Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

UEFA Şampiyonlar Ligi, 1955 yılından bu yana düzenlenen ve Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli futbol turnuvasıdır.[1] UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Lihtenştayn hariç bütün UEFA üyesi ülkelerin takımları katılabilmektedir.[2] 1992-93 sezonunda, şampiyonanın ismi Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası iken yapılan değişiklik ile Şampiyonlar Ligi ismini almıştır.[1] Başlarda sadece ulusal liglerinde şampiyonluk yaşayan takımlar turnuvaya katılabilirken, 1992 yılındaki isim ve statü değişikliği ile UEFA katsayılarına bağlı olmak üzere tüm Avrupa takımlarının turnuvaya katılabilmesi sağlandı.[1] 1997 yılında ise statüde küçük bir değişikliğe daha gidildi.[3] 2005 yılında yapılan değişiklik ise statüde yapılan son değişiklik olmuştur. Bu değişiklik ile Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ancak ulusal liginde sıralaması düşük olduğundan dolayı bir sonraki turnuvaya katılma hakkı kazanamayan takımların, turnuvaya direkt olarak katılabilmeleri sağlanmıştır. Bu değişiklik Liverpool'un kupayı kazanması fakat ulusal liginde bir sonraki yıl turnuvaya katılacak sıralamada bulunmamasından dolayı yapılmıştır.[4] Turnuvanın ilk şampiyonu ise 1955-56 sezonunda finalde Stade de Reims'ü 4-3 mağlup eden Real Madrid'dir. 1992 yılında Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise ilk şampiyonluğu Olimpik Marsilya yaşamıştır.

Eğer bir takım kupayı üst üste üç yıl ya da genel olarak beş kez kupayı kazanırsa, o yıl ki kupa kazanan takıma verilir.[5] 60 yıldır bu ayrıcalığa yalnızca Real Madrid, Bayern Münih, Milan ve Liverpool takımları nail olmuştur.[6]

Real Madrid, toplam on kez şampiyonluk kazanmıştır ve kupanın en başarılı takımıdır. Bu şampiyonlukların beşi ise 1956 ile 1960 yılları arasında üst üste kazanılmıştır. Benfica, Juventus ve Bayern Münih ise beş kez finalde kaybederek turnuvanın en fazla final kaybeden kulüpleri olmuşlardır. İspanyol takımları toplamda ondört şampiyonluk kazanarak en başarılı ülke takımları olmuştur.[7] Turnuva tarihinin en trajik olayı olan Heysel Faciası sonrasında 1985 yılından itibaren İngiliz taraftarlar beş yıl turnuvadan yasaklanmıştır. Bu yasak turnuva tarihindeki en ağır taraftar yasağıdır.[8]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

(T) Maç tekrar edilmiş.
Maç uzatmalara kalmış.
* Maçta uzatmalar sonrasında penaltı atışlarına geçilmiş.

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Ülke Şampiyon[9][10] Sonuç[9][10] İkinci-[9][10] Ülke Stadyum[9][10] Seyirci sayısı Notlar
1955-56 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 4-3 Stade Reims Fransa Parc des Princes, Paris 38.239
1956-57 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 2-0 Fiorentina İtalya Santiago Bernabéu, Madrid 120.000
1957-58 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 3-2 Milan İtalya Heysel Stadyumu, Brüksel 67.000
1958-59 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 2-0 Stade Reims Fransa Neckarstadion, Stuttgart 80.000
1959-60 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 7-3 Eintracht Frankfurt Batı Almanya Hampden Park, Glasgow 135.000
1960-61 Portekiz Benfica 3-2 Barcelona Flag of Spain (1945 - 1977).svg Wankdorf Stadyumu, Bern 33.000
1961-62 Portekiz Benfica 5-3 Real Madrid Flag of Spain (1945 - 1977).svg Olimpiyat Stadyumu, Amsterdam 65.000
1962-63 İtalya Milan 2-1 Benfica Portekiz Wembley Stadyumu, Londra 45.700
1963-64 İtalya Internazionale 3-1 Real Madrid Flag of Spain (1945 - 1977).svg Prater Stadyumu, Viyana 72.000
1964-65 İtalya Internazionale 1-0 Benfica Portekiz San Siro, Milano 85.000
1965-66 Flag of Spain (1945 - 1977).svg Real Madrid 2-1 Partizan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Heysel Stadyumu, Brüksel 55.000
1966-67 İskoçya Celtic 2-1 Internazionale İtalya Estádio Nacional, Lizbon 56.000
1967-68 İngiltere Manchester United 4-1 Benfica Portekiz Wembley Stadyumu, Londra 92.225
1968-69 İtalya Milan 4-1 Ajax Hollanda Santiago Bernabéu, Madrid 50.000
1969-70 Hollanda Feyenoord 2-1 Celtic İskoçya San Siro, Milano 50.000
1970-71 Hollanda Ajax 2-0 Panathinaikos Yunanistan Wembley Stadyumu, Londra 90.000
1971-72 Hollanda Ajax 2-0 Internazionale İtalya De Kuip, Rotterdam 67.000
1972-73 Hollanda Ajax 1-0 Juventus İtalya Kızılyıldız Stadı, Belgrad 93.500
1973-74 Batı Almanya Bayern Münih 1-1 Atlético Madrid Flag of Spain (1945 - 1977).svg Heysel Stadyumu, Brüksel 49.000 [nb 1]
Tekrar Bayern Münih (T)4-0(T) Atlético Madrid Heysel Stadyumu, Brüksel 23.000
1974-75 Batı Almanya Bayern Münih 2-0 Leeds United İngiltere Parc des Princes, Paris 50.000
1975-76 Batı Almanya Bayern Münih 1-0 Saint-Étienne Fransa Hampden Park, Glasgow 54.864
1976-77 İngiltere Liverpool 3-1 Borussia Mönchengladbach Batı Almanya Olimpiyat Stadyumu, Roma 52.000
1977-78 İngiltere Liverpool 1-0 Club Brugge Belçika Wembley Stadyumu, Londra 92.000
1978-79 İngiltere Nottingham Forest 1-0 Malmö FF İsveç Olimpiyat Stadyumu, Münih 57.000
1979-80 İngiltere Nottingham Forest 1-0 Hamburg Batı Almanya Santiago Bernabéu, Madrid 50.000
1980-81 İngiltere Liverpool 1-0 Real Madrid Flag of Spain (1977 - 1981).svg Parc des Princes, Paris 48.360
1981-82 İngiltere Aston Villa 1-0 Bayern Münih Batı Almanya De Kuip, Rotterdam 46.000
1982-83 Batı Almanya Hamburg 1-0 Juventus İtalya Olimpiyat Stadyumu, Atina 75.000
1983-84 İngiltere Liverpool *1-1* Roma İtalya Olimpiyat Stadyumu, Roma 69.693 [nb 2]
1984-85 İtalya Juventus 1-0 Liverpool İngiltere Heysel Stadyumu, Brüksel 59.000
1985-86 Romanya Steaua Bükreş *0-0* Barcelona İspanya Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla 70.000 [nb 3]
1986-87 Portekiz Porto 2-1 Bayern Münih Batı Almanya Prater Stadyumu, Viyana 62.000
1987-88 Hollanda PSV *0-0* Benfica Portekiz Neckarstadion, Stuttgart 70.000 [nb 4]
1988-89 İtalya Milan 4-0 Steaua Bükreş Flag of Romania (1965-1989).svg Nou Camp, Barcelona 97.000
1989-90 İtalya Milan 1-0 Benfica Portekiz Prater Stadyumu, Viyana 57.500
1990-91 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Kızılyıldız *0-0* Marsilya Fransa Stadio San Nicola, Bari 56.000 [nb 5]
1991-92 İspanya Barcelona 1-0 Sampdoria İtalya Wembley Stadyumu, Londra 70.827
1992-93 Fransa Marsilya 1-0 Milan İtalya Olimpiyat Stadyumu, Münih 64.400
1993-94 İtalya Milan 4-0 Barcelona İspanya Olimpiyat Stadyum, Atina 70.000
1994-95 Hollanda Ajax 1-0 Milan İtalya Ernst Happel Stadyumu, Viyana 49.730
1995-96 İtalya Juventus *1-1* Ajax Hollanda Olimpiyat Stadyumu, Roma 67.000 [nb 6]
1996-97 Almanya Borussia Dortmund 3-1 Juventus İtalya Olimpiyat Stadyumu, Münih 59.000
1997-98 İspanya Real Madrid 1-0 Juventus İtalya Amsterdam Arena, Amsterdam 47.500
1998-99 İngiltere Manchester United 2-1 Bayern Münih Almanya Nou Camp, Barselona 90.045
1999-2000 İspanya Real Madrid 3-0 Valencia İspanya Stade de France, Saint-Denis 78.759
2000-01 Almanya Bayern Münih *1-1* Valencia İspanya San Siro, Milano 71.500 [nb 7]
2001-02 İspanya Real Madrid 2-1 Bayer Leverkusen Almanya Hampden Park, Glasgow 52.000
2002-03 İtalya Milan *0-0* Juventus İtalya Old Trafford, Manchester 63.215 [nb 8]
2003-04 Portekiz Porto 3-0 Monaco Fransa Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 52.000
2004-05 İngiltere Liverpool *3-3* Milan İtalya Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul 70.024 [nb 9]
2005-06 İspanya Barcelona 2-1 Arsenal İngiltere Stade de France, Saint-Denis 79.500
2006-07 İtalya Milan 2-1 Liverpool İngiltere Olimpiyat Stadyum, Atina 74.000
2007-08 İngiltere Manchester United *1-1* Chelsea İngiltere Lujniki Stadyumu, Moskova 67.310 [nb 10]
2008-09 İspanya Barcelona 2-0 Manchester United İngiltere Olimpiyat Stadyumu, Roma 62.467
2009-10 İtalya Internazionale 2-0 Bayern Münih Almanya Santiago Bernabéu, Madrid 80.354
2010-11 İspanya Barcelona 3-1 Manchester United İngiltere Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2011-12 İngiltere Chelsea *1-1* Bayern Münih Almanya Allianz Arena, Münih 62.500 [nb 11]
2012-13 Almanya Bayern Münih 2-1 Borussia Dortmund Almanya Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2013-14 İspanya Real Madrid 4-1 Atlético Madrid İspanya Estádio da Luz, Lizbon 60.976

Kulüplere göre şampiyonluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şamp. İkinc. Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar
İspanya Real Madrid 10 3 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014 1962, 1964, 1981
İtalya Milan 7 4 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1958, 1993, 1995, 2005
Almanya Bayern Münih 5 5 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
İngiltere Liverpool 5 2 1977, 1978, 1981, 1984, 2005 1985, 2007
İspanya Barcelona 4 3 1992, 2006, 2009, 2011 1961, 1986, 1994
Hollanda Ajax 4 2 1971, 1972, 1973, 1995 1969, 1996
İtalya Internazionale 3 2 1964, 1965, 2010 1967, 1972
İngiltere Manchester United 3 2 1968, 1999, 2008 2009, 2011
Portekiz Benfica 2 5 1961, 1962 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
İtalya Juventus 2 5 1985, 1996 1973, 1983, 1997, 1998, 2003
Portekiz Porto 2 0 1987, 2004
İngiltere Nottingham Forest 2 0 1979, 1980
Fransa Marsilya 1 1 1993 1991
Romanya Steaua Bükreş 1 1 1986 1989
Almanya Hamburg 1 1 1983 1980
İskoçya Celtic 1 1 1967 1970
İngiltere Chelsea 1 1 2012 2008
Almanya Borussia Dortmund 1 1 1997 2013
Sırbistan Kızılyıldız 1 0 1991
Hollanda PSV Eindhoven 1 0 1988
İngiltere Aston Villa 1 0 1982
Hollanda Feyenoord 1 0 1970
İspanya Valencia 0 2 2000, 2001
Fransa Stade Reims 0 2 1956, 1959
İspanya Atlético Madrid 0 2 1974, 2014
İngiltere Arsenal 0 1 2006
Fransa AS Monaco 0 1 2004
Almanya Bayer Leverkusen 0 1 2002
İtalya Sampdoria 0 1 1992
İtalya Roma 0 1 1984
İsveç Malmö FF 0 1 1979
Belçika Club Brugge 0 1 1978
Almanya Borussia Mönchengladbach 0 1 1977
Fransa AS Saint-Étienne 0 1 1976
İngiltere Leeds United 0 1 1975
Yunanistan Panathinaikos 0 1 1971
Sırbistan Partizan 0 1 1966
Almanya Eintracht Frankfurt 0 1 1960
İtalya Fiorentina 0 1 1957

Ülkelere göre şampiyonluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şamp. İkincilik
 İspanya 14 10
 İtalya 12 14
 İngiltere 12 7
 Almanya 7 10
 Hollanda 6 2
 Portekiz 4 5
 Fransa 1 5
 İskoçya 1 1
 Romanya 1 1
 Yugoslavya 1 1
 Yunanistan 0 1
 Belçika 0 1
 İsveç 0 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bayern Münih tekrar maçında 4-0 kazandı.[11]
  2. ^ Liverpool penaltılarla 4-2 kazandı[12]
  3. ^ Steaua Bükreş penaltılarla 2-0 kazandı[13]
  4. ^ PSV Eindhoven penaltılarla 6-5 kazandı[14]
  5. ^ Kızılyıldız penaltılarla 5-3 kazandı[15]
  6. ^ Juventus penaltılarla 4-2 kazandı[16]
  7. ^ Bayern Münih penaltılarla 5-4 kazandı[17]
  8. ^ Milan penaltılarla 3-2 kazandı[18]
  9. ^ Liverpool penaltılarla 3-2 kazandı[19]
  10. ^ Manchester United penaltılarla 6-5 kazandı[20]
  11. ^ Chelsea penaltılarla 3-4 kazandı[21]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]