webber ve Pérez sırasıyla beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci oldu. Mercedes'ini hızlı tutmaya çalışan Rosberg, evindeki yarışta dokuzuncu olurken, Nico Hülkenberg Sauber için son puanı aldı. di Resta sezon boyunca ilk defa puan alamadı ve on birinci oldu. Ricciardo on ikinci, Adrian Sutil on üçüncü ve Gutiérrez on dördüncü oldu. Williams, dönüm noktası yarışına kötü bir son verdi; Maldonado ve Bottas, pit stoplarında tekerlekleri takmakta kullanılan havalı tabanca sorunlarından sonra sırasıyla on beşinci ve on altıncı sırada kaldı. Charles Pic, takım arkadaşı Giedo van der Garde ve Max Chilton yarışın son üçlüsü oldu.

Yarış Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarıştan sonra Red Bull ve Force India'ya pitlerde yaşanan olaylar için para cezası verildi.

Mark Webber pit alanını terk ederken arabasının sağ arka lastiğinin çıkmasından dolayı Red Bull, 30.000 Euro para cezasına çarptırıldı. Hatalı lastik FOM kameramanı Paul Allen'a çarpmadan önce pit şeridinde sıçramıştı. Olayın ardından bilinci açık kalan Allen, gözlem için Koblenz Hastanesine helikopterle götürülmeden önce pistin tıp merkezinde tedavi altına alındı.

Bu arada Force India, Paul di Resta'nın Toro Rosso'dan Jean-Éric Vergne'nin yoluna çıkarmasından dolayı 5.000 € para cezasına çarptırıldı.[8]

Sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama turları[değiştir | kaynağı değiştir]

Pos. No. Sürücü Marka Q1 Q2 Q3 Grid
1 10 Birleşik Krallık Lewis Hamilton Mercedes 1:31.131 1:30.152 1:29.398 1
2 1 Almanya Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1:31.269 1:29.992 1:29.501 2
3 2 Avustralya Mark Webber Red Bull-Renault 1:31.428 1:30.217 1:29.608 3
4 7 Finlandiya Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:30.676 1:29.852 1:29.892 4
5 8 Fransa Romain Grosjean Lotus-Renault 1:31.242 1:30.005 1:29.959 5
6 19 Avustralya Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 1:31.081 1:30.223 1:30.528 6
7 4 Brezilya Felipe Massa Ferrari 1:30.547 1:29.825 1:31.126 7
8 3 İspanya Fernando Alonso Ferrari 1:30.709 1:29.962 1:31.209 8
9 5 Birleşik Krallık Jenson Button McLaren-Mercedes 1:31.181 1:30.269 no time 9
10 11 Almanya Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 1:31.132 1:30.231 no time 10
11 9 Almanya Nico Rosberg Mercedes 1:31.322 1:30.326 11
12 14 Birleşik Krallık Paul di Resta Force India-Mercedes 1:31.322 1:30.697 12
13 6 Meksika Sergio Pérez McLaren-Mercedes 1:31.498 1:30.933 13
14 12 Meksika Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 1:31.681 1:31.010 14
15 15 Almanya Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:31.320 1:31.010 15
16 18 Fransa Jean-Éric Vergne Toro Rosso-Ferrari 1:31.629 1:31.104 16
17 17 Finlandiya Valtteri Bottas Williams-Renault 1:31.693 17
18 16 Venezuela Pastor Maldonado Williams-Renault 1:31.707 18
19 20 Fransa Charles Pic Caterham-Renault 1:32.937 221
20 22 Fransa Jules Bianchi Marussia-Cosworth 1:33.063 19
21 21 Hollanda Giedo van der Garde Caterham-Renault 1:33.734 20
22 23 Birleşik Krallık Max Chilton Marussia-Cosworth 1:34.098 21
%1,7 süresi:1:36.885
Kaynak:[9]
  • ^1Charles Pic vites kutusu değişikliğini önceden bildirmediği için beş sıra geri düşme cezası aldı.[10]

Yarış[değiştir | kaynağı değiştir]

Pos. No. Sürücü Marka Tur Süre/Yarış dışı Grid Puan
1 1 Almanya Sebastian Vettel Red Bull-Renault 60 1:41:14.711 2 25
2 7 Finlandiya Kimi Räikkönen Lotus-Renault 60 +1.008 4 18
3 8 Fransa Romain Grosjean Lotus-Renault 60 +5.830 5 15
4 3 İspanya Fernando Alonso Ferrari 60 +7.721 8 12
5 10 Birleşik Krallık Lewis Hamilton Mercedes 60 +26.927 1 10
6 5 Birleşik Krallık Jenson Button McLaren-Mercedes 60 +27.996 9 8
7 2 Avustralya Mark Webber Red Bull-Renault 60 +37.562 3 6
8 6 Meksika Sergio Pérez McLaren-Mercedes 60 +38.306 13 4
9 9 Almanya Nico Rosberg Mercedes 60 +46.821 11 2
10 11 Almanya Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 60 +49.892 10 1
11 14 Birleşik Krallık Paul di Resta Force India-Mercedes 60 +53.771 12
12 19 Avustralya Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 60 +56.975 6
13 15 Almanya Adrian Sutil Force India-Mercedes 60 +57.738 15
14 12 Meksika Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 60 +1:00.160 14
15 16 Venezuela Pastor Maldonado Williams-Renault 60 +1:01.929 18
16 17 Finlandiya Valtteri Bottas Williams-Renault 59 +1 tur 17
17 20 Fransa Charles Pic Caterham-Renault 59 +1 tur 22
18 21 Hollanda Giedo van der Garde Caterham-Renault 59 +1 tur 20
19 23 Birleşik Krallık Max Chilton Marussia-Cosworth 59 +1 tur 21
Ret 18 Fransa Jean-Éric Vergne Toro Rosso-Ferrari 22 Hidrolik 16
Ret 22 Fransa Jules Bianchi Marussia-Cosworth 21 Motor 19
Ret 4 Brezilya Felipe Massa Ferrari 3 Vites kutusu/Spin attı 7
Kaynak:[11]

Yarıştan sonra şampiyonluk sıralaması[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Not : Her iki sıralama grubu için yalnızca ilk beş sıra dahil edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "FIA Formula One calendar". FIA.com. Fedération Internationale de l'Automobile. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  2. ^ "Sebastian Vettel of Red Bull finishes incident-packed race on top of podium". Daily Telegraph. 7 Temmuz 2013. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Sebastian Vettel wins German GP, with Lewis Hamilton fifth". BBC Sport. 7 Temmuz 2013. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  4. ^ "Drivers threaten to boycott German Grand Prix after dangerous tyre explosions". Daily Telegraph. 1 Temmuz 2013. 2 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  5. ^ Noble (2 Temmuz 2013). "Pirelli plans new tyres and change to Formula 1 rules to prevent more failures". Autosport.com. Haymarket Publications. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  6. ^ Beer (3 Temmuz 2013). "Mercedes welcomes Pirelli's greater clarity over F1 tyre set-up". Autosport.com. Haymarket Publications. 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  7. ^ Noble (6 Eylül 2011). "Formula 1 teams get reduced camber limit for the Italian Grand Prix at Monza". Autosport.com. Haymarket Publications. 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  8. ^ "Red Bull and Force India handed pit-stop fines". Formula One Official Website. 7 Temmuz 2013. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2013. 
  9. ^ "Formula 1 Grosser Preis Santander von Deutschland 2013 - Provisional Results". Formula1.com. Formula One Administration. 6 Temmuz 2013. 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. 
  10. ^ "Caterham's Charles Pic gets gearbox penalty". Autosport.com. Haymarket Publications. 7 Temmuz 2013. 10 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2013. 
  11. ^ "FORMULA 1 Grosser Preis SANTANDER von Deutschland 2013". Formula One Official Website. 2003-2013 Formula One World Championship Limited. 7 Temmuz 2013. 19 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  12. ^ a b "Germany 2013 - Championship • STATS F1". www.statsf1.com. 18 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki yarış:
2013 Britanya Grand Prix
FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası
2013 sezonu
Sonraki yarış:
2013 Macaristan Grand Prix
Önceki yarış:
2012 Almanya Grand Prix
Almanya Grand Prix Sonraki yarış:
2014 Almanya Grand Prix