İspanya'da kürtaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İspanya'da Kürtaj sayfasından yönlendirildi)

İspanya'da kürtaj, 5 Haziran 2010'dan bu yana, hamileliğin ilk üç aylık döneminde istenildiğinde özgürce gerçekleştirilebilen, yasal bir tıbbi operasyondur.[1]

5 Haziran 2010'a kadar kürtaj operasyonu, 5 Haziran 1985'te alınan kararlar gereği, sınırlı bir şekilde serbest bırakılmıştır. Önceki yasaya göre kürtaj sadece aşağıdaki koşullarda gerçekleştirilebiliyordu:

  • Hamilelik annenin akıl sağlığını tehdit ettiği durumlarda(Bu karar ancak iki uzmanın onay vermesiyle alınabiliyordu.)
  • Hamilelik polise bildirilen bir ırza geçme ya da ensest ilişkinin sonucunda gerçekleştiyse (Bu durumda kürtaj mutlaka ilk on iki hafta içinde gerçekleştirilmeliydi.)
  • Fetus herhangi bir sakatlığa ya da zihinsel bir engele sahip olacaksa (Bu kararın alınması için iki uzman bulgular konusunda hemfikir olmalıydı.)
  • Gebeliğin annenin fiziksel sağlığını doğrudan tehdit ettiği durumlarda(Bu kararın alınması için kadının ve kadının hekiminin onayını almak zorunlu değildi.)

Eski kanuna göre "hamileliğin annenin zihinsel sağlığını tehdit etmesi" eşiği son derece alçak tutulmuş; bu madde istek üzerine gerçekleştirilen kürtaj operasyonları için kullanılan bir kaçış maddesi olarak kullanılmıştır. 1998 yılında 54,000 olan kürtaj rakamları, 2007 yılında 112,000'ye yükselerek iki kattan fazla artmıştır.

2009 yılında İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin kurduğu hükûmet mevcut kürtaj yasasını daha özgür bir hale getirmeye başladı. On dördüncü haftaya dek yapılacak kürtajların özgür bırakılmasını ön gören yasa parlamentoya sunuldu. Hükûmet, kürtaj yaptırma hakkının yaş sınırını 16'ya kadar indirmeyi neredeyse başarıyordu fakat yasanın nihai biçimi şiddet eğilimli bir aileye sahip olmadığı takdirde 16 ile 17 yaşlarındaki kadınların ebeveynlerinin bilgilendirilmesi fakat operasyon için ebeveyn izninin gerekli olmadığını söyler biçimde oldu. Neredeyse bir milyon protestocu önerilen kürtaj yasasını protesto etmek için Madrid'de sokaklara çıktı.[2]

Yasa, bugünkü halini 24 Şubat 2010'da aldı, aynı yıl 5 Haziran günü yürürlüğe girdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014.