İskaroz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İskaroz
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Perciformes
Familya: Scaridae
Alt familya: Sparisomatinae
Cins: Sparisoma
Tür: S. cretense
İkili adlandırma
Sparisoma cretense
(Linnaeus, 1758)
Sinonimler
Scarus cretense

İskaroz ya da papağan balığı (Sparisoma cretense), Scaridae familyasından kemikli balık türü.

Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülürken, açık denizlerde Akdeniz kıyılarından itibaren Kuzey Afrika'nın Batı sahillerine kadar popülasyonu mevcuttur. Genel olarak sıcak ve ılıman denizlerde yaşarlar.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel olarak parlak renklere sahiptir. Kanı açık renktedir. Sularımızda yaşayan iskarozların boyları 20–30 cm. arasındadır. İri pullara sahiptir. "Papağan" isminin verilmesinin nedeni ağzının papağan gagası biçiminde olmasıdır. Beslendiği mercan resiflerinin etrafında dolaşırken gagaya benzeyen dişleriyle zostera ve deniz yosunu yer.

İskarozlar (papağan balıkları) küçük gruplar halinde yaşarlar. Erkek ve dişi papağan balıklarının renkleri de birbirinden farklıdır. İskarozların bazı cinslerinin yumurtaları uzun ve oval, küçük ağızlı iskarozların yumurtaları ise küre biçimindedir. Yumurtaların çapı 1-2.5 milimetre arasında değişir. Bunlar bir günde çatlar.

Geceleri uyumak için mercan resiflerinin arasına çekilir. İskarozun pek çok türü, mukus salgılayarak kendisine koruyucu bir kılıf yapar. Bu tıpkı büyük bir baloncuğa benzer. Böylece yırtıcı balıklar kokusunu alamaz.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

iskaroz adı, Türkçeye Rumca σκάρος (skaros) sözünden geçmiştir.