Büyükşehir Radyo Televizyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büyükşehir Radyo ve Televizyonu, Kısa adı BRT'dir. 1992 ve 1994 yılları arasında faaliyet göstermiştir.

Kuruluş yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

BRT, Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde, 1992 ve 1994 yılları arasında İBB iktisadi teşekküllerinden Kültür Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet göstermiştir. Yayınlarını Dikilitaş, Beşiktaş’taki bulunan ofislerinde hazırlamıştır. Stüdyo olarak ise Balmumcu, Beşiktaş’taki Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nin imkânlarından yararlanmıştır. Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun altındaki itfaiye bölümünün BRT stüdyolarına dönüştürülmesi planlanmış, ancak bu proje sürmekte iken BRT'nin faaliyetine son verilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

BRT, Ekim 1992 tarihinde yayına başlamıştır. 1993 yılında, Süleyman Demirel hükûmetinde Yaşar Topçu'nun ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemde, özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarına son verildiğinde, fiilen yayıncılık işine girmiş olan belediyelerin yayın yapmaları da engellenmiştir. BRT, 1 Nisan 1993 tarihinde fiilen yayınına son vermiş ve çalışanlarının büyük çoğunluğunu işten çıkarmıştır.

Nisan 1993'te dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ile cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık koltukları da el değiştirmiştir. Tansu Çiller'in başbakanlığa gelmesi ile BRT, kapatılan özel radyo ve televizyonlar ile beraber bir süre sonra tekrar faaliyete geçmiştir.

Ancak çok kısa süren bu dönemin ardından, 1994 yerel seçimleri yapılmış ve Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı sona ermiştir. Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde TBMM'de çıkarılan RTÜK yasası ise belediyelerin yayıncılık faaliyetlerinde bulunmalarını engellemiştir. Bu dönemde İBB, BRT'nin radyo ve televizyon frekanslarını Kanal 7'ye devretmiş, BRT'nin hukuki varlığı da sona erdirilmiştir.