Şeyhmus Diken

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şeyhmus Diken
Doğum1954
Diyarbakır, Türkiye
İkametDiyarbakır, Türkiye
EğitimAnkara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü
MeslekYazar

Şeyhmus Diken, 1954 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlkokulu Mardinkapı Cumhuriyet İlkokulunda, ortaokulu Ziya Gökalp Lisesi'nde okudu. Ziya Gökalp Lisesi'nde başladığı liseyi Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü'nden 1978'de mezun oldu. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kısa süreli mülki amirlik memuriyeti 12 Eylül Askeri Darbesi ile son bulan Şeyhmus Diken, yaşamını Diyarbakır'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Başkan Danışmanı olarak sürdürdü. 2014 yılı başında belediyedeki görevinden emekli oldu.

Uzun yıllar sivil toplum alanını kendine uğraş olarak seçti. Aktif bir sivil toplumcu olan Şeyhmus Diken çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak yönetici, üye ve danışma kurulu üyesi kimlikleriyle çalıştı. Sivil Toplum alanının dışında Kent Kültürü, Kent Kimliği ile Yerel ve Sözlü Tarih ile ilgili eserler ortaya koydu.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ile Kürt Yazarlar Derneği üyesi olan Şeyhmus Diken, Uluslararası PEN Kulübü Türkiye kolu olan Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği Diyarbakır Temsilciliğini yaptı.

Şiirsel metinlerinden oluşan Taşlar Şahit kitabından 13 şiiri Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinde yaşayan ut sanatçısı Yervant Bostancı tarafından bestelenip Taşlar Şahit ismiyle müzik CD'si şeklinde ölümsüzleştirildi.

"Diyarbekir Hikâyeleri" tiyatro oyunu İmgesel Düşler Tiyatro Topluluğu tarafından oyunlaştırılarak 2004 yılında Ağrı’dan Kızıltepe’ye kadar pek çok yerleşim yerinde sahnelendi. Diyarbekir Hikâyeleri, aynı yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun Orhan Asena Tiyatro Festivali ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Sanat Festivali'nde de sahnelendi.

Türkiye'de günlük olarak yayınlanan Birgün Gazetesi'nde 12 yıl köşe yazarlığı yaptı. Halen Bianet.org ve Tigris Haber Gazetesi'nde köşesinde yazmaktadır.

Yayınlanmış kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayına Hazırladığı Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şarki Türkiye’de Arkeolojik Geziler, Albert Louis Gabriyel, Diyarbakır DİTAV Yayınları, 2014
  • Amida, Max Van Berchem, Jozef Strzygowski, Gertrude Lowthian Bell, Diyarbakır DİTAV Yayınları, 2015

Kürtçe'ye çevrilen kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer dillere çevirilen kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer kaynaklardaki biyografileri ve kitap tanıtımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçkin yazıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]