İspanya'da siyaset

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İspanya'da siyaset, 1978 Anayasası'nın oluşturduğu çok partili bir parlamenter monarşi çerçevesinde yürütülmektedir.[1] İspanya, ulusal egemenliğin, devletin yetkilerinin yayıldığı halkın içinde yer aldığı, sosyal ve demokratik bir egemen devlet olarak olarak kurulmuştur.[1]

İspanya, anayasal bir monarşi olup[1] Kral devletin başı olup sembolik yetkilere sahiptir. Yürütme erki, başbakan, başbakan yardımcıları ve Bakanlar Kurulu'nu oluşturan diğer bakanlar tarafından bütünleştirilen hükûmet tarafından icra edilmektedir. Yasama yetkisi, Temsilciler Kongresi ve Senato tarafından oluşturulan iki meclisli bir meclis olan Cortes Generales'e aittir. Yargı, yürütme ve yasama organından bağımsız, yargıçlar ve hakimler tarafından Kral adına yönetilmektedir. İspanya Yüksek Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin ayrı bir mahkemesinin yetki alanı olan anayasal meseleler dışındaki tüm işlerden üstün olan, tüm İspanya topraklarında yargı yetkisi bulunan en yüksek mahkemesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Birinci madde. Cortes Generales (27 Aralık 1978). "Spanish Constitution". Tribunal Constitucional de España. 17 January 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018.