Şavurma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sandiviç şeklinde Şavurma
Sandviç şeklinde Şavurma
Türkiye'de döner

Şavurma, Arap[1][2] ve Levant mutfağına özgü bir kebap türü. Koyun, keçi, tavuk, hindi ya da sığır etinin pişirildikten sonra lavaş içine sarılmasıyla hazırlanır. Bazı çeşitlerinde kesilen etler şişe takılarak bir gün kadar ızgarada pişirilir. Etin bir çeşit marinasyon işlemine tabi tutulması da gerekir. Sıcak ya da ısıtılmış pide, lavaş ya da dürüm içine sarılarak, tabule veya fettuş gibi salata çeşitleriyle birlikte tüketilir. Şavurmanın farklı özelliğini sağlayan ise şavurmaya özgü sostur. Bu sos da tahin, humus, turşu, şalgam, amba (mango turşusu) ve bol sarımsak ile hazırlanır. Şavurma Orta Doğu, Kafkaslar ve Avrupa'da tüketilen bir yiyecek türüdür.[kaynak belirtilmeli]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kelimenin kökeni Türkçedeki çevirme kelimesinden gelmektedir. Tıpkı döner kebap gibi bunun da çıkış yerinin Anadolu olduğu bu linguistik özelliği ile söylenebilir;[3] "döner kebaptan" farkını yaratan ise içerisine konulan sostan kaynaklanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Philip Mattar, Encyclopedia of the Modern Middle East & North Africa, sayfa 840". 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  2. ^ "John A La Boone III, Around the World of Food: Adventures in Culinary History, sayfa.115". 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  3. ^ "Terrorism, the Origin and the Sources: An Anthology of Poetry Ambigrams and Political Oratories, p. 307". 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011.