İrlanda'daki yel değirmenleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İrlanda'yı oluşturan otuzikiye bölünmüş ilçesi olan, adalarda bulunan yel değirmenlerinin listesidir.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Down[değiştir | kaynağı değiştir]

Dublin[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Dalkey Dalkey Quarry Rüzgar türbini 1860[1] Geç 19. yüzyıl[1]
Windmill World
Dublin St Patrick Değirmeni
53°20′38″K 6°17′02″B / 53.34398°K 6.2840°B / 53.34398; -6.2840
Kule 1757 öncesi Windmill World St Patricks mill Dublin from Guinness storehouse.JPG
Garristown Garristown Mill
53°33′47″K 6°23′38″B / 53.56316°K 6.3939°B / 53.56316; -6.3939
Kule Windmill World
Skerries Shallock Hill Değirmeni
53°34′28″K 6°06′48″B / 53.57455°K 6.1132°B / 53.57455; -6.1132
Kule 1578[2] Windmill World
Skerries Great Değirmeni[3]
53°34′30″K 6°06′37″B / 53.57501°K 6.1103°B / 53.57501; -6.1103
Kule Geç 18. yüzyıl[2] Windmill World Mills of Skerries.jpg


Kerry[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Tralee Blennerville Mill
52°15′24″K 9°44′14″B / 52.25669°K 9.7373°B / 52.25669; -9.7373
Kule 1800 Windmill World Windmill at Blennerville, Co. Kerry - geograph.org.uk - 249560.jpg

Kilkenny[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Croan Croan Değirmeni
52°28′40″K 7°16′06″B / 52.47790°K 7.2684°B / 52.47790; -7.2684
Kule 1839 1839 Windmill World


Londonderry[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Knockclogrim Knocklogrim Değirmeni[4]
54°49′00″K 6°36′49″B / 54.81664°K 6.6137°B / 54.81664; -6.6137
Kule 1860[5] Windmill World
Limavady Limavady Kavşağı[6] Titt demir rüzgar türbini


Louth[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Ardee Christians Tepesi Değirmeni
53°52′14″K 6°31′24″B / 53.87058°K 6.5232°B / 53.87058; -6.5232
Kule 1778 1778 1835 yılında yok olmuştur
Windmill World
Dundalk Carnanbregagh Değirmeni
53°58′45″K 6°25′29″B / 53.97919°K 6.4246°B / 53.97919; -6.4246
Kule 1778 1778 1835 yılında yok olmuştur
Windmill World
Dundalk Seatown Değirmeni
54°00′21″K 6°23′21″B / 54.00583°K 6.3891°B / 54.00583; -6.3891
Kule 1790'lar[7] Windmill World
Pepperstown 53°53′15″K 6°31′53″B / 53.88751°K 6.5315°B / 53.88751; -6.5315 Kule Windmill World
Piperstown 53°46′59″K 6°20′23″B / 53.78319°K 6.3398°B / 53.78319; -6.3398 Kule Windmill World
Termonfeckin Termonfeckin Değirmeni
53°46′02″K 6°16′13″B / 53.76712°K 6.2703°B / 53.76712; -6.2703
Kule 1778 1778 Windmill World
Whitemill Whitemill Değirmeni
54°02′41″K 6°23′41″B / 54.04463°K 6.3947°B / 54.04463; -6.3947
Kule Windmill World


Meath[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Balrath Balrath Değirmeni
53°37′24″K 6°28′50″B / 53.62334°K 6.4806°B / 53.62334; -6.4806
Kule Windmill World
Bartramstown Bartramstown Değirmeni
53°35′36″K 6°22′40″B / 53.59341°K 6.3779°B / 53.59341; -6.3779
Kule Windmill World
Corballis Corballis Değirmeni
53°40′17″K 6°15′24″B / 53.67135°K 6.2566°B / 53.67135; -6.2566
Kule 1836 1836 Windmill World
Stameen Stameen Değirmeni
53°42′57″K 6°17′47″B / 53.71594°K 6.2965°B / 53.71594; -6.2965
Kule Windmill World

Monaghan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Ballymackney Ballymackney Değirmeni
53°57′35″K 6°39′25″D / 53.95980°K 6.6569°D / 53.95980; 6.6569
Kule 1778 1778 Windmill World
Carrivetragh Carrivetragh Değirmeni
54°12′28″K 7°13′46″B / 54.20784°K 7.2295°B / 54.20784; -7.2295
Kule Windmill World

Ofally[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Cloghan Beg Cloghan Beg Değirmeni
53°10′03″K 8°01′21″B / 53.16758°K 8.0225°B / 53.16758; -8.0225
Kule Windmill World

Roscommon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Correal Lobinroe Değirmeni Kule 1750 öncesi[8] Windmill World
Elphin Elphin Değirmeni
53°51′07″K 8°12′19″B / 53.85188°K 8.2053°B / 53.85188; -8.2053
Kule 1730 öncesi[8] Windmill World
Rindoon Standart[9]
Rindoon St John Ormanı Kule[9]


Waterford[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Ballinvella Ballinvella Değirmeni[10] Kule[10] Windmill World

Wexford[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer Değirmen adı
ve koordinatları
Tür Haritalar İlk bahsedilişi
veya inşası
Son bahsedilişi
veya yıkılışı
Fotoğraf
Enniscorthy Vinegar Tepesi Değirmeni
52°30′05″K 6°33′12″B / 52.50147°K 6.5532°B / 52.50147; -6.5532
Kule 1798[11] Windmill World
Hook Peninsula Hook Değirmeni Kule Windmill World
Libgate Libgate Değirmeni
52°11′05″K 6°34′22″B / 52.18480°K 6.5727°B / 52.18480; -6.5727
Kule Windmill World
Mullanour 52°18′42″K 6°32′04″B / 52.31157°K 6.5344°B / 52.31157; -6.5344 Kule Windmill World
Rosslare Harbour Tagoat Değirmeni
52°14′43″K 6°23′02″B / 52.24533°K 6.3838°B / 52.24533; -6.3838
Kule Windmill World
Tacumshane Tacumshane Değirmeni
52°12′32″K 6°25′28″B / 52.20877°K 6.4244°B / 52.20877; -6.4244
Kule 1846[12] Windmill World Windmill in Tacumshane.jpg


Haritalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1778 Taylor & Skinner Louth Haritası
  • 1836 Ordnance Survey (Ulusal İngiliz Haritalama Ajansı)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalın harfler ile yazılmış olan yel değirmenlerinin yapım tarihi tam olarak bilinmekte ve yel değirmenleri hala ayakta bulunmaktadır. Eğik harfler ile yazılan yel değirmenleri ve tarihleri ise aksi belirtilmediği sürece doğrulanmamış anlamına gelmektedir.

Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksi belirtilmediği sürece bu maddede liste halinde gösterilen tüm yel değirmenlerininin referansları; Windmill World, Eire mills ve Windmill World, Northern Ireland mills internet siteleridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Dalkey Windmill". Dalkey. http://www.dalkeyhomepage.ie/windmill.html. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  2. ^ a b "The Mills in Skerries - A little history". Skerries Mills. http://www.skerriesmills.org/mills.htm. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  3. ^ Five sails
  4. ^ Altı yelkenli
  5. ^ "Your Place and Mine". BBC Radio Ulster. http://www.bbc.co.uk/northernireland/yourplaceandmine/londonderry/A803602.shtml. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  6. ^ Major, J Kenneth (1977). The Windmills of John Wallis Titt. The International Molinological Society. 
  7. ^ Caroline McGill. "THE TALLEST WINDMILL IN IRELAND". Irish Ancestries. http://www.irishancestries.com/articles/article-seatownwindmill-p1.htm. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  8. ^ a b "4.8. INDUSTRIAL ARCHAEOLOGY". Roscommon County Council. http://www.roscommoncoco.ie/services/heritage/Heritage%20Access%20Audit%20of%20Co.%20Roscommon/Section%204%20Cultural%20Heritage%20Inventory,%204.8%20Industrial%20Archaeology.pdf. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  9. ^ a b "Windmill". g8-w8. http://www.g8-w8.com/rindoon/Windmill.htm. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2009. 
  10. ^ a b "BIBLIOGRAPHY OF THOMAS GREGORY (GREG) FEWER". Greg Fewer. 2009-10-24 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20091024182526/http://geocities.com/gregory_fewer/bibtgf.htm. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  11. ^ "Vinegar Hill Windmill". Go Ireland. http://www.goireland.com/wexford/vinegar-hill-windmill-attraction-windmills-id12308.htm. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  12. ^ "Tacumshane Windmill". Go Ireland. http://www.goireland.com/wexford/tacumshane-windmill-attraction-windmills-id12366.htm. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009.