1796 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1796 ABD Başkanlık seçimleri
Amerika Birleşik Devletleri
← 1792 4 Kasım – 7 Aralık 1796 1800 →

139 seçici oylu Seçiciler Kurulu
Çoğunluk için 70 oy gerekli
Katılım20.1% artış 13.8
 
Aday John Adams Thomas Jefferson
Parti Federalist Parti Demokratik-Cumhuriyetçi Parti
Bölgesi Massachusetts Virginia
Beraber aday Thomas Pinckney Aaron Burr
Seçim oylaması 71 68
Taşıdığı eyalet 9 7
Aldığı oy 35,726 31,115
Oran 53.4% 46.6%

Başkanlık seçim sonuç haritası. Yeşil renkli eyaletler Jefferson'ın kazandığı eyaletleri gösterir. Turuncu renkli eyaletler Adams'ın kazandığı eyaletleri gösterir.Her bir sayı ise eyaletlerin seçiciler kurulana gönderdiği üye sayısını belirtir.

1796 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanını belirlemek için yapılmış 3. seçimdir. Aynı zamanda tartışmalı geçen ilk başkanlık seçimidir. Görevdeki başkan yardımcısı John Adams, Seçiciler Kurulu'nun 276 oyunun 71'ini alarak Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. Başkanı seçilmiştir. Başkan yardımcısı ise Adams'ın ardından en çok oyu alan aday Thomas Jefferson olmuştur.[1][2]

Adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut başkan George Washington'ın iki döneminini doldurmasının ardından yeni başkanı belirlemek için iki partiden toplamda 13 aday başkanlık yarışına girmiştir. Oylamada en çok oyu alan aday başkan seçilirken en çok oyu alan ikinci aday ise başkan yardımcılığına seçilmekteydi bu sebeple başkan ve başkan yardımcısı farklı siyasi partiden seçilmiştir.

Fedarilist Parti Adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fedarilist partide en güçlü aday George Washington'ın varisi olarak görülen John Adams'dı. Partide Adams'dan sonraki en güçlü aday Thomas Pinckney olarak gözükmekteydi.

Demokratik-Cumhuriyetçi Parti Adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Demokrat Cumhuriyetçiler partinin kurucusu ve eski dışişleri bakanı Thomas Jefforson'ını başkanlık yarışında desteklemiştir. Jefferson'dan sonra en büyük desteği parti içinde Aaron Burr görmüştür.

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan ve Başkan yardımcısı iki farklı partiden seçilmiştir. Seçilmiş Başkan yardımcısı Jefferson, Başkan Adams'a bu süreç içinde muhalefet yaparak bir sonraki seçimler için Beyaz Saray'a ulaşma adına bir fırsat yakalamıştır.

Bu seçimden sonra 6 Ocak 1797 yılında William L. Smith başkan ve başkan yardımcısının aynı partiden olabilmesi adına bir önerge sunmuştur. Ancak bu önergesi 1800 yılındaki seçimlerde uygulanmamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1796 Election Results". www.historycentral.com. 8 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  2. ^ "Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections". uselectionatlas.org. 8 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021.