Şii hilali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şii Hilali bölgesi

Şii Hilali, Orta Doğu'daki Şii çoğunluğunun ya da güçlü olan Şii azınlıklarının bulunduğu bölgeyi tanımlayan jeopolitik bir terimdir. Bu terim ilk olarak Ürdün kralı II. Abdullah tarafından söylenmiştir. Şii Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler Azerbaycan, İran, Bahreyn Irak ve Lübnan'dır. Azınlıkta oldukları ülkeler ise Türkiye, Yemen, Afganistan, Pakistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'dir. Bu ülkelere haritadan beraber bakıldığında hilale benzer bir şekil çıkarmaktadır. (Azerbaycan'da Şiiler büyük bir çoğunluk olmasına rağmen, ülke anayasal olarak laik bir devlettir[1] ve fiili olarak inananların sayısı çok daha düşüktür.[2] Bu yüzden Azerbaycan, genellikle Şii Hilaline ve Orta Doğu'daki Şii-Sünni rekabetine dahil edilmiyor.[3])

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Religion" (PDF). Administrative Department of the President of the Republic of Azerbaijan (İngilizce). 1992. s. 2. 23 Kasım 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Azerbaijan". CIA Factbook (İngilizce). 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Emerging Shia "Crescent" of Power in the Core of the Middle East". Gulf/2000 Project (İngilizce). 2009. 4 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]