1. Ordu (Türkiye) komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Türkiye Cumhuriyeti hükûmetinin 1. Ordu komutanları listesini içermektedir.

# Komutan Resim Göreve Başlama Görevden Ayrılma
1 Tümgeneral Ali İhsan Sâbis AISabis.jpg 9 Ekim 1921 19 Haziran 1922
2 Korgeneral Nureddin İbrahim Konyar Sakalli Nureddin - Ferik.jpg 29 Haziran 1922 15 Ağustos 1923
3 Korgeneral Kâzım Karabekir Kiazim Karabekir Pasha with Djemaliye.jpg 21 Ekim 1923 26 Ekim 1924
4 Orgeneral Ali Sait Akbaytoğan Ali Said Pasha.jpg 26 Ekim 1924 21 Kasım 1933
5 Orgeneral Fahrettin Altay Fahrettin Pasha.jpg 22 Kasım 1933 19 Aralık 1943
6 Orgeneral Cemil Cahit Toydemir Cemil Cahit Toydemir.jpg 17 Aralık 1943 15 Haziran 1946
7 Orgeneral Salih Omurtak 17 Haziran 1946 29 Temmuz 1946
8 Orgeneral Nuri Yamut 9 Ağustos 1946 1 Temmuz 1949
9 Orgeneral Asım Tınaztepe 8 Temmuz 1949 23 Haziran 1950
10 Orgeneral Şükrü Kanatlı Kanatli.gif 24 Haziran 1950 27 Aralık 1951
11 Orgeneral Zekâi Okan 27 Aralık 1951 11 Ağustos 1952
12 Orgeneral Nurettin Baransel 4 Kasım 1952 6 Nisan 1954
13 Orgeneral İsmail Hakkı Tunaboylu 6 Nisan 1954 13 Temmuz 1955
14 Orgeneral Ahmet Nurettin Aknoz Ahmet Nurettin Aknoz.gif 9 Eylül 1955 16 Haziran 1956
15 Korgeneral Vedat Garan 16 Haziran 1956 22 Haziran 1956
16 Orgeneral Nazmi Ataç 16 Haziran 1956 19 Eylül 1957
17 Orgeneral Fazıl Bilge 13 Aralık 1957 1 Eylül 1958
18 Orgeneral Fahri Özdilek Emin Fahrettin Ozdilek.jpg 30 Ağustos 1958 10 Haziran 1960
19 Orgeneral Mehmet Muzaffer Alankuş Mehmet Muzaffer Alankuş.gif 6 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
20 Orgeneral Cemal Tural 1 Ağustos 1960 25 Eylül 1962
21 Orgeneral Ahmet Refik Yılmaz Ahmet Refik Yılmaz.gif 25 Eylül 1962 19 Mart 1966
22 Orgeneral Memduh Tağmaç 16 Temmuz 1966 22 Ağustos 1968
23 Orgeneral Haydar Sükan 22 Ağustos 1968 29 Ağustos 1969
24 Orgeneral Kemal Atalay 29 Ağustos 1969 29 Eylül 1970
25 Orgeneral Faik Türün 29 Eylül 1970 14 Ağustos 1973
26 Orgeneral Hüseyin Doğan Özgöçmen 14 Ağustos 1973 25 Ağustos 1975
27 Orgeneral Adnan Ersöz 25 Ağustos 1975 30 Ağustos 1977
28 Orgeneral Nurettin Ersin 30 Ağustos 1977 8 Mart 1978
29 Orgeneral Mustafa Necdet Üruğ 15 Mart 1978 25 Ağustos 1981
30 Orgeneral Ali Haydar Saltık Ali Haydar Saltık.gif 25 Ağustos 1981 22 Ağustos 1983
31 Orgeneral Necdet Öztorun Necdet Öztorun.gif 22 Ağustos 1983 23 Ağustos 1984
32 Orgeneral Necip Torumtay 24 Ağustos 1984 11 Ağustos 1985
33 Orgeneral Recep Orhan Ergun 11 Ağustos 1985 24 Temmuz 1987
34 Orgeneral Doğan Güreş 3 Ağustos 1987 23 Ağustos 1989
35 Orgeneral Muhittin Fisunoğlu 23 Ağustos 1989 31 Aralık 1990
36 Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 1 Ocak 1991 17 Ağustos 1993
37 Orgeneral Mehmet Hikmet Bayar 17 Ağustos 1993 22 Ağustos 1994
38 Orgeneral Hikmet Köksal 22 Ağustos 1994 26 Ağustos 1996
39 Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu 26 Ağustos 1996 26 Ağustos 1997
40 Orgeneral Atilla Ateş 26 Ağustos 1997 18 Ağustos 1998
41 Orgeneral Çevik Bir Çevik Bir DD-SD-00-01007.jpg 18 Ağustos 1998 20 Ağustos 1999
42 Orgeneral Hilmi Özkök 20 Ağustos 1999 21 Ağustos 2000
43 Orgeneral Necdet Yılmaz Timur 21 Ağustos 2000 17 Ağustos 2001
44 Orgeneral Çetin Doğan 17 Ağustos 2001 20 Ağustos 2003
45 Orgeneral Yaşar Büyükanıt Yaşar Büyükanıt cropped.jpg 20 Ağustos 2003 20 Ağustos 2004
46 Orgeneral Hurşit Tolon 20 Ağustos 2004 19 Ağustos 2005
47 Orgeneral İlker Başbuğ Ilker Basbug.jpg 19 Ağustos 2005 17 Ağustos 2006
48 Orgeneral Fethi Remzi Tuncel 17 Ağustos 2006 17 Ağustos 2007
49 Orgeneral İsmail Koçman 17 Ağustos 2007 22 Ağustos 2008
50 Orgeneral Ergin Saygun 22 Ağustos 2008 30 Ağustos 2009
51 Orgeneral Hasan Iğsız 30 Ağustos 2009 30 Ağustos 2010
52 Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu 30 Ağustos 2010 4 Ağustos 2011
53 Orgeneral Yalçın Ataman 4 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
54 Orgeneral Ahmet Turmuş 23 Ağustos 2013 25 Ağustos 2014
55 Orgeneral Salih Zeki Çolak 25 Ağustos 2014

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]