İrlanda coğrafyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İrlanda (İrlandaca: Éire, İngilizce: Ireland) resmî adıyla İrlanda (İrlandaca: Poblacht na hÉireann, İngilizce: Republic of Ireland),[1] Avrupa kıtasının kuzeybatısında bulunan bir ada ülkesidir. İrlanda'nın kuzeydoğusunda İngiltere'ye bağlı olan Kuzey İrlanda yer almaktadır. İrlanda'nın güneyinde Kelt Denizi, güneydoğusunda St. Goerges Kanalı, doğusunda İrlanda Denizi bulunmaktadır.[2]

Fiziksel coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlanda'nın ortası düzlükten oluşmuştur. Ülkenin doğusundaki Dublin şehrinden batısındaki Galway şehri düzlüğün sınırlarını oluşturur. İrlanda otlaklarla beraber ormanlardan oluşur. Büyük Allen bataklığı İrlanda'nın ortasındaki ovadadır. İrlanda'daki ovanın çevresinde 900 metreyi geçmeyen dağlar mevcuttur. Wicklow Dağları başlıca sıradağlar arasında yer alır. Lugnaquilla dağları, 926 metre yüksekliği ile en yüksek yeridir. Kerry Dağlarında Macgillycudys Reeks Dağı (1040 rakım) ülkenin güneybatısındaki Carrantuohill'de zirvedir ve İrlanda’nın en yüksek dağıdır. Ülkenin kuzeybatıdaki Donegal Dağları, Connemare Dağları ve Mayo Dağları önemli sıradağlarıdır.

İrlanda topografik haritası

Ülkenin 1/6'i bataklıklardan oluşmaktadır ve Shannon Irmağının batısında bulunmaktadır. Shannon ırmağı 385 kilometre uzunluğu ile Britanya Adalarının en uzun nehridir. Ülkenin başka mühim nehri Liffey'dir. Gölleri arasında adaların en büyüğü olan Lough Neagh gölü mevcuttur. Göller bölgesinde Ree, Derg ve Killarney de başlıca göller arasındadır.[3]

Başkent Bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dublin (İrlandaca: Baile Átha Cliath, Áth Cliath ya da Dubh Linn diye de bilinir) İrlanda'nın başkenti ve en büyük şehridir. İrlanda'nın doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezindedir.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlanda'nın iklimi ılıman bir deniz havasına sahiptir. Temmuz ayında görülen sıcaklıklar güneyinde 16° ile kuzeyinde 14° arasında değişmektedir. Kış mevsiminde hava nispeten sıcak geçer ve Ocak ayında sıcaklık 4° ile 7° arasında değişir. Atlas Okyanusu'ndan gelen nemli rüzgarlar İrlanda'ya hakim olup yıl boyunca yağış almasına sebep olur. Ülkenin yüzde sekseni senede ortalama 762 ile 1270 mm arasında yağış almaktadır. Yağışlar sebebiyle İrlanda oldukça ıslaktır. Günlerin çoğu sislidir.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İrlanda - İrlanda Rehberi". 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  2. ^ admin_irlanda (27 Haziran 2021). "İrlanda Nerede?". Eğitim İrlanda. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  3. ^ "İrlanda - Coğrafi Özellikleri". www.cografya.gen.tr. 15 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. https://www.dilokulubul.com/ulke-rehberi/irlanda-rehberi/iklim-ve-cografya 15 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.