İstanbul'daki kütüphaneler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste, İstanbul'daki kütüphanelerin listesidir. İstanbul'daki kütüphanelerin %44.18'ini belediyelere bağlı kütüphaneler, %20.93'ünü ise üniversite kütüphaneleri oluşturur.[1]

Halka Acık kütüphaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütüphane Görüntü İlçe Semt Kuruluş Kaynak sayısı Notlar
1 Beyazıt Devlet Kütüphanesi Fatih Beyazıt 1884[2]
2 İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi Beyazıt[3]
2 Beykoz Halk Kütüphanesi Beykoz[4]
2 Pendik İlçe Halk Kütüphanesi Pendik[5]
2 Atatürk Kitaplığı Beyoğlu Taksim
2 İdris Güllüce Kütüphanesi Tuzla İçmeler 2006
2 Zeytinburnu Halk Kütüphanesi
2 Yusufpaşa Halk Kütüphanesi
2 Yakacık Halk Kütüphanesi
2 Ümraniye Halk Kütüphanesi
2 Şile Halk Kütüphanesi
2 Silivri Halk Kütüphanesi
2 Gaziosmanpaşa Halk Kütüphanesi
2 Güzelyalı Halk Kütüphanesi
2 Çınarcık Halk Kütüphanesi
2 Çeliktepe Halk Kütüphanesi
2 Çatalca Halk Kütüphanesi
2 Güngören Halk Kütüphanesi
2 Kartal Halk Kütüphanesi
2 Okmeydanı Kütüphanesi Beyoğlu Okmeydanı
2 Turabibaba Kütüphanesi Beyoğlu[6] Kasımpaşa

Akademik kütüphaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum Görüntü İlçe Semt Kuruluş Kaynak sayısı Notlar
1 İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi Sarıyer Maslak 1796 basımevi, 1994 kütüphane[7] 500.000 Yıllık bütçe 350.000 TL'den fazladır.[8]
2 İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Fatih[9] Beyazıt
3 İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi Üsküdar[10] Altunizade
4 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kütüphanesi 1882[11]
5 Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi
6 Yıldız Teknik Üniversitesi Kütüphanesi
7 Galatasaray Üniversitesi Kütüphanesi
8 Haliç Üniversitesi Kütüphanesi
9 Maltepe Üniversitesi Kütüphanesi Maltepe
10 Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi Beyoğlu Sütlüce 2012 120,000
11 Kültür Üniversitesi Kütüphanesi
12 Okan Üniversitesi Kütüphanesi
13 Bilgi Üniversitesi Kütüphanesi
14 Marmara Üniversitesi Kütüphanesi
15 Yeditepe Üniversitesi Kütüphanesi
16 Bahçeşehir Üniversitesi Barbaros Kütüphanesi[12] Beşiktaş Çırağan 11-10-1999 179.734

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütüphane Görüntü İlçe Semt Kuruluş Kaynak sayısı Notlar
1 Köprülü Kütüphanesi
2 Millet Kütüphanesi
2 Atıf Efendi Kütüphanesi
2 Hekimoğlu Ali Paşa Kütüphanesi
2 Ragıp Paşa Kütüphanesi
2 Müjdat Gezen Kütüphanesi
2 Muammer Aksoy Kütüphanesi
2 Bahriye Üçok Kütüphanesi


Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik K-Üsküdar
  • Adile Sultan Halk K-Küçükmustafapaşa
  • Ağva Halk K
  • Akademililer Sanat Mer.K-Beyoğlu
  • Akatlar Kültür Mer.K-Etiler
  • AKM K-Taksim
  • Alman Arkeoloji Enstitüsü K-Ayazpaşa
  • Alman Arkeoloji K-Ayazpaşa
  • Alman Kültür Mer.K-Beyoğlu
  • Altunizade Kültür Mer.K-Altunizade
  • Amerikan K-Tepebaşı
  • Arçelik K-Tuzla
  • Arkeoloji Müzeleri K-Gülhane
  • Askeri Müze K
  • Avcılar K
  • Avusturya Başkonsolosluğu K-Yeniköy
  • Ayasofya K-Ayasofya Müzesi
  • Aziz Berker K-Kadıköy
  • Aziz Mahmud Hüdai K-Üsküdar
  • Bahariye Çocuk K-Bahariye
  • Bahçe Bahçe Kültür Mer.K-Balmumcu
  • Barış Manço Kültür Mer.K-Kadıköy
  • Basın Müzesi K-Çemberlitaş
  • Başbakanlık Devlet Arşivleri K-Sultanahmet
  • Bayrampaşa Oğuzhan K-Bayrampaşa
  • Beksav K-Kadıköy
  • Belediye K-Beyazıt
  • Beşir Ağa K-Babıali
  • Borusan Kültür Sanat Mer.K-Beyoğlu
  • Bostancı Kültür Sanat Mer.K-Bostancı
  • Caddebostan Kültür Mer.K-Caddebostan
  • Caferağa Medresesi K-Sultanahmet
  • Instituto Cervantes K-Tarlabaşı
  • Cumhuriyet Gazetesi K-Cağaloğlu
  • Çamlıca Sanat Mer.K-Acıbadem
  • Çelik Gülersöy K-Sultanahmet
  • Çinili Çocuk K-Üsküdar
  • Çinili Köşk K-Üsküdar
  • Çorlulu Ali Paşa K-Çemberlitaş
  • Deniz Müzesi K-Beşiktaş
  • Deniz Müzesi Komutanlığı-Beşiktaş
  • Derimod K-Zeytinburnu
  • Divan Edebiyatı Müzesi K-Tünel
  • Ebubekir Paşa Çocuk K-Aksaray
  • Edirnekapı Halk K-Kariye
  • Enka K-Balmumcu
  • Esenler K
  • Eyüp K
  • Fatih K
  • Fener Rum Patrikhanesi K-Fener
  • Fırat Kültür Mer.K-Çemberlitaş
  • Fransız Anadolu Arş.K-Beyoğlu
  • Fransız Kültür Mer.K
  • Galatasaray K
  • Goethe Enstitüsü K
  • Gültepe Halk K
  • Güngören K
  • Hacı Selim Ağa Kütüphanesi-Üsküdar
  • Hakkı Tarık Us Kütüphanesi-Beyazıt Camii
  • Hasan Ali Yücel K-Kartal
  • Hekimoğlu Ali Paşa Halk K-K.M.Paşa
  • Heybeliada Halk K
  • Hollanda Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü K-Beyoğlu
  • Hüsrevpaşa K-Eyüp
  • IRCICA K-Beşiktaş
  • İbrahim Hakkı Konyalı K-Selimiye
  • İktisadi Kalkınma Vakfı K-Osmanbey
  • İKV K-Eminönü
  • İngiliz Kültür Derneği K-Beşiktaş
  • İSAM K-Bağlarbaşı
  • İslam Tetkikleri Enstitüsü K-İÜ Edebiyat F.Laleli
  • İsmihan Sultan Çocuk K-Eyüp
  • İSO K-Beyoğlu
  • İstanbul Müftülüğü Şeriye Sicilleri K-Süleymaniye
  • İş Bankası Kültür Mer.K-Levent
  • İtalya Kültür Mer.K-Tepebaşı
  • İTO K-Eminönü
  • Japon En. ve Kültür Mer.
  • Kadıköy Halk Eğitim Merkezi K-Kadıköy
  • Kadıköy Kültür Mer.K-Kalamış
  • Kadın Eserleri Kütüphanesi-Fener
  • Küçükçekmece Halk K-Küçükçekmece
  • Levent Çocuk K-Levent
  • Mihriban Sultan Çocuk K-Üsküdar
  • Mihrimah Sultan Çocuk K-Üsküdar
  • Mihrişah Sultan K-Eyüp Camii
  • Milli Saraylar Hazinei Hassa K-Dolmabahçe Sarayı
  • Milliyet Gazetesi K-Bağcılar
  • Mirzazade Mehmet Efendi K-Üsküdar
  • Muhtar Özkaya Halk K-Erenköy
  • Murad Molla Kütüphanesi-Çarşamba
  • Murat Molla Halk K-Fatih
  • Nişancı Mustafa Paşa Çocuk K-Eyüp
  • Nuruosmaniye Kütüphanesi-Nuruosmaniye Camii
  • Ömer Faruk Toprak Halk K-Bostancı
  • Özel Şişli Terakki Lisesi K-Levent
  • Pertev Paşa K-Üsküdar Çiçekçi Camii
  • Recai Efendi Çocuk K-Vefa
  • Rıfat Ilgaz Kültür Mer.K-Bakırköy
  • Sadberk Hanım Müzesi K-Büyükdere
  • Sefaköy Halk K-Sefaköy
  • Selimiye Halk K-Üsküdar
  • Serap Sedat Çocuk K-Bostancı
  • Siyavuşpaşa Çocuk K-Kocasinan
  • Süleymaniye Kütüphanesi-Süleymaniye Camii
  • Sümbül Efendi Camii K
  • Şarkiyat K-Beyazıt
  • Şehit Yaşar Musaoğlu K-Bahçelievler
  • Şemsipaşa Halk K-Üsküdar
  • Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı K-Erenköy
  • Tercüman Gazetesi K
  • TGV K-Eminönü
  • Topkapı Sarayı Müzesi K-Sultanahmet
  • Tuzla K
  • Türk İslam Eserleri Müzesi K-Sultanahmet
  • Türk Spor Vakfı K-Ataköy
  • Türkiye Anıt Çevre Turizm De.Kor.Vak.K-Beyoğlu
  • Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Bilgi Belge Mer.K-Eminönü
  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası K-Fındıklı
  • Türkiye Şişe Cam Fab.Bil.Bel.Mer.K-Beşiktaş
  • Ümraniye K
  • Vakıf Hat Sanatları Müzesi K
  • Yapı Kredi Sermet Çifter K-Beyoğlu
  • Yıldırım Çocuk K-Pendik
  • Ziverbey Yazma Mer.K
  • Emel Esin K-Salacak
  • Türkiyat Arş.Ens.K-Horhor

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ekmeleddin İhsanoğlu (ed), Bibliography on Manuscript Libraries in Turkey and the Publications on *the Manuscripts Located in these Libraries (Prepared by Nimet Bayraktar-Mihin Lugal), IRCICA, *İstanbul 1995.
  • Celalettin Kişmir'e Armağan, Yay.Haz. İrfan Dağdelen, Hüseyin türkmen, Nergis Uslu, Türk *Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul 2006.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]