İtalyan Cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste 1948 den beri Presidente della Repubblica ünvanlı 'İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları listesidir.

İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Resim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görev bitimi Parti
I Enrico De Nicola[1] De Nicola ritratto.jpg 1877-1959 1 Ocak 1948 12 Mayıs 1948 İtalyan Liberal Parti
II Luigi Einaudi Emblem of Italy.svg 1874-1961 12 Mayıs 1948 11 Mayıs 1955 İtalyan Liberal Parti
III Giovanni Gronchi Emblem of Italy.svg 1887-1978 11 Mayıs 1955 11 Mayıs 1962 Hristiyan Demokrat
IV Antonio Segni Emblem of Italy.svg 1891-1972 11 Mayıs 1962 6 Aralık 1964[2] Hristiyan Demokrat
V Guiseppe Saragat Emblem of Italy.svg 1898-1988 29 Aralık 1964 29 Aralık 1971 İtalyan Demokratik Sosyalist Parti
VI Geovanni Leone Emblem of Italy.svg 1908-2001 29 Aralık 1971 15 Haziran 1978[3] Hristiyan Demokrat
VII Alessandro Pertini Pertini ritratto.jpg 1896-1990 9 Temmuz 1978 29 Haziran 1985[4] İtalyan Sosyalist Parti
VIII Francesco Cossiga Emblem of Italy.svg 1929- 3 Temmuz 1985 28 Nisan 1992[5] Hristiyan Demokrat
IX Oscar Luigi Scalfaro Oscar Luigi Scalfaro.jpg 1918- 28 Mayıs 1992 15 Mayıs 1999[6] Hristiyan Demokrat
X Carlo Azeglio Ciampi Ciampi ritratto.jpg 1920- 18 Mayıs 1999 15 Mayıs 2006 [6] Hiçbir partiye üye değildi[7]
XI Giorgio Napolitano Presidente Napolitano.jpg 1925- 15 Mayıs 2006 Günümüz Komünist

Geçici Devlet Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görev sonu Parti
Alcide De Gasperi[8] Emblem of Italy.svg 1881-1954 12 Haziran 1946 1 Temmuz 1946 Hristiyan Demokrat
Enrico De Nicola[1] Emblem of Italy.svg 1877-1959 1 Temmuz 1946 1 Ocak 1948 İtalyan Liberal Parti
Cesare Merzagora[9] Emblem of Italy.svg 1898-1991 10 Ağustos 1964 29 Aralık 1964 Hristiyan Demokrat
Amintore Fanfani[9] Fanfani.jpg 1908-1999 15 Haziran 1978 9 Temmuz 1978 Hristiyan Demokrat
Francesco Cossiga[9] Emblem of Italy.svg 1928- 29 Haziran 1985 3 Temmuz 1985 Hristiyan Demokrat
Giovanni Spadolini[9] Emblem of Italy.svg 1925-1994 28 Nisan 1992 28 Mayıs 1992 İtalyan Cumhuriyetçi Parti
Nicola Mancino[9] Emblem of Italy.svg 1931- 15 Mayıs 1999 18 Mayıs 1999 İtalyan Halkçı Parti

Quirinal Sarayı, İtalyanca'da Quirinale) olarak bilinir. Roma'da İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının resmi ikametgahıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Did not want to be called President of the Italian Republic, only Temporary Chief of State, as he had not been elected by the Republican Parliament that would to be first elected in 1948. Nevertheless, according to the Italian Constitution, approved in 1947, he assumed the title of President on January 1, 1948.
  2. ^ Hastalıktan dolayı çekildi.
  3. ^ bribery skandalının ardından istifa etti.
  4. ^ Ardılının seçimini hızlandırmak için istifa etti.
  5. ^ İstifa etti.
  6. ^ a b Seçilmiş bulunan ardılının seromonide yemin etmesini hızlandırmak için istifa etti.
  7. ^ Hareket partisi üyesiydi fakat bu parti 1947 yılında varlığına son vermişti.
  8. ^ Interim, as Prime Minister.
  9. ^ a b c d e Interim, as President of Senate of the Republic.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
İtalyan Cumhurbaşkanları listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.