Şalt sahası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
115 kV'u 41.6/12.47 kV'a dönüştüğü 5 MVA 60 Hz şalt sahasında kesici, regülatör, ayırıcı ve kontrol odası görülüyor. Warren, Minnesota

Şalt sahası, transformatörler kullanılarak gerilimin yüksek formdan alçak veya ters forma dönüştürüldüğü elektrik üretim, iletim ve dağıtım sisteminin bir alt istasyonudur. Elektrik, üretim santrali ve müşteriler arasındaki birkaç istasyonda akabilir ve gerilim birkaç adımda değişebilir.

Kuvvetlendirici transformatöre sahip bir şalt sahası, yerli ve ticari dağıtım için akımını azaltarak gerilimi arttırırken, zayıflatıcı transformatör de akımı arttırırken voltajı düşürür. Şalt sahası şebeke sistemi olmadan önce vardı. İlk şalt sahaları, bir generatör odası ve güç istasyonunun da yardımcı olduğu sadece bir güç istasyonuna bağlıydı.

Şalt sahasının elemanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Washington'daki Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri tarafından I. ve II. Dünya Savaşı esnasında kullanılan önceki şalt sahası.

Şalt sahaları genellikle anahtarlar, koruma ve kontrol araçları ile bir veya daha fazla transformatörden oluşur. Büyük şalt sahasındaki kesiciler herhangi kısa devredeki akımı veya şebekede meydana gelebilecek aşırı akımları kesmek için kullanılır. Daha küçük dağıtım sahalarında otomatik devre kesicisi veya dağıtım devrelerinin korunması için sigortalar kullanılır. Her ne kadar elektrik santrali şalt sahasının yakınında olsa, şalt sahalarında genellikle generatörler bulunmaz. Güç faktörü kondansatörleri ve gerilim regülatörü gibi diğer aygıtlarda şalt sahasında olabilir.

Şalt sahaları çitle çevrilirler veya yeraltına inşa edilebilirler. Çok yüksek binaların içinde birkaç şalt odası olabilir. Trafo merkezleri transformatörlerden gelen sesi azaltmak, hava şartları veya nüfuzdan dolayı oluşabilecek zararlardan korumak için genellikle kentsel yerlerde yapılır.