İsrail'deki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara


İsrail'deki şehirler listesi İsrail İstatistik Merkez Bürosu verilerine göre hazırlanmıştır.

Şehirler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bnei Brak (in the foreground)
Genel ad İlçe Yüzölçüm (km²)[1] İbranice Arapça Nüfus (2009)[2]n[›] Belediye başkanı
Acrea[›] Kuzey 13.533 עכו عكا 46,300 Shimon Lancry
Afula Kuzey 26.909 עפולה العفولة 40,500 Avi Elkabetz
Arad Güney 93.140 ערד عراد 23,400 Gideon Bar-Lev
Arielb[›] Judea & Samariac[›] 14.677 אריאל أريأل 17,600 Ron Nachman
Ashdod Güney 47.242 אשדוד أشدود/إسدود 206,400 Yehiel Lasri
Ashkelond[›] Güney 47.788 אשקלון أسكلون/عسقلان/المجدل 111,900 Benny Vaknin
Baqa-Jatt Hayfa 16.392 באקה-ג'ת باقة جت 34,300 Yitzhak Veled
Bat Yam Tel Aviv 8.167 בת ים بات يام 130,000 Shlomo Lahiani
Beershebae[›] Güney 52.903 באר שבע بئر السبع 194,300 Rubik Danilovich
Beit She'anf[›] Kuzey 7.330 בית שאן بيسان 16,900 Jacky Levi
Beit Shemeshg[›] Jerusalem 34.259 בית שמש بيت شيمش 77,100 Moshe Abutbul
Beitar Illit Judea & Samariac[›] 6.801 ביתר עילית بيتار عيليت 35,000 Meir Rubenstein
Bnei Brakh[›] Tel Aviv 7.088 בני ברק بني براك 154,400 Hanoch Zeibert
Dimona Güney 29.877 דימונה ديمونة 32,400 Meir Cohen
Eilatj[›] Güney 84.789 אילת إيلات/أم الرشراش 47,400 Meir Yitzhak Halevi
El'ad Merkez 2.756 אלעד أيلعاد 36,300 Yitzhak Idan
Giv'atayim Tel Aviv 3.246 גבעתיים جبعاتايم/جفعاتايم 53,000 Reuven Ben-Shahar
Giv'at Shmuel Merkez 2.579 גבעת שמואל 21,800 Yossi Brodny
Hadera Hayfa 49.359 חדרה الخضيرة 80,200 Haim Avitan
Haifa Hayfa 63.666 חיפה حيفا 265,600 Yona Yahav
Herzliyak[›] Tel Aviv 21.585 הרצליה هرتسليا 87,000 Yael German
Hod HaSharon Merkez 21.585 הוד השרון هود هشارون 47,200 Hai Adiv
Holon Tel Aviv 18.927 חולון حولون 184,700 Moti Sasson
Jerusalem Jerusalem 125.156 ירושלים أورشليم, القدس 773,600 Nir Barkat
Karmiell[›] Kuzey 19.188 כרמיאל كرميئيل 44,100 Adi Eldar
Kafr Qasimm[›] Merkez 8.745 כפר קאסם كفر قاسم 18,800 Sami Issa
Kfar Sabao[›] Merkez 14.169 כפר סבא كفار سابا 83,600 Yehuda Ben-Hemo
Kiryat Atap[›] Hayfa 16.706 קריית אתא كريات آتا 50,700 Ya'akov Peretz
Kiryat Bialikq[›] Hayfa 8.178 קריית ביאליק كريات بياليك 37,300 Eli Dokursky
Kiryat Gatr[›] Güney 16.302 קריית גת كريات جات/كريات غات 47,400 Aviram Dahari
Kiryat Malakhis[›] Güney 4.632 קריית מלאכי كريات ملاخي 20,600 Motti Malka
Kiryat Motzkint[›] Hayfa 3.778 קריית מוצקין كريات موتسكين 38,000 Haim Zuri
Kiryat Onou[›] Tel Aviv 4.112 קריית אונו كريات أونو 31,000 Yossi Nishri
Kiryat Shmonav[›] Kuzey 14.228 קריית שמונה كريات شمونة 23,100 Nissim Malka
Kiryat Yamw[›] Hayfa 4.339 קריית ים كريات يام 37,700 Shmuel Sisso
Lod Merkez 12.226 לוד اللد 69,800 Ilan Harari
Ma'ale Adumim Judea & Samariac[›] 49.177 מעלה אדומים معلي أدوميم 34,300 Benny Kashriel
Ma'alot-Tarshiha Kuzey 6.832 מעלות-תרשיחא معالوت ترشيحا 20,600 Shlomo Bohbot
Migdal HaEmekx[›] Kuzey 7.637 מגדל העמק مجدال هعيمق/مغدال هعيمق 23,900 Eliyahu Barda
Modi'in Illit Judea & Samariac[›] 4.746 מודיעין עילית موديعين عيليت 46,200 Ya'akov Gutterman
Modi'in-Maccabim-Re'uty[›] Merkez 50.176 מודיעין-מכבים-רעות موديعين-مكابيم-ريعوت 72,700 Haim Beebas
Nahariyaz[›] Kuzey 10.233 נהריה نهاريا 51,200 Jacky Sabag
Nazareth Kuzey 14.123 נצרת الناصرة 72,200 Ramiz Jaraisy
Nazareth Illitaa[›] Kuzey 32.521 נצרת עילית الناصرة العليا 40,800 Shimon Gapso
Nesher Hayfa 12.790 נשר نيشر 23,600 David Amar
Ness Zionaab[›] Merkez 15.579 נס ציונה نيس تسيونا 38,100 Yossi Shvo
Netanya Merkez 28.954 נתניה نتانيا 183,200 Miriam Feirberg
Netivot Güney 5.626 נתיבות نتيبوت/نتيفوت 26,700 Yehiel Zohar
Ofakimac[›] Güney 10.273 אופקים أوفاكيم 24,000 Zvika Greengold
Or Akivaad[›] Hayfa 3.539 אור עקיבא أور عكيفا 16,100 Simha Yosipov
Or Yehuda Tel Aviv 5.141 אור יהודה أور يهودا 34,400 David Yosef
Petah Tikvaae[›] Merkez 35.868 פתח תקווה بيتح تكفا 209,600 Yitzhak Ohayon
Qalansawe Merkez 8.417 קלנסווה قلنسوة 18,700
Ra'anana Merkez 14.878 רעננה رعنانا 68,300 Nahum Hofree
Rahat Güney 19.586 רהט رهط 51,700 Talal al-Krenawi
Ramat Gan Tel Aviv 13.229 רמת גן رمات جان/رمات غان 145,000 Yisrael Zinger
Ramat HaSharon Tel Aviv 16.792 רמת השרון رمات هشارون 40,600 Yitzhak Rochberger
Ramla Merkez 11.854 רמלה الرملة 65,800 Yoel Lavi
Rehovot Merkez 23.041|Merkez רחובות رحوبوت/رحوفوت 112,700 Rahamim Malul
Rishon LeZionaf[›] Merkez 58.704 ראשון לציון ريشون لتسيون 228,200 Dov Tzur
Rosh HaAyin Merkez 24.390 ראש העין رأس العين 38,500 Moshe Sinai
Safedag[›] Kuzey 29.248 צפת صفد 29,500 Ilan Shohat
Sakhnin Kuzey 9.816 סח'נין سخنين 25,700 Mazen Ghnaim
Sderotah[›] Güney 4.472 שדרות سديروت 20,700 David Buskila
Shefa-'Amr (Shfar'am)ai[›] Kuzey 19.766 שפרעם شفا عمرو 36,200 Nahed Khazem
Tamra Kuzey 29.259 טמרה طمرة 28,700 Abu el-Hija Adel
Tayibe Merkez 18.662 טייבה الطيبة 36,500 Hemi Doron
Tel Avivaj[›] Tel Aviv 51.788 תל אביב تل أبيب يافا 403,700 Ron Huldai
Tiberias Kuzey 10.872 טבריה طبريا 41,300 Zohar Oved
Tira Merkez 11.894 טירה الطيرة 22,600 Mamoun Abd-El Hay
Tirat Carmelak[›] Hayfa 5.601 טירת כרמל طيرة الكرمل 18,600 Aryeh Tal
Umm al-Fahm Hayfa 22.253 אום אל-פחם أم الفحم 46,100 Khaled Aghbariyya
Yavne Merkez 10.700 יבנה يبنة 33,000 Zvi Gov-Ari
Yehud-Monosson Merkez 5.014 יהוד-מונוסון يهود مونوسون 26,500 Yossi Ben-David
Yokneam Kuzey 7.390 יקנעם يوقنعم 19,100 Simon Alfasi

Azalan nüfusa sahip şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

6 şehrin nüfusu 2005 yılında 2000 yılına göre daha az.[3][4] Azalma yüzdesine göre sıralanmıştır:

Ad 2000 2005 Düşüş Yüzde Değişim
Bat Yam 137,000 129,700 7,300 5.3%
Kiryat Yam 39,300 37,600 1,700 4.3%
Arad 24,000 23,300 700 2.9%
Nazareth Illit 44,400 43,700 700 1.5%
Haifa 270,500 267,000 3,500 1.2%
Dimona 33,900 33,500 400 1.1%

Hızlı gelişen şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

2000-2005 yılları arasında sekiz şehir 10%'dan fazla büyüme sağladı.[3][4]al[›] Yüzdelik değişime göre sıralanmıştır:

Ad 2000 2005 Gelişim Yüzde Değişim
Beitar Illit 15,800 27,000 11,200 70.9%
Beit Shemesh 44,200 65,900 21,700 49.1%
Ma'ale Adumim 24,900 30,200 5,100 21.3%
Hod HaSharon 36,000 43,100 7,100 19.7%
Ashdod 174,200 200,600 26,400 15.2%
Tamra 22,600 26,000 3,400 15%
Nahariya 44,100 49,800 5,700 12.9%

Önemli bir göçmen nüfusa sahip şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki listede göçmen nüfusu 10%'un üzerinde olan şehirler listelenmiştir. İsrail Merkez İstatistik Bürosu 1990'dan sonra yerleşenleri göçmen saymaktadır.[5]

Ad 2004 Nüfusu 1990'dan sonraki göçmenler Yüzde
Nazareth Illit 43,900 20,300 46.2%
Arad 23,500 10,100 43.0%
Ariel 16,400 7,000 42.7%
Or Akiva 15,800 6,700 42.4%
Karmiel 43,500 16,900 38.9%
Sderot 20,000 7,400 37.0%
Ma'alot-Tarshiha 21,000 7,700 36.7%
Kiryat Yam 38,000 13,900 36.6%
Ashdod 196,900 69,600 35.4%
Ashkelon 105,100 36,100 34.4%
Bat Yam 130,400 42,800 32.8%
Kiryat Gat 47,800 15,300 32.0%
Nesher 21,200 6,500 30.7%
Beersheba 184,500 56,200 30.5%
Hadera 75,300 22,200 29.5%
Netanya 169,400 46,400 27.4%
Haifa 268,300 66,300 24.7%
Petah Tikva 176,200 37,200 21.1%
Rehovot 101,900 20,200 19.8%
Rishon LeZion 217,400 40,200 18.5%
Holon 165,800 29,500 17.8%
Tel Aviv 371,400 45,500 12.3%

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ^  a:  CBS yazımı: Akko
  • ^  b:  CBS yazımı: Ari'el
  • ^  c:  Bu şehirler West Bank'ta bulunmaktadır. Uluslararası yasalara göre, West Bank de jure bölgesidir.
  • ^  d:  CBS yazımı: Ashqelon
  • ^  e:  CBS yazımı: Be'er Sheva
  • ^  f:  CBS yazımı: Bet She'an
  • ^  g:  CBS yazımı: Bet Shemesh
  • ^  h:  CBS yazımı: Bene Beraq
  • ^  i:  CBS yazımı: Ir Karmel
  • ^  j:  CBS yazımı: Elat
  • ^  k:  CBS yazımı: Herzliyya
  • ^  l:  CBS yazımı: Karmi'el
  • ^  m:  CBS yazımı:Kfar Kassem
  • ^  n:  In Kafr Qasim as of 2005
  • ^  o:  CBS yazımı: Kefar Sava
  • ^  p:  CBS yazımı: Qiryat Atta
  • ^  q:  CBS yazımı: Qiryat Bialik
  • ^  r:  CBS yazımı: Qiryat Gat
  • ^  s:  CBS yazımı: Qiryat Mal'akhi
  • ^  t:  CBS yazımı: Qiryat Motzkin
  • ^  u:  CBS yazımı: Qiryat Ono
  • ^  v:  CBS yazımı: Qiryat Shemona
  • ^  w:  CBS yazımı: Qiryat Yam
  • ^  x:  CBS yazımı: Migdal HaEmeq
  • ^  y:  CBS yazımı: Modi'in-Makkabbim-Re'ut
  • ^  z:  CBS yazımı: Nahariyya
  • ^  aa:  CBS yazımı: Nazerat Illit
  • ^  ab:  CBS yazımı: Nes Ziyyona
  • ^  ac:  CBS yazımı: Ofaqim
  • ^  ad:  CBS yazımı: Or Aqiva
  • ^  ae:  CBS yazımı: Petah Tiqwa
  • ^  af:  CBS yazımı: Rishon LeZiyyon
  • ^  ag:  CBS yazımı: Zefat
  • ^  ah:  CBS yazımı: Sederot
  • ^  ai:  CBS yazımı: Shefar'am
  • ^  aj:  CBS yazımı: Tel Aviv-Yafo
  • ^  ak:  CBS yazımı: Tirat Karmel
  • ^  al:  El'ad kasabası 2000-2005 arasında 339.7% büyümeyle 5,800'den 25,500'e çıktı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]