İyi, Kötü ve Çirkin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

(İyi Kötü ve Çirkin sayfasından yönlendirildi)
Git ve: kullan, ara
Buono, il brutto, il cattivo, Il
The Good, The Bad and The Ugly

filmin dvd kapağı
Teknik bilgiler
Yönetmen Sergio Leone
Yapımcı Alberto Grimaldi
Senarist Sergio Leone
Luciano Vincenzoni
Müzik Ennio Morricone
Oyuncular Eli Wallach
Clint Eastwood
Lee Van Cleef
Aldo Giuffrè
Luigi Pistilli
Rada Rassimov
Enzo Petito
Claudio Scarchilli
John Bartha
Livio Lorenzon
Antonio Casale
Sandro Scarchilli
Benito Stefanelli
Angelo Novi
Antonio Casas
Yayın bilgileri
Yapım yılı, ülkesi 1966, İtalya / İspanya
Süre 161 dk
Dil ingilizce, İtalyanca
Bütçe 1,200,000 dolar
Dış bağlantılar
allmovie sayfası
Beyazperde.com sayfası
IMDb profili

İyi, Kötü ve Çirkin (İtalyanca: Il buono, il brutto, il cattivo), 1966 yapımı Sergio Leone'nin yönettiği Western filmidir.

Bir Avuç Dolar (1964) ve Birkaç Dolar İçin (1965) filmleriyle başlayan üçlemenin sonuncusudur. Clint Eastwood bu filmde Golden Laurel ödüllerinde en iyi aksiyon performansı dalında ikinciliğe layık görülmüştür. Eastwood'un canlandırdığı Blondie (sarışın) takma adıyla yol alan kovboyun gerçek adı film boyunca hiç söylenmemiştir.

[değiştir] Konusu

Tuco (çirkin), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi) adlı kovboyla işbirliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco'yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco'yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur.

Melekgöz (kötü) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco'nun çölde Blondie'yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson'la karşılaşmaları tüm planları değiştirir. Carson, altınları İç Savaş'ın hareketli olduğu bir cephede mezarlığa saklamıştır. Ancak Tuco mezarlığın yerini, Blondie ise mezarın adını öğrenebilmiştir. Mecburen işbirliğine tekrar dönen ikili altınları aramaya koyulur.

Cephede Güneyli üniformaları ile ilerleyen Tuco ve Blondie, Kuzeylilere esir düşer. Melekgöz Sentenza ise adamlarıyla birlikte esir kampının Kuzeyli çavuşudur. Carson'ın altınlarının yerini öğrenmeye çalışan Melekgöz, Tuco'yu başka bir şehre yollarken, Blondie ile mezarlığın olduğu bölgeye hareket eder. Ancak Tuco Kuzeyli askerlerden, Blondie'de Melekgöz ve adamlarından kurtularak, mezarlığa yaklaşırlar ancak mezarlık savaşın tüm hızıyla devam ettiği bir cephenin ortasındadır. Çarpışmayı durdurmak için iki tarafında peşinde olduğu köprüyü havaya uçururlar. Altınlara ulaşmaya ramak kalmışken Melekgöz son anda Tuco ve Blondie'nin yerini tekrar bulmuştur.

Hakimiyetin sürekli el değiştirdiği mücadelede mezarlığın ortasında yapılan üçlü bir düello kazananı belirleyecektir.



[değiştir] Oyuncular

Oyuncular (Rolleriyle birlikte):
Eli Wallach ~ Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez
Clint Eastwood ~ Sarışın
Lee Van Cleef ~ Sentenza/Melek Göz
Aldo Giuffrè ~ Alkolik Yüzbaşı
Mario Brega ~ Wallace
Luigi Pistilli ~ Pablo Ramirez
Rada Rassimov ~ Maria
Enzo Petito ~ Satıcı
Claudio Scarchilli ~ Ödül Avcısı
John Bartha ~ Şerif
Livio Lorenzon ~ Fırıncı
Antonio Casale ~ Jackson/Bill Carson
Sandro Scarchilli ~ Deputy
Benito Stefanelli ~ Melek gözün adamı
Angelo Novi ~ Rahip
Antonio Casas ~ Stevens
Türü: Aksiyon, Macera, Western

[değiştir] Dış bağlantılar