İstanbul'daki üniversiteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü (Merkez)
İstanbul Üniversitesi giriş kapısı
Boğaziçi Üniversitesi güney yerleşkesi

İstanbul'da 9 adet devlet ve 40 adet vakıf olmak üzere toplam 49 üniversite vardır.[1] Bunların yanı sıra Hava ve Deniz Harp okulları ve bir üniversiteye bağlı olmayan 6 tane vakıf meslek yüksekokulu vardır. İstanbul'da özellikle, 2006 yılından sonra pek çok vakıf üniversitesi açılmıştır.

Devlet Üniversiteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[2] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri [2]
İstanbul Üniversitesi[3] 1453[4]
(2252 sayılı yasayla tanınması 1933)[4]
Avcılar, Bahçeköy, Bakırköy, Beyazıt,
Büyükçekmece, Cerrahpaşa, Çapa,
 Horhor, Kadıköy, Laleli, Şişli, Vefa, Vezneciler
Boğaziçi Üniversitesi[5] [dn 1] 1971 Bebek, Beşiktaş
İstanbul Teknik Üniversitesi[6] 1773
(tanınması 1944)[7]
Maslak, Maçka, Taşkışla, Gümüşsuyu, Tuzla
Galatasaray Üniversitesi[8] 1481
(tanınması 1994)
Ortaköy, Beşiktaş
Marmara Üniversitesi[9] 1883 Göztepe,Haydarpaşa,Bağlarbaşı,
Başıbüyük,Kartal,Anadoluhisarı,
Acıbadem,Bahçelievler,Nişantaşı,
Sultanahmet,Beyazıt
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi[10] 1882
(tanınması 1982 )
Fındıklı, Beyoğlu
Türk-Alman Üniversitesi[11] 2010) Beykoz
Yıldız Teknik Üniversitesi[12] 1911 Davutpaşa, Beşiktaş, Ayazağa
İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2010 Kadıköy, Üsküdar, Maltepe
Hava Harp Okulu[13] 1951 Yeşilköy, Bakırköy
Deniz Harp Okulu[14] 1773
(1985)
Tuzla, İstanbul

Vakıf üniversiteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[15] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri Kurucu vakıf [2]
Acıbadem Üniversitesi 2007 Maltepe,Ataşehir Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı
Bahçeşehir Üniversitesi 1998 Beşiktaş, Mecidiyeköy, Şişli Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı
Beykent Üniversitesi 1997 Büyükçekmece, Şişli/Ayazağa, Taksim Adem Çelik-Beykent Eğitim Vakfı
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi 2010 Fatih Bezm-i Alem Vakfı
Doğuş Üniversitesi 1997 Acıbadem, Hasanpaşa Doğuş Eğitim Vakfı
Fatih Üniversitesi 1996 Büyükçekmece, Ostim, Gimat Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2010 Yenikapı Mevlevîhânesi, Fatih, Üsküdar, Çamlıca, Beyoğlu Fatih Sultan Mehmet Vakfı
Gedik Üniversitesi 2010 Pendik Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı
Haliç Üniversitesi 1998 Mecidiyeköy, Fındıkzade, Şişhane, Bomonti Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı
Işık Üniversitesi 1996 Şile, Maslak Feyziye Mektepleri Vakfı
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 2010 Üsküdar Türkiye Diyanet Vakfı
İstanbul Arel Üniversitesi 2007 Sefaköy, Büyükçekmece Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Aydın Üniversitesi 2007 Bahçelievler, Florya, Kadıköy, Beşiktaş, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Bilgi Üniversitesi 1996 Şişli, Dolapdere, Alibeyköy Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Bilim Üniversitesi 2006 Esentepe, Gayrettepe, Mecidiyeköy Türk Kardiyoloji Vakfı
İstanbul Gelişim Üniversitesi 2011 Avcılar Gelişim Eğitim, Kültür, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı
İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2013 Esenyurt Yeşilköy 2001 Eğitim, Sağlık, Kültür Vakfı
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi 2008 Mahmutbey, Bağcılar Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı
İstanbul Kültür Üniversitesi 1997 Şirinevler, Ataköy (Yenibosna), İncirli Kültür Koleji Egitim Vakfı
İstanbul Medipol Üniversitesi 2009 Saraçhane Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 2010 Halkalı, Küçükçekmece İlim Yayma Vakfı
İstanbul Şehir Üniversitesi 2008 Üsküdar Bilim ve Sanat Vakfı
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2001 Eminönü, Üsküdar, Küçükyalı İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı
Kadir Has Üniversitesi 1992 Cibali, Bahçelievler, Selimpaşa Kadir Has Vakfı
Koç Üniversitesi 1992 Sarıyer Vehbi Koç Vakfı
Maltepe Üniversitesi 1997 Maltepe İstanbul Marmara Eğitim Vakfı
Nişantaşı Üniversitesi 2012 Kağıthane, Bayrampaşa, Osmanbey Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı[16]
MEF (Modern Eğitim Fen Dershanesi) Üniversitesi 2013 Maslak, Sarıyer MEF Eğitim Vakfı
Murat Hüdavendigar Üniversitesi 2012 Merve Eğitim ve Kültür Vakfı
Okan Üniversitesi 1999 Hasanpaşa, Tuzla Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı
Özyeğin Üniversitesi 2007 Altunizade, (Alemdağ) Hüsnü M. Özyeğin Vakfı
Piri Reis Üniversitesi 2008 Tuzla Türk Deniz Eğitim Vakfı
Sabancı Üniversitesi 1994 Tuzla Hacı Ömer Sabancı Vakfı
Süleyman Şah Üniversitesi 2010 Kartal Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı
Üsküdar Üniversitesi 2011 Üsküdar İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı
Yeditepe Üniversitesi 1996 Kayışdağı(Ataşehir), Göztepe İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı
Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2009 Cevizlibağ, (Topkapı) Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı

Vakıf Meslek Yüksek Okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad[17] Kuruluş tarihi Yerleşke bölgeleri Kurucu vakıf [2]
Avrupa Meslek Yüksekokulu 2009 Kazlıçeşme Avrupa Eğitim Vakfı
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu 2008 Beykoz Türkiye Lojistik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı
İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu 2009 Şişli, Ümraniye Kavram Eğitim Vakfı
Plato Meslek Yüksek Okulu 2010 Balat, Fatih Riva Vakfı
Şişli Meslek Yüksek Okulu 2012 Şişli İstanbul Şişli Vakfı
Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu 2012 Ataşehir. Adıgüzel Eğitim Kültür.Arş.Yard.ve Sağlık Vakfı

Dipnot ve kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot
  1. ^ Boğaziçi Üniversitesi aslında önceden 1863 yılında "Robert Kolej" olarak açıldı, ancak 1971'de Boğaziçi Üniversitesi oldu. Bkz: Boğaziçi Üniversitesi tarihçesi.
Kaynakça
  1. ^ http://www.hizlitercih.com/istanbul-daki-vakif-universiteleri
  2. ^ a b c d "Kuruluş yıllarına göre üniversitelerimiz". Millî Eğitim Bakanlığı. http://yogm.meb.gov.tr/turkuniv_yay%C4%B1n.htm. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  3. ^ "İletişim". İstanbul Üniversitesi. http://www.istanbul.edu.tr/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  4. ^ a b İstanbul Üniversitesi tarihçesi
  5. ^ "İletişim bilgileri". Boğaziçi Üniversitesi. http://www.boun.edu.tr/contact_tur.html. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  6. ^ "İletişim". İstanbul Teknik Üniversitesi. http://www.itu.edu.tr/?iletisim. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  7. ^ http://www.itu.edu.tr/?itu-hakkinda/tarihce
  8. ^ "Ulaşım bilgileri". Galatasaray Üniversitesi. http://www.gsu.edu.tr/tr/erisim/ulasim/. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  9. ^ "İletişim bilgileri". Marmara Üniversitesi. http://www.istanbul.edu.tr/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  10. ^ "İletişim". Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. http://www.istanbul.edu.tr/english/contacts.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  11. ^ "İletişim". Türk-Alman Üniversitesi. http://www.tau.edu.tr. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  12. ^ "İletişim". Yıldız Teknik Üniversitesi. http://www.yildiz.edu.tr/iletisim.php. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  13. ^ "Ana Sayfa". Hava Harp Okulu. http://www.hho.edu.tr/. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  14. ^ "Ana Sayfa". Deniz Harp Okulu. http://www.dho.edu.tr/. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  15. ^ "Vakıf Üniversiteleri". Yükseköğretim Kurulu. http://www.yok.gov.tr/content/view/532/lang,tr/. Erişim tarihi: 2010-08-28. 
  16. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/Ni%C5%9Fanta%C5%9F%C4%B1_%C3%9Cniversitesi
  17. ^ "Vakıf Üniversiteleri". Yükseköğretim Kurulu. http://www.yok.gov.tr/content/view/532/lang,tr/. Erişim tarihi: 28-8-2010.