.50 AE

Vikipedi, özgür ansiklopedi
En ünlü tabanca mermileri soldan sağa; 9x19mm Parabellum, 7.62x25mm Tokarev, .357 SIG, 10mm Auto, .40 S&W, .45 GAP, .50 AE.

.50 AE: AE "Action Express" ibaresinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Bu kalibre 1988'de özellikle Desert Eagle tabancasında kullanılmak üzere Evan Whildin of Action Arms tarafından .44 Magnum kalibresi geliştirilip güçlendirilerek üretilmiştir. Bu kalibreyle üretilen Desert Eaglelar çok güçlüler ancak güçleriyle beraber sert bir geri tepmeye sahipler. Ancak Desert Eagle gibi sivil kullanıcılar için tasarlanmış ve hiçbir ordu veya polis teşkilatında kullanılmayan bir tabanca için ciddi bir üne sahip olmuş ve özellikle filmler ve oyunlar vasıtasıyla dillere düşmüştür. Desert Eagleın genel yapısı böyle olsa da bu kalibreyle üretilen Desert Eaglelar düşük isabet oranı ve kısa bir etkili menzile sahipler ancak yakın mesafeden ciddi bir yaralanmaya ve hasara neden olmakta ayrıca ateş edilmesiyle ortaya çıkan kurşun patlama sesi hiçbir tabancada olmayacak kadar fazla ve ürkütücü niteliktedir ve bu da bu kalibrenin avcılar ve nefsi müdafaa gibi bir nedenden dolayı silah bulunduran kişilere hitap etmesine neden olmuştur.ABD yasaları gereği bir tabancanın maksimum çapı ½ inç olabileceği için bundan daha büyük bir çap ile üretilememiştir. Anlatıldığı gibi çapın aslında sadece büyüklüğünden dolayı piyasa çekiciliği ön plandadır fakat fazla kullanışlı bir kalibre değildir.[1][2]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
.50 AE soldan ilk sırada sıralanmıştır ve hemen yanında geliştirildiği ve birebir benzediği kalibre olan .44 Magnum gösterilmiştir.
Desert Eagle .50 AE kalibre mermilerle

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]