İsrail'in Muhafazakar Dostları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsrail'in muhafazakâr Dostları, kısaltması CFI olan, İngiltere'de Muhafazakâr Parti içerisinde İsrail ile İngiltere arasında iş, kültür ve siyasi bağların güçlendirilmesi için faaliyette bulunan bir İngiliz parlamento grubudur. CFI gayrirsmi bir örgüttür.

Muhafazakâr Parti'den Bury ve Radcliffe milletvekili Michael Fidler tarafından kurulmuştur. Şu anda Stuart Polak başkanlık etmektedir. Meclis yöneticisi James Arbuthnot olup, parlamento başkanı Gillian Shephard'dır. Başkan yardımcılığını John Butterfill ve James Clappison yürütmekte olup, sekreterlik koltuğunda David Amess oturmaktadır. Alistair Burt, Lee Scott ve Theresa Villiers da diğer görevliler olup, Timothy Kirkhope de CFI Avrupa Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kanal 4'te yayınlanan Harekât Raporu belgeseline göre İngiltere'nin İsrail Lobisi içerisindeki Muhafazakâr milletvekillerinin yaklaşık % 80'i CFI üyesidir. 1995 yılında Muhafazakâr politikacı Robert Rhodes James bu örgüte "İsrail halkının davasına adanmış Batı Avrupa'nın en büyük organizasyonu" demiştir.

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun 2005 stratejisi ile aşağıdaki faaliyet alanları tespit edilmiştir:

İsrail'i destekleme, İngiliz Muhafazakâr Parti'yi teşvik etme, terörle mücadele, anti-semitizm ile mücadele ve Orta Doğu'da barışın sağlanmasına destek verme. Kendi web sitesine göre, 2006 yılında muhafazakâr milletvekillerinin üçte ikiden fazlası İsrail'in Muhafazakâr Dostlarına üye idi. 2007 yılında siyasi direktörleri 2000'in üzerinde üyesi ve kayıtlı destekçileri olduğunu belirtmiştir. 2009 yılında Harekât Raporu belgeseline göre gölge kabinenin en az yarısı grubun üyesi idi.

Kendi Web sitesi İngiltere'de en hızlı büyüyen siyasi lobi gruplarından biri olduğu görüşünü belirtiyor. Yine Harekât Raporu belgeseline göre 2006 ve 2009 arasında CFI 30'dan fazla Muhafazakâr milletvekili adayının İsrail'i ziyaret etmesini finanse etmiştir.

2012 yılında CFI kendini bir limited şirket olarak yeniden yapılandırarak garanti altına almıştır.