İtalyan İşi (film, 1969)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İtalyan İşi
İngilizceThe Italian Job
Filmin sinema afişi.
YönetmenPeter Collinson
YapımcıMichael Deeley
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i2 Haziran 1969 (1969-06-02)
Süre95 dakika
Ülke Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Resmî sitesi

İtalyan İşi , Troy Kennedy Martin tarafından yazılan , yapımcılığını Michael Deeley'nin yaptığı , Peter Collinson'ın yönettiğive Michael Caine'in başrol oynadığı , 1969 yapımı bir İngiliz komedi filmidir . Filmin konusu, yakın zamanda hapisten çıkan Cockney suçlusu Charlie Croker'ın, İtalya'nın Torino kentinde zırhlı bir güvenlik kamyonuyla nakledilen külçe altınları çalmak için bir çete kurması etrafında dönüyor. Kadroda Caine'in yanı sıra Benny Hill, Raf Vallone, Tony Beckley ve Noël Coward da vardı. Film, Coward'ın oyunculuktan emekli olmadan önceki son filmiydi. Film müziği Quincy Jones tarafından bestelendi ve Matt Monro'nun açılış jeneriğinde söylediği " On Days Like These " ve "Getta Bloomin' Move On" (genellikle "The Self-Preservation Society" olarak anılır) şarkılarını içeriyordu. Heyecan verici araba kovalamacası sırasında koro şarkıcıları arasında Caine de yer alıyor.

Film, gösterime girdikten sonra büyük bir başarı elde etti ve Caine ve Coward'ın performansları, dönemin İngiliz kültürünün yansıması ve heyecan verici araba kovalamacasıyla eleştirmenlerden büyük beğeni topladı. İtalyan İşi, İngiliz filmografisinin kült sembolü haline geldi ve İngiliz Film Enstitüsü tarafından en iyi 100 İngiliz filmi arasında olumlu bir şekilde sıralandı . Heyecan verici son  ve Caine'in sadece kapıları havaya uçurmakla ilgili ünlü cümlesi de dahil olmak üzere çeşitli unsurlar sembolik kült özellikler haline geldi .

İtalyan İşi'nin popülaritesi , diğer film ve yapımlarda çeşitli parodilere ve imalara yol açtı; bunlara Simpsonlar'ın 2005'teki " İtalyan Bob " başlıklı bölümü ve MacGyver'ın "Hırsız" bölümünde Mini Cooper araba kovalamacasının yeniden canlandırılması da dahil. Budapeşte".  Filmin kendisine daha sonra 2001 yılında bir video oyunu uyarlaması verildi ve 2003'te yeniden yapımı yapıldı. 1990'da kurulan ve her yıl düzenlenen The Italian Job adlı yardım etkinliği filmden ilham aldı; 2020 itibarıyla yaklaşık 3.000.000 £ topladı. Haziran 2019'da filmin 50. yıldönümünü kutlayan kırmızı, beyaz ve mavi Coopers dublör sürücüleri, Mini'nin Oxford fabrikasının arazisinde filmin Torino çevresindeki araba kovalamacasının bazı kısımlarını yeniden canlandırdı.