Şakiro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şakiro
DoğumŞakir Deniz
25 Aralık 1936
Eleşkirt, Ağrı, Türkiye
Ölüm5 Haziran 1996 (59 yaşında)
İzmir, Türkiye
Diğer ad(lar)ıKewê Ribat, Şahê Dengbêjan, Şakirê Mezin, Hespe Revan, Şakirê Bedih, Dengbej Şakiro
MeslekDengbej
Etkin yıllar1970-1995
Tanınma nedeniDengbej sanatı
Çocuk(lar)6
Akraba(lar)Özcan Deniz (yeğeni)

Şakir Deniz ya da bilinen adıyla Şakiro (25 Aralık 1936, Ağrı - 5 Haziran 1996, İzmir, Türkiye), Kürt dengbejdir. Dengbej Şakiro, 1936 yılında Ağrı'da doğdu. Kürtler arasında güzel sesinden dolayı 'Kewê Ribat' (Rabat Kekliği) ve 'Şahê Dengbêjan' (dengbejlerin şahı) olarak anılmaktadır. Şakiro (Şakir Deniz) kendisi gibi usta bir dengbêj olan 'Resoyê Gopala'nın öğrencilerindendir. Aynı zamanda 'Şakirê Mezin' ya da 'Şakirê Bedih' adıyla da tanınır.

1959 yılında ailesi ile birlikte Adana'ya sürgüne gönderilmiştir. 1959-1966 yılları arasında toplam 7 yıllık sürgün hayatından sonra 1966 yılında Muş'a dönen aile, 2 sene sonra yani 1968 yılında Erzurum Karayazı'ya yerleşir. Günlerce durmaksızın kelam söylemesiyle nam salan en büyük Kürt dengbêjlerinden birisi.

Ondaki xulxulandin-hawînî (gırtlak yapma) çok az dengbêjde görünen özelliklerinden en önemlilerindendi. Sadece Ortadoğu'da değil, Kürtlerin bulunduğu her parzemin ve alanda tanınan bir-iki dengbêjden birisidir.

1996 yılında maddi sıkıntılar içerisinde İzmir'de hayatını kaybetmiştir. Mezarı İzmir Altındağ Merkez Mezarlığındadır. Ölmeden önce kendisiyle röportaj yapmak isteyen gazeteciye şöyle cevap vermiştir:

Kürtlere kırgınım. Kürtler değerlerine, dengbêjlerine sahip çıkmıyor. Türklere bir bakın bir Aşık Veysel'leri vardı, ona sahip çıkıldı. Bütün dünyaya onu tanıttılar. Bir Reso'muz vardı. Hepimizin ustası. Aç öldü. Şimdi söyle bakalım seninle nasıl konuşayım ve gönlümü nasıl açayım?

Şakiro'nun mezarı

Özcan Deniz'in öz amcası olan Şakiro'nun iki hanımından toplam 6 çocuğu olmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]