Şahnaz Çakıralp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şahnaz Çakıralp
Doğum1 Ekim 1975 (48 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1996-2010
Evlilik
Mural Öncel
(e. 2011; b. 2013)

Şahnaz Çakıralp (d. 1 Ekim 1975, İstanbul), Türk oyuncudur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avukat bir baba ve iş insanı bir annenin kızı olan Çakıralp, çocuk yaşta ailesiyle birlikte Viyana'da Yarasa Opereti’ni (Die Fledermaus - The Bat Lit) izlediğinde yapacağı mesleğe karar vermişti. Alman Lisesinden mezun oldu[1] ve sonrasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi. Ardından, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda görev yaptı ve Kenan Işık'la çalıştı, Kenan Işık yönetiminde Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Abdülcanbaz oyunlarında oynadı. Tiyatro sahnesinde İbiş'in Rüyası, Acaba Hangisi (Lily&Lily), İdeal Koca (An Ideal Husband) gibi oyunlarda başrolde oynayan Çakıralp, Tiyatro İstanbul ekibine dâhil oldu.

Karl Markovics’in sahneye koyduğu, Avusturya yapımı operet İstanbul Way’de rol aldı. 1997 yapımı Alman televizyon filmi The Road After İstanbul (Die Strasse nach Istanbul) adlı filmde Wolfram Berger ve oyuncu Tuncel Kurtiz’le birlikte başrol oynadı.

1998’de Halit Refiğ’in yönettiği "Affet Bizi Hocam" adlı dram ağırlıklı dizi filmde rol aldıktan sonra 1999’da yine bir televizyon dizisi olan "Aşkın Dağlarda Gezer"de oynamaya başladı. Özcan Deniz ve Şevval Sam’ın başrolünde olduğu, 'Rosa' rolünde olan Çakıralp, aynı yıl Behzat Uygur ve Süheyl Uygur’la birlikte "Uzaydan Adam Çıkmaz" adlı komedi TV dizisinde rol aldı.

2000’de tecrübeli oyuncu Vanessa Redgrave ve Işık Yenersu’yla birlikte Turan Yavuz’un yönettiği, "Büyükada'da Sürgün" (Exile In Büyükada) adlı belgesel filmde rol aldı. Lev Troçki’nin İstanbul’daki sürgün yıllarını anlatan "The Prophet Outcast" (Kâhinin Tahmini) adlı kitaptan sinemaya uyarlanan yapımda, Türkan Kılıç ve Tan Sağtürk de yer aldı ve 2000 Milan Ulusal Film Festivali’nde (Milan International Film Festival) En İyi Belgesel Film Ödülü'nü kazandı.

Yine 2000 yılında başrollerinde Müjde Ar, Erkan Can, Savaş Dinçel ve Uğur Polat'ın olduğu Serdar Akar filmi Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’da 'Nurten' karakterini canlandırdı. Filmdeki performansıyla 22. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü. Tiyatrodan vazgeçmeyen ve bununla ilgili olarak hep kendinden büyük yaşta oyuncularla oynamasının onun için büyük bir şans olduğunu düşünen Çakıralp’e göre; "kuliste en küçük olmak büyük tecrübe kazandırdı".

Sanat hayatının yanı sıra siyasete de ilgi duyan genç oyuncu, "2002 seçimlerinden önce ülkenin durumunu, koşullarını değerlendirdiğimde, bir sanatçı olarak siyasete girmek ve katkıda bulunmak gereksinimini duydum" şeklindeki sözleriyle, Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı.

Şahnaz Çakıralp, Tiyatro İstanbul kadrosunda çalışmıştır ve oyunculuk kariyerini müzikallerde oynayarak sürdürmek istiyor. Haftada iki akşam Radyo 24’te gündemden isimleri konuk ettiği Şahnaz Çakıralp’le 120 dakika adlı bir program yapmıştır. Çakıralp, Cumhuriyet gazetesinde siyaset yazıları yazmakta olup 2006 yılında "Çıplak Ayakla Yürümek" isimli bir kitabı yayınlanmıştır. Şahnaz Çakıralp, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç yabancı dil bilmektedir.

Tiyatro oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diziler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tulgar, Ahmet (4 Şubat 2002). "Ben de Alman liseliyim ama..." milliyet. 15 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]