Vikipedi:Tepegöz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şablon:Tepegözler sayfasından yönlendirildi)

Tepegözler, bir kullanıcı bir sayfayı değiştirdiği zaman değişiklik penceresinin üstünde gösterilen mesaj kutularıdır. Tüm kullanıcılar, kendi kullanıcı ve mesaj sayfaları için tepegöz oluşturabilir; ancak, diğer ad alanları için tepegözler, yalnızca hizmetliler tarafından oluşturulabilir.

Tepegözleri kullanmak için, MediaWiki yazılımı tarafından tanınan bir önek ile başlayan adlara sahip olan ve sonrasında "iki nokta üst üste" kullanılan veya ana/madde ad alanının durumunda hiçbir önek kullanılmayan bir dizi Vikipedi sayfası olarak tanımlanabilecek ad alanı kavramını en azından temel düzeyde anlıyor olmanız gerekmektedir.

Bir sayfada değişiklik yaparken (ya da koruma altındaki bir sayfaya kaynağı görüntülerken) gördüğünüz mesaj kutularından bazıları tepegöz değildir. Bunlar, MediaWiki arayüz mesajlarıdır.

Tepegöz bağlantıları[kaynağı değiştir]

Bir sayfada değişiklik yapıldığında, çoğu zaman sayfanın tepesinde şu şekilde görünen kırmızı veya mavi bağlantılar görüntülenmektedir:

veya

Bunlar, sayfanın grup ve sayfa tepegözlerine olan bağlantılardır. Hizmetliler, tepegözler oluşturulmamış olsa bile, her iki bağlantıyı da görebilir. Diğer kullanıcılar, sadece kendi kullanıcı ve kullanıcı mesaj kök sayfalarındaki kırmızı "Sayfa tepegözü" bağlantısını görebilir; çünkü, bu tepegözlerde değişiklik yapabilme hakkına sahiptirler. Ayrıca oluşturulmuş olmaları durumunda, sayfaların grup ve sayfa tepegözlerini de görebilmektedirler. Böylelikle tepegözün kaynağını bulabilir ve görebilirler. Ancak yine de, kendi kullanıcı alanındakiler dışındaki tepegözleri değiştiremezler.

Aşağıdaki kırmızı bağlantıların gizlenmesi bölümüne de bakınız.

Tepegözleri oluştururken biçimlendirme için {{tepegöz}} kullanılabilir. Nasıl kullanılacağını görmek için, şablon sayfasını ziyaret edin. Özelleştirilmiş tepegözler için ise, Kategori:Tepegöz şablonları sayfasına bakın.

Kullanıcı ve kullanıcı mesaj[kaynağı değiştir]

{{Tepegöz kullanıcı sayfası}} koduyla bir kullanıcı sayfası için tepegöz ekleyebilirsiniz.

Örneğin:

Bu mesaj, insanlar sayfanızı değiştirmek istediğinde, değişiklik kutusunun üzerinde görünecektir. Örnek kısmı, otomatik olarak sizin kullanıcı adınızla değiştirilecektir.

Herkes kullanıcı sayfası ve kullanıcı mesaj sayfası için bir tepegöz oluşturabilir. Ancak kullanıcı alt sayfaları için tepegözler, sadece hizmetliler tarafından oluşturulabilir. Kullanıcı sayfası tepegöz adları, şu biçimde olmalıdır:

Kullanıcı:Örnek/Tepegöz
Kullanıcı mesaj:Örnek/Tepegöz

Aşağıdaki bağlantıları kullanmak suretiyle, kendi kullanıcı ve kullanıcı mesaj sayfalarınız için önyüklemeli {{tepegöz}} şablonu ile bir tepegöz oluşturabilirsiniz:

Kullanıcı sayfası tepegözünüzü oluşturun
Kullanıcı mesaj sayfası tepegözünüzü oluşturun

Diğer ad alanları[kaynağı değiştir]

Diğer ad alanları ve kullanıcı alt sayfaları için tepegözler, sadece hizmetliler tarafından oluşturulabilir ve değiştirilebilir. Üç ana tepegöz türü bulunmaktadır:

Ad alanı tepegözleri – Bir ad alanındaki tüm sayfalarda görüntülenir.
Grup tepegözleri – Bir sayfa tüm alt sayfalarında görüntülenir.
Sayfa tepegözleri – Sadece ait olduğu sayfada görüntülenir.

Tepegöz, aşağıdaki biçimlerden birini alabilir:

Ad alanı tepegözleri – Aşağıya bakın.
Grup tepegözleri – Şablon:Tepegözler/Grup/<Kök sayfanın tam sayfa adı>
Sayfa tepegözleri – Şablon:Tepegözler/Sayfa/<Tam sayfa adı>

Tepegöz oluşturma[kaynağı değiştir]

Ad alanı çapında etkili olacak bir tepegöz oluşturmak için, aşağıdaki ilgili bağlantıya tıklayın. Bir sayfaya özel bir tepegöz oluşturmak için, sayfa adını girin ve "Oluştur" düğmesine tıklayın. Kendi Kullanıcı: ve Kullanıcı mesaj: sayfalarınız için ise, herhangi bir şey yazmanıza gerek yoktur. "Oluştur" düğmesine basmanız yeterlidir.

Sayfa adları, büyük-küçük harf ayrımına duyarlıdır. Sayfanın ilk harfi büyük harfli olarak gösteriliyorsa, bu durumda buraya yazılırken de büyük harfle olmak zorundadır'.

Numara Ad alanı Ad alanı tepegözü Sayfa tepegözü oluşturun
0 Ana: (madde) Şablon:Tepegözler/Adalanı/Ana
1 Tartışma: (madde tartışma) Şablon:Tepegözler/Adalanı/Tartışma
2 Kullanıcı: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Kullanıcı
3 Kullanıcı tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Kullanıcı mesaj
4 Vikipedi: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Vikipedi
5 Vikipedi tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Vikipedi tartışma
6 Dosya: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Dosya
7 Dosya tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Dosya tartışma
8 MediaWiki: Şablon:Tepegözler/Adalanı/MediaWiki
9 MediaWiki tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/MediaWiki tartışma
10 Şablon: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Şablon
11 Şablon tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Şablon tartışma
12 Yardım: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Yardım
13 Yardım tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Yardım tartışma
14 Kategori: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Kategori
15 Kategori tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Kategori tartışma
100 Portal: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Portal
101 Portal tartışma: Şablon:Tepegözler/Adalanı/Portal tartışma

Hizmetli değilseniz, bir tepegözün oluşturulması talebinde bulunmak için:

  • Tepegözün yer almasını istediğiniz sayfanın değişiklik penceresini açın.
  • Şu kodu, sayfaya yerleştirin: [[{{tepegöz tartışma sayfası adı}}]]
  • Sayfada önizleme gerçekleştirin ve sayfayı kaydetmeden, gördüğünüz bağlantıya tıklayın. Tarayıcınız, size devam edip yaptığınız değişiklikleri kaybetmek isteyip istemediğinizi sorabilir. Onay verin.
  • Tepegözün tartışma sayfasının değişiklik penceresini açın.
  • Tepegöz için istediğiniz işaret dilini aynen ekleyin ve altına istekle ilgilenen hizmetli için kısa bir istek notu bırakın ve imzanızı atın.
  • Son olarak, şu şablonu sayfanın en üstüne yerleştirin: {{ksdt}}. Ardından, her şeyin doğru olduğundan emin ve sonuçtan memnunsanız, sayfayı kaydedin.

Bir tepegöz için bağlantıyı bulmanın bir diğer yolu da şudur:

  • Tepegöz oluşturmak istediğiniz sayfanın değişiklik penceresini açın.
  • Şu kodu, sayfaya yerleştirin: [[{{tepegöz sayfa adı}}]]
  • Sayfada önizleme gerçekleştirin ve tepegöze giden bağlantıyı izleyin.
  • Bu, sizi tepegözün sayfasına ulaştıracaktır. Oluşturma talebi, tepegözün tartışma sayfasında yapılmalıdır.
  • Tartışma sayfasındayken, ilk talimatlardaki en son adımları izleyin.

Aynı tepegözler serisi[kaynağı değiştir]

Aynı tepegöz serisini görüntüleme ihtiyacındaysanız, lütfen daha kolay değiştirme ve bakım adına, tüm tepegözlerde görüntüleyeceğiniz tek bir şablon oluşturun. Bu şablonları Kategori:Tepegöz şablonları içine koyabilirsiniz.

Görüntüleme[kaynağı değiştir]

Tepegözler, bir sayfada değişiklik yapılması sırasında görüntülenmektedir; ancak, bir sayfayı sadece görme aşamasında da içeriklerinin yarar sağlaması mümkün olduğu için, şu durumlarda da görüntülenmektedirler:

  • MediaWiki alanındaki .css ve .js sayfalarının tepesinde görüntülenen sayfa tepegözleri. Örnek olarak MediaWiki:Common.css sayfasının üzerindeki notu inceleyebilirsiniz. Ad alanı tepegözü görüntülenmemektedir ve MediaWiki alanı da grup tepegözüne sahip değildir.
  • Herhangi bir ad alanında hizmetli olmayan bir kullanıcının koruma altındaki bir sayfanın "kaynağını görüntülemesi" ya da IP adresiyle katkıda bulunan bir kullanıcının yarı koruma altındaki bir sayfanın kaynağını görüntülemesi durumunda; grup ve sayfa tepegözleri görüntülenir; ancak, ad alanı tepegözleri görüntülenmez.

Tepegözler "görme modunda" gösterildiğinde, yükleme sisteminde "tepegöz eylemi = gör" kullanımı söz konusudur. Bu kod, tepegözlerin içinde şu şekilde kullanılabilir:

{{#ifeq: {{{tepegöz eylemi|}}} | gör
| <!-- Hizmetli olmayan bir kullanıcı, koruma altındaki bir sayfada "kaynağı görüyor" -->
| <!-- Yeterli haklara sahip bir kullanıcı, sayfada değişiklik yapıyor -->
}}

Kırmızı bağlantıların gizlenmesi[kaynağı değiştir]

Kırmızı renkli "Grup tepegözü" ve "Sayfa tepegözü" bağlantılarını görmek istemiyorsanız, aşağıdaki kodları kişisel CSS sayfanıza ekleyebilirsiniz. Ekleme sonrasında ön belleğinizi boşaltmayı unutmayın.

/* Kırmızı renkli "Grup tepegözü" ve "Sayfa tepegözü" bağlantılarını gizler. */
.editnotice-area .editnotice-redlink { 
  display: none !important;
}

Hiçbir "Grup tepegözü" ya da "Sayfa tepegözü" bağlantısını görmek istemiyorsanız, o zaman şu kodu kullanın:

/* Tüm "Grup tepegözü" ve "Sayfa tepegözü" bağlantılarını gizler. */
.editnotice-area .editnotice-link { 
  display: none !important;
}

İşaretleme[kaynağı değiştir]

Bir maddede tepegöz kullanıldığında, hizmetlilerin tartışma sayfasına bir not bırakması önerilir.

Kullanıcı sayfaları dışındaki bir sayfanın etkin (boş olmayan) bir tepegöze sahip olduğunu göstermek için, {{etkin tepegöz}} şablonu kullanılır. Bu durumda maddeler ve madde dışı sayfalar, Kategori:Tepegözü olan sayfalar içinde listelenir.

Tepegözlerin listelenmesi[kaynağı değiştir]

Teknik ayrıntılar[kaynağı değiştir]

MediaWiki:Editnotice-0 ila MediaWiki:Editnotice-15 arasında (ya da Editnotice-100 ila Editnotice-109 arasında) listelen her şey, bir ad alanındaki tüm sayfalar için bir tepegöz olarak görünecektir. Editnotice-0, ana/madde alanı sayfaları için, Editnotice-1 tartışma alanı sayfaları için, Editnotice-2 ise kullanıcı alanı sayfaları içindir. Sayıların tümünün anlamları için Vikipedi:Ad alanı sayfasına bakın.

Tüm bu MediaWiki ad alanı sayfalarına, {{tepegöz yükle}} şablonu yerleştirilmiştir. Şablon, ad alanı çapındaki bir tepegöz yerine, her maddenin kendine özgü bir tepegözü kullanmasına neden olmaktadır.

Tepegöz yükleme sistemi, tepegözleri saklamak için iki yöntem kullanmaktadır:

  • Kullanıcı ve Kullanıcı mesaj alanı için tepegöz, kullanıcı ya da kullanıcı mesaj sayfasının /Tepegöz adı verilen bir alt sayfasında saklanmaktadır. Bu yöntem, kullanıcıların bu tepegözlerde değişiklik yapabilmelerine olanak sağlamaktadır.
  • Tüm diğer ad alanları ve kullanıcı alt sayfaları için tepegözler, Şablon:Tepegözler'in alt sayfaları olarak saklanmaktadır. Şablon:Tepegözler ve alt sayfaları, sadece hizmetlilerin bu sayfaları oluşturabilmeleri ve değişiklik yapabilmeleri için MediaWiki:Titleblacklist ile korunmaktadır.

Her ne kadar ad alanlarının tümü tepegözleri doğrudan MediaWiki mesajları olarak saklasa da, bunun MediaWiki ad alanı geliştikçe performans sorunlarına yol açtığı bulunmuştur. MediaWiki alt sayfa özelliğine sahip ad alanları için MediaWiki tepegözlerinin görüntülenmesi devre dışı bırakılmıştır. Bu ad alanları için bir MediaWiki mesajı olarak bir tepegöz oluşturmak mümkün olsa da, gösterilmeyecektir. Tutarlılık adına ve MediaWiki ad alanını temiz tutma amacıyla, tüm tepegözler artık Şablon:Tepegözler'in alt sayfaları olarak saklanmaktadır. Bunun anlamı, tüm ad alanları için yeniden tepegöz oluşturabilecek oluşumuzdur.

Şablon:Tepegözler/Grup/... biçiminde saklanan grup tepegözleri, Ana (madde), Dosya (resim), MediaWiki ve Kategori dışındaki tüm ad alanları için oluşturulabilir. Bunun nedeni, bu ad alanlarının MediaWiki alt sayfa özelliğine sahip olmamasıdır ve dolayısıyla grup tepegözleri, bu ad alanında işe yaramayacaktır. Bu ad alanlarının tartışma sayfaları, alt sayfaları algılayabilmekte ve grup tepegözleri kullanabilmektedir; ancak, grup tepegözleri genellikle buralarda da yararlı olmayacaktır.

Değişiklik girişleri[kaynağı değiştir]

Değişiklik girişleri, tepegözlere benzeseler de farklı düzenler kullanırlar:

Değişiklik girişleri, sadece tüm sayfa üzerinde değişiklik yapılırken gösterilir. Bölüm değişikliklerinde görüntüleme gerçekleşmez.

E-posta tepegözleri[kaynağı değiştir]

E-posta tepegözleri, onaylanmış bir e-postaya sahip olan kayıtlı kullanıcıların, kullanıcı adları için Özel:E-postaGönder sayfasında özel bir mesaj görüntülemesine olanak sağlamaktadır. E-posta tepegözleri, Özel:BenimSayfam/E-Tepegöz sayfasında tutulmaktadır (kullanımlar). Sistem, MediaWiki:Emailpagetext sayfası sayesinde uygulanmaktadır.

Koruma tepegözleri[kaynağı değiştir]

Koruma altındaki bir sayfanın kaynağı görülürken görüntülenen standart mesaj, yerini Şablon:Tepegözler/Koruma/<Tam sayfa adı> biçiminde oluşturulacak bir sayfaya bırakabilir. Bu işlem tamamlandığında, sayfa için standart metin varsayılan biçimde görüntülenmeyecektir. Dilerseniz, {{tepegöz yükle| tepegöz eylemi = gör}} kodunu ekleyerek varsayılan notun da görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Genellikle bu, sadece MediaWiki:Protectedpagetext tarafından görüntülenen standart notun, kullanıcıları yanlış yönlendirerek yanlış bir yere {{ksdt}} şablonu eklemelerine neden olduğu durumlarda kullanılmalıdır

Bu sistem, İngilizce Vikipedi'de Eylül 2008, Türkçe Vikipedi'de ise Temmuz 2012'den bu yana uygulanmaktadır.

İlgili şablonlar[kaynağı değiştir]

  • {{etkin tepegöz}}
  • {{tepegöz}} – Tepegöz üretmek için bir şablon.
  • {{tepegöz sayfa adı}} – Mevcut sayfa tepegözü için sayfa adını verir.
  • {{tepegöz tartışma sayfası adı}} – Mevcut sayfa tepegözü için tartışma sayfası adını verir.
  • {{tepegöz açıklama}} – Tepegöz tartışma sayfaları içindir. Tepegözlerin nasıl korunduğunu açıklar ve isteğe bağlı olarak bir CSS özelleştirme parametresi gösterir.
  • {{tepegöz yükle}} – Tepegöz yüklemesi işinin çoğunu gerçekleştiren ve küçük "Grup tepegözü" ve "Sayfa tepegözü" bağlantılarını görüntüleyen şablondur.
  • {{tepegöz yükleyici}} – Tepegöz sistemini kullanıcı dostu hale getirmek için önerilen eski eklenti. Özelliklerinin çoğu, zaman içinde {{tepegöz yükle}} şablonuna eklenmiştir.
  • {{tepegöz kullanıcı sayfası}} – Kullanıcı sayfalarında kullanım içindir.