İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 1976 yılında, dönemin Konya Milletvekili olan tarihçi yazar Yılmaz Öztuna'nın özel gayretleri sonucu Dr. Nevzat Atlığ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ilk Türk müziği icra organı olarak kabul edilmektedir. Klasik Türk müziğini en üst seviyede icra ve temsil etmek gibi bir misyonu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, tam otuz yıldır Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde periyodik pazar konserlerine devam etmektedir. Özellikle İstanbul'da "Devlet Korosu" olarak tanınan bu koronun, kendine özgü çok ciddi bir dinleyici topluluğu vardır. Koro, periyodik konserlerinden başka, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konserler vermekte, birçok televizyon ve radyo programı ile CD ve kaset çalışmaları da gerçekleştirmektedir.

Kurulduğu 1976 yılından bu yana çizgisinde herhangi bir kırılma ya da değişiklik göstermeyen koro, Mesut Cemil'in "Klasik Koro" anlayışının en büyük temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Hocası olan Mesut Cemil'in "Klasiği yücelten ve disiplini her şeyin önüne koyan" anlayışını benimseyen Dr. Nevzat Atlığ, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği korosunda, Mevlevi Ayinlerinin icrasi haricinde, vurmalı sazlara yer vermemiş, perküsyon görevini kanun, tambur ve ut gibi sazların üstlendiğini ifade etmiştir. Korodaki bu klasik anlayış bugün de aynen devam etmektedir.

Dr. Nevzat Atlığ'ın 1998 yılında emekli olmasının ardından koro şefliğine, şef yardımcılığı ve müdürlük görevlerini yürütmekte olan ses sanatçısı Ender Ergün getirilmiştir. Ender Ergün'ün şef olmasıyla birlikte koronun şef yardımcılığına ise ses sanatçısı Fatih Salgar atanmıştır. Ergün'ün 2006 Ağustosunda emekliye ayrılmasının ardından koro şefliğine Fatih Salgar, koro müdürlüğüne ses sanatçısı Mehmet Güntekin, şef yardımcılığına ise tambur sanaçısı Birol Yayla getirilmiştir.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ses sanatçıları:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]