1969 Libya askerî darbesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(1969 Libya darbesi sayfasından yönlendirildi)
1969 Libya darbesi
Arap Soğuk Savaşı

Darbeden kısa bir süre sonra Kaddafi Arap zirvesindeyken
Tarih1 Eylül 1969
Bölge
Sonuç Monarşi devrildi ve Muammer Kaddafi yönetiminin başlangıcı
Taraflar
Libya Libya Krallığı Libya Hür Subaylar Hareketi
Komutanlar ve liderler
Libya I. İdris Libya Muammer Kaddafi
Güçler
Bilinmiyor 70
Kayıplar
1 ölü, 15 yaralı 0

1969 Libya darbesi veya 1 Eylül Devrimi, Libya'da 1 Eylül 1969 tarihinde Albay Muammer Kaddafi önderliğindeki Hür Subaylar Hareketi tarafından Kral İdris'e karşı düzenlenen bir askerî darbeydi. Darbe sonucu Libya'da monarşi sona erdi ve yerine Libya Arap Cumhuriyeti kuruldu.

1959'da önemli petrol rezervlerinin keşfi ve akabinde petrol satışlarından elde edilen gelir, Libya'nın dünyanın en fakir ülkelerinden biri iken zengin bir devlet haline gelmesini sağladı. Petrol, Libya hükûmetinin maliyesini önemli ölçüde iyileştirse de, bu gelirlerin kralın İdris'in elinde olması çeşitli hoşnutsuzluklara neden oldu. Bu hoşnutsuzluk, aynı zamanda Arap dünyasında Nasırcılık ve Arap milliyetçiliği ve sosyalizminin yükselişine bağlıydı.

1 Eylül 1969'da Hür Subaylar Hareketi olarak bilinen yaklaşık 70 genç ordu subayından oluşan bir grubun önderliğindeki güçler hükûmetin kontrolünü ele geçirdi ve monarşiyi kaldırdı. Darbe, Bingazi'de başlatıldı ve iki saat içinde tamamlandı. Ordu birlikleri darbeyi desteklemek için hızla toplandı ve birkaç gün içinde Trablusgarp'ta ve ülkenin başka yerlerinde askeri kontrol kuruldu. Darbe, özellikle kentsel alanlardaki gençler tarafından olumlu karşılandı ve darbe ile ilgili herhangi bir ölüm veya şiddet olayı bildirilmemiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BBC News: 1969: Bloodless coup in Libya 20 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.