Kaptanpaşa, Şişli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şişli Kaptanpaşa Mahallesi sayfasından yönlendirildi)
Kaptanpaşa
Harita
Şişli'nin mahalleleri
Şişli'nin mahalleleri
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeŞişli
Nüfus
 (2014)[1]
 • Toplam3,370
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34384

Kaptanpaşa, İstanbul, Şişli'de mahalle.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptanpaşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, Kâğıthane ilçesine sınırda olan, Halil Rıfat Paşa, Halide Edip Adıvar, Talatpaşa ve Gürsel mahallelerine komşu olan mahalle. D-100 karayoluna 100m mesafedeki Kaptanpaşa Mahallesi'in üst kısmında Darülaceze Caddesi, alt kısmında Piyalepaşa Bulvarı yer almaktadır.

Muhtar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle muhtarlığını, uzun yıllar boyunca emekli öğretmen Necmiye Çelikbaş sürdürdü. 1941-1978 yılları arasında edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra mahalle muhtarlığı yapan Necmiye Çelikbaş'ın[4] vefatı ile bu görevi geçici olarak yardımcısı Reşit Berk devraldı. Şişli Belediyesi'nden emekli olan muhtar yardımcısı Reşit Berk,ilk yapılan seçimleri kazanarak muhtarlık görevine aslen gelmiş oldu. Necmiye Çelikbaş'ın adıyla İdil Sokak'ta yaptırılan Emekli öğretmen Necmiye Çelikbaş Kütüphane binası kaldırılarak, bu birim muhtarlık binasına taşınmıştır.

Binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle bünyesinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Memorial Hastanesi, Hürriyet-i Ebediye Erkek Öğrenci Yurdu, Famas Plaza, Bilaş İş Merkezi, eczaneler ve çeşitli medikal firmaların yanı sıra diğer türde dükkân ve marketler bulunmaktadır.

Şişli Belediyesi tarafından yapılan 1 adet basketbol sahası ve 2 park bulunmaktadır. Daha önce sayıları 2 olan ve 2000 yılında Mustafa Sarıgül tarafından yaptırılmış olan basketbol sahalarından biri, yeni yapılmakta olan site projesi içerisinde yer aldığı için iptal edilmiştir.

Mahalle, çok katlı binaları ile bilinir.Türkiye'nin ilk yüksek binası olarak da bilinen Yıldız Blok mahallenin en önemli binalarından biridir Çevresine göre yüksek bir mevkide bulunan mahallenin çok katlı binaları, uzak noktalardan da seçilebilir.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle sınırları içerisinde SSK Hastanesi durağı bulunmaktadır. Bu duraktan 21 farklı otobüs hattı geçmektedir.[5] Aynı zamanda SSK Hastanesi ve Perpa metrobüs duraklarına da 50'şer metre mesafededir.

Bu duraktan geçen İETT ve halk otobüsleri:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  2. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  3. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ Emeli öğretmen ve muhtar Necmiye Çelikbaş Hürriyet Arşiv
  5. ^ "İETT Hareket Saati ve Duraktan Geçen Hatlar sayfası". 23 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2008.