2008 Yunanistan ayaklanmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(2008 Yunan başkaldırıları sayfasından yönlendirildi)
2008 Yunanistan ayaklanmaları
Tarih Aralık 2008
Yer Yunanistan geneli
Sebep Aleksandros Grigoropulos'in vurulması, 2008 Ekonomik Krizi, ekonomik eşitsizlik, rüşvet, işsizlik, genç nesil için iyi yaşam standardı istenci ve diğer benzer nedenler.
Hedef Kostas Karamanlis
Yöntem İsyan
Protesto
Sivil itaatsizlik
Grev

2008 Yunanistan ayaklanmaları 6 Aralık 2008'de Atina'da polis Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkan mermiyle 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos (Yunanca: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος)'un ölümüyle sonuçlanmasıyla başladı. Bu olayın ardından öncelikle başkentte ardından tüm ülkede anarşistler ve hükûmet karşıtları polise karşı ayaklandı ve polisle çatışmaya başladı. Göstericiler molotofkokteylleri ile özel mülklere saldırdı. Atina'nin ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'e sıçradı.

Protestolar[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Aralık sabahında Atina Milli Teknik Üniversitesi öğrencileri Alexandras Bulvarı'ndaki Emniyet Müdürlüğüne yürüyüş düzenledi. Yürüyüş kısa zaman içerisinde göstericilerin molotofkokteylli polise saldırısı ve polisin gözyaşartıcı gazı göstericilerin üzerine püskürtmesiyle karıştı. Mağazalara ve bankalara zarar verildi. Çatışmalar Selanik, Korfu, Kavala, Gümülcine, Patras, Hanya, Volos, Midilli kentlerine yayıldı. Selanik'te Yunan televizyon istasyonlarına zarar verildi.

Mahkeme kararı[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Ekim 2010 tarihinde, mahkeme iki korucuyu suçlu buldu. Epaminondas Korkoneas ve suç ortağı Vasilis Saraliotis suçlu bulundu. Saraliotis on yıl hapse mahkûm edildi, Korkoneas ömür boyu hapsine ve ek olarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Medya gruplarına eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle bir takım medya grupları olayı anarşist öğrenci eylemleri olarak tanımlamakta ve olayın iç yüzünü değerlendirmemektedir.

Uluslararası tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avustralya - Avustralya turistleri şiddet içeren gösterilere karşı uyardı.
  • Kıbrıs Cumhuriyeti - Yunanistan'ın dışında başkent Lefkoşa'da protesto gösterileri düzenlendi.
  • Fransa - Göstericiler, Yunanistan'ın Paris Konsolosluğuna girdi ve sembolik işgal yaptı.
  • Almanya - Yunanistan Berlin konsolosluğu işgal edildi[1]
  • Türkiye - Yunanistan'ın İstanbul konsolosluğuna bir grup anarşist tarafından kırmızı boya atıldı.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Atılım gazetesi - Yunanistan Berlin konsolosluğu işgal edildi". 11 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2008. 
  2. ^ "Indymedia - Öfke İstanbul'a sıçradı, Yunanistan konsolosluğu kırmızıya boyandı". 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 

Wikimedia Commons'ta 2008 Greek riots ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur