İrini Asanina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İrini Asanina
Konsort imparatoriçe
Bizans İmparatorluğu
Hüküm süresi1341–1354
Doğumy. 1300
Ölüm1363 ve 1379 arası
Eş(ler)iVI. İoannis
Çocuk(lar)ıMatthew Kantakouzenos
Manuel Kantakouzenos
Andronikos Kantakouzenos
Maria Kantakouzene
Theodora Kantakouzene
Helena Kantakouzene
HanedanAsen
BabasıAndronikos Asen
AnnesiTarchanaiotissa

İrini Asanina, Bizans imparatoru VI. İoannis'in eşidir.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Asanina, Andronikos Asen ile karısı Tarchanaiotissa'nın kızıdır. Baba tarafından büyük ebeveyni Bulgar Çarı III. İvan Asen ile İrini Palaiologina'dır. Anne tarafından büyük ebeveyni protostrator Mihail Doukas Glabas Tarchaneiotes ile Maria Doukaina Komnene Palaiologina Branaina'dır. Anne tarafından büyük annesinin soyadı, birçok Bizans imparatoru çıkartan Doukas, Komnenos ve Paleologos ailelerinden soy bağlantısını göstermektedir.

Asanina soyadı, İrini'nin Aleksios Branas ve Theodore Branas gibi birçok askerî lider yetiştiren Branas ailesine mensup olduğunu göstermektedir ancak bu soy ilişkileri hakkında kayıtlar çok yetersizdir.

Baba tarafından büyük annesi İrini Palaiologina, imparator VIII. Mihail ile Theodora Doukaina Vatatzina'nın kızıdır. Bu da İrini'i kendi zamanındaki genişletilmiş imparatorluk ailesinin üyesi yapmaktadır.

Evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İrini, İoannis Kantakuzenos'a ile evlendi. Kocası Mihail Kantakuzenos ile Theodora Angelina Palaiologina'nun oğluydu. İoannis, yazdığı tarihte, annesini II. Andronikos'un akrabası olarak kaydetmiştir. Muhtemelen VIII. Mihail'in kardeşlerinden birinin kardeşinin kuzenidir. Bu evlilikten aşağıdaki çocuklar doğmuştur.

İmparator Eşliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kantakouzenos, II. Andronikos'un torunu ve VIII. Mihail'in büyük torunu III. Andronikos'un güvendiği bir danışmanıydı. III. Andronikos 15 Haziran 1341 tarihinde öldü. Tahta 9 yaşındaki en büyük oğlu V. İoannis geçti. Annesi Savoyalı Anna taht naibi olmasına rağmen gerçek yönetim Kantakouzenos'taydı. Bu sırada Sırbistanlı IV. Stefan Uroš kuzey Trakya'yı istila etmeye başladı. Kantakouzenos, bölgede düzeni sağlamak için Konstantinopolis'ten ayrıldı. Savoyalı Anna, onun yokluğundan yararlanarak, onu devlet düşmanı ilan edip unvan ve servetlerini aldı.

Kantakouzenos, hala Bizans ordusunun bir kısmını kontrol ediyordu. 26 Ekim 1341 tarihinde kendisini imparator ilan etti. Dimetoka'da imparator olarak tac giydi. İrini, ona katıldı ve yanında imparatoriçe olarak tac giydi. Bu 1347 yılına kadar sürecek bir iç savaşı başlangıcı oldu.

Savaş boyunca, kocası VI. İoannis seferler ile meşgul olduğundan, Irene, genellikle Dimetoka'daki sarayında kaldı. 3 Şubat 1347 tarihinde iki taraf bir anlaşmaya vardı. VI. İoannis kıdemli imparator, V. İoannis ise kıdemsiz ortak imparator kabul edildi. Bu anlaşma, kızları Eleni Kantakuzini'nin V. İoannis ile evliliği ile mühürlendi. VI. İoannis, Konstantinopolis'e girerek şehrin kontrolünü eline aldı.

İrini, onun yanında kıdemli imparatoriçe olarak hizmet etti. Fakat V. İoannis, 1352 yılında ihtilafı yeniden başlattı ve "yasal" imparator olarak destek kazandı, VI. İoannis, tahttan indirildi. O ve karısı İrini, ayrı ayrı manastırlara sürgüne gönderildi. Hacı Martha manastırınna Eugenia ismi ile rahibe olmuştur. Bundan sonraki hayatı hakkında bilgi yoktur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İrini Asanina
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Savoyalı Anna
Bizans İmparatoriçe eşi
1341–1354
Eleni Kantakuzini ile birlikte (1347–1354)
İrini Paleologina (1353–1354)
Sonra gelen
Eleni Kantakuzini and İrini Paleologina