İran hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
İran tarihi
Persepolis Apadana noerdliche Treppe Detail.jpg


İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bolgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükümet süren tum imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

Antik İmparatorluklar (yak. MÖ 2700–550)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir krallar, kraliçeler, tabi alt-krallar ve ve alt-kraliçeler listesi için şu listelere bakınız:

Aratta Krallığı (yak. MÖ 2700)[1]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
In-Su-Kush-Siranna  ? – ? yak. MÖ 2700 yak. MÖ 2700  ? Uruk Kralı Enmerkar ile aynı donemde
Elam Krallığı (yak. MÖ 2700 - MÖ 2600 )[2]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Humbaba  ? – yak. MÖ 2680 yak. MÖ 2700 yak. MÖ 2680  ? Uruk Kralı Gılgamış ile ayni dönemde
Humban-Shutur
(veya Kumbastir)
 ? – ?  ?  ?  ?
Awan Krallığı (yak. MÖ 2600-MÖ 2550)[3][4][5]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Ismi bilinmeyen Awan Kralı  ? – ? yak. MÖ 2580  ?  ? Uruk Krali Ur-Nungal ile ayni dönemde[6]
...Lu Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Kur-Işşak Awan Kralı  ? – ?  ? yak. MÖ 2550  ? 36 yıl. Adab Şehri Krali Lugal-Anne-Mundu ve Lagaş sehri kralı Ur-Nanshe ile ayni donemde
Awan Hanedanı (yak. MÖ 2550–MÖ 2270)[7]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Peli Awan Kralı  ? – ? yak. MÖ 2500  ?  ?
I. Tata Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Ukku-Tanhish Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Hishutash Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Shushun-Tarana Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Napi-Ilhush Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Kikku-Siwe-Temti Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Hishep-Ratep I Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Luh-Ishshan Awan Kralı  ? -yak. MÖ  ? yak. MÖ 2325 Hishep-Ratep I oglu
Hishep-Ratep II Awan Kralı  ? – ? yak. MÖ 2325  ? Luh-Ishshan oglu
Emahsini[8] Awan Kralı  ? – MÖ 2311 yak. MÖ 2311 MÖ 2311
Helu Awan Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Hita Awan Kralı  ? – ? yak. MÖ 2270 yak. MÖ 2270  ? Akkad İmparatorluğu Hükümdari Naram-Sin ile ayni dönemde
Sümer Guta Hanedanı (yak. MÖ 2256–MÖ 2170)[9]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Erridupizir Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2256 yak. MÖ 2251  ?
Imta veya Nibia Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2250 yak. MÖ 2246  ?
Inkishush Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2245 yak. MÖ 2240  ?
Zarlagab Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2239 yak. MÖ 2234  ?
Şulme Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2233 yak. MÖ 2228  ?
Elulmesh veya Silulumesh Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2227 yak. MÖ 2222  ?
Duga Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2221 yak. MÖ 2216  ?
Iluan Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2215 yak. MÖ 2213  ?
Inimabakesh Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2212 yak. MÖ 2208  ?
Inkishush Kutian Kralı  ? – ? yak. MÖ 2207 yak. MÖ 2202  ?
Yarlagab Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2201 yak. M.Ö.2187  ?
Ibate Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2186 yak. M.Ö.2184  ?
Yarlagab veya Yarla Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2183 yak. M.Ö.2181  ?
Kurum Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2180 yak. M.Ö.2180  ?
Apilkin Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2179 yak. M.Ö.2177  ?
La-erabum Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2176 yak. M.Ö.2175  ?
Irarum Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2174 yak. M.Ö.2173  ?
Ibranum Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2172 yak. M.Ö.2172  ?
Hablum Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2171 yak. M.Ö.2170  ?
Puzur-Suen Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2169 yak. M.Ö.2163  ?
Yarlaganda Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2162 yak. M.Ö.2156  ?
Si'um veya Si'u Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2155 yak. M.Ö.2121  ?
Tirigan Kutian Kralı  ? – ? yak. M.Ö.2120 yak. M.Ö.2120  ? 40 gün
Awan Hanedanı (yak. M.Ö. 2100)[5]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Kutik-Inshushinak[10] Awan Krali  ? – ? yak. M.Ö.2100 yak. M.Ö.2100 Shinpi-hish-huk oğlu Ur krali Ur-Namu ile ayni dönemde. M.Ö.2076 ve yak. M.Ö.2016'da Susa Ur ordusu tarafindan ele gecirildi. Bu kraldan sonra Elam liderligi Simaşki şehri krallarına geçti.
Simaşki Hanedani (yak. M.Ö. 2070 - M.O.1973)[11][12]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Gir-Namme I Simaşki kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Tazitta I Simaşki kralı  ? – ? yak. M.Ö.2040 [8] yak. M.Ö.2037 [8]  ?
Eparti I Simaşki kralı  ? – ?  ? yak. M.Ö.2033 [8]  ?
Gir-Namme II Simaşki kralı  ? – ? yak. M.Ö.2033  ?  ?
Tazitta II Simaşki kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Lurak-Luhhan Simaşki kralı  ? – M.Ö.2022 yak. M.Ö.2028 M.Ö.2022  ?
Hutran-Temti Simaşki kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Indattu-Inshushinak I Simaşki kralı  ? – M.Ö.2016  ? M.Ö.2016 Hutran-Temti oglu
Kindattu Simaşki kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 2006'den önce Yak. M.Ö.2005'den sonra Tan-Ruhuratir oğlu Ur'u fethetti
Indattu-Inshushinak II Simaşki kralı  ? – ? yak. M.Ö.1980  ? Pepi oğlu[10] [Eshnunna Krali Bilalame ve Isin Krali Shu-ilishu ile ayni donemde
Tan-Ruhuratir I Simaşki kralı  ? – ? yak. M.Ö.1965  ? Indattu-Inshushinnak II oglu Isin Krali Iddin-Dagan ile ayni donemde
Indattu-Inshushinak III Simaşki kralı  ? – ?  ?  ? Tan-Ruhuratir I oğlu 3 yildan daha fazla
Eparti Hanedanı (yak. M.Ö.1975 - M.Ö.1500)<[13]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Eparti II Simaşki kralı. Anşan ve Susa, Sukkalmah Krali  ? – ? yak. M.Ö. 1973  ? Isin Krali Iddin-Dagan'in kizi ile M.O. 1973'de evlendi [14] Isin krali Iddin-Dagan ayni dönemde
Şilhaha Anşan ve Susa Kralı, Sukkalmah  ? – ?  ?  ? Eparti II oğlu
Kuk-Naşur I Sukkalmah  ? – ?  ?  ? Oğul (ruhuşak)[15] of Shilhaha
Atta-hushu Sukkal ve Susa İppir'i, Susa halk çobanı, İnşuşinak halk çobanı  ? – Yak. M.Ö.1894'dan sonra  ? yak. M.Ö.1928 yak. M.Ö.1894'den sonra Kuk-Naşur I'in oğlu (?)
Tetep-Mada Susa halk çobanı  ? – ? Yak. M.Ö. 1890'dan sonra  ? Kuk-Naşur I oğlu(?)
Palar-Işşan Sukkalmah  ? – ?  ?  ?  ?
Kuk-Sanit  ? – ?  ?  ? Palar-İşşan oğlu (?)
Kuk-Kirwash Sukkalmah, Elam, Simaşki ve Elam Sukkalı  ? – ?  ?  ? Lan-Kuku oğlu ve Palar-İşşan yeğeni
Tem-Sanit  ? – ?  ?  ? Kuk-Kirwash oğlu
Kuk-Nahhunte  ? – ?  ?  ? Kuk-Kirwash oğlu
Kuk-Nashur II Sukkalmah, Elam, Simaşlki ve Susa Sukkal'i  ? – ?  ?  ? Kuk-Nahhunte oğlu(?)
Shirukduh Sukkalmah  ? – ? yak. M.Ö. 1790  ?  ? Asur kıralı Shamshi-Adad I ile ayni dönemde
Shimut-Wartash I  ? – ?  ?  ? Shirukduh oğlu
Siwe-Palar-Hupak Sukkalmah, Susa Sukkal'i, Elam Prensi  ? – ? Yak. M.Ö. 1765'den once Yak. M.Ö. 1765'den sonra Şirukduh oğlu
Kuduzulush I Sukkalmah, Susa Sukkal'i  ? – ?  ?  ? Şirukduh oğlu
Kutir-Nahhunte I Sukkalmah  ? – ? Yak. M.Ö. 1710  ? Kuduzuluş I oğlu
Atta-Merra-Halki  ? – ?  ?  ? Kuduzuluş I oğlu(?)
Tata II Sukkal  ? – ?  ?  ? Atta-Merra-Halki erkek kardesi
Lila-Irtash  ? – ?  ?  ? Kuduzuluş I oğlu
Temti-Agun Sukkalmah, Susa Sukkal'ı  ? – ?  ?  ? Kutir-Nahhunte I oğlu
Kutir-Shilhaha Sukkalmah, Sukkal  ? – ?  ?  ? Temti-Agun oğlu
Kuk-Nashur III Elam Sukkal'i, Susa Sukkal'i  ? – ? Yak. M.Ö. 1646'den önce Yak. M.Ö. 1646'den sonra Kutir-Shilhaha oğlu
Temti-Raptash  ? – ?  ?  ? Kutir-Shilhaha oğlu
Shimut-Wartash II  ? – ?  ?  ? Kuk-Nashur III oğlu
Shirtuh Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Kuk-Nashur III oğlu
Kuduzulush II Sukkalmah, Susa Krali  ? – ?  ?  ? Şimut-Wartaş II oğlu
Tan-Uli Sukkalmah, Sukkal  ? – ?  ?  ?  ?
Temti-Halki Sukkalmah, Elam, Sumaşki ve Susa Sukkal'i  ? – ?  ?  ? Tan-Uli oğlu
Kuk-Nashur IV[8] Sukkalmah  ? – ?  ?  ? Tan-Uli oğlu
Kutik-Matlat[6]  ? – ? Yak. M.Ö. 1500  ? Tan-Uli oğlu
Kidinu Hanedanı (yak. M.Ö.1500 - M.Ö.1279)[13]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Kidinu Anşan ve Susa Kralı  ? – ? M.Ö. 15. yy  ?  ?
İnşuşinak-Sunkir-Nappipir Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Tan-Ruhuratir II Anşan ve Susa Kralı  ? – ? M.Ö. 15. yy  ?  ?
Şalla Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Temti-Ahar Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1370  ?  ? Babil'deki Kassite Krali Kadashman-Enlil I ile ayni donem
İgehalki Hanedanı (yak. M.Ö.1400 - M.Ö.1200)[13]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Pahir-İşşan I Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1390  ? İge-Halki oğlu Babil Kassite Kralı Kurigalzu I ile ayni donem
Kidin-Hutran I Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Pahir-İşşan I oğlu[16]
Attar-Kittah II Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Ige-Halki oğlu
Humban-Numena I Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1370  ? Attar-Kittah II oğlu Babil Kassite kral Burna-Buriaş II ayni dönemde
Untaş-Napiriş veya Untaş-Humban Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1340  ? Humban-Numena I oğlu
Kidin-Hutran II Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Untaş-Naprişa oğlu[16]
Napirişa-Untaş veya Humban-Untaş Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Kidin-Hutran II oğlu[16]
Pahir-Işşan II Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Unpatar-Napirişa veya Unpatar-Humban Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Pahir-İşşan II oğlu
Kidin-Hutran III Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1224 Yak. M.Ö. 1217 Pahir-İşşan II oğlu Babil Kassite krallari Enlil-nadin-shumi ve Adad-shuma-iddina ayni donem[14]
Şutruk Hanedanı (yak. M.Ö.1200 - M.Ö.970)[13]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Hallutuş-İnşuşinak Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak M.Ö. 1200  ?  ?
Şutruk-Nahhunte I Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1158'dan sonra Yak. M.Ö. 1158'dan once Hallutush-Inshushinak oğlu
Kutir-Nahhunte II Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1155'den önce Yak. M.Ö. 1155'den sonra Șutruk-Nahhunte I oğlu
Şilhak-Inşushinak I Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ? Șutruk-Nahhunte I oğlu
Hutelutush-Inshushinak Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ô. 1110'den onde Yak. M.O. 1110'den sonra Kutir-Nahhunte II oğlu
Şilhina-Hamru-Lakamar Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 1110  ? Șilhak-Inșușinak I oğlu
Humban-Numena II Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 11. yy  ?  ?
Șutruk-Nahhunte II Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 11. yy  ? Humban-Numena II olu
Şutur-Nahhunte I Anşan ve Susa Kralı  ? – ? Yak. M.Ö. 11. yy  ? Humban-Numena II oğlu
Mar-biti-apla-usur[17] Elam "Evladı"  ? – ? Yak. M.Ö. 983 Yak. M.Ö. 978  ?
Akșir-Shimut Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Akșir-Nahhunte Anşan ve Susa Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Kara-Indash Elam Kralı  ? – ?  ?  ?  ?
Neo-Elamlılar (yak. M.Ö.821 - M.Ö.640)[18]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
İsimsiz Elam Kralı  ? – ? yak. M.Ö. 821 yak. M.Ö. 821  ? Asur kralı Shamshi-Adad V ile ayni dönem
Humban-Tahrah I Elam Kralı  ? – M.Ö. 743  ? M.Ö. 743  ?
Humban-Nikash I Elam Kralı  ? – M.Ö. 717 M.Ö. 743 M.Ö. 717 Humban-Tahrah I oğlu
Shutur-Nahhunte II Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 699 M.Ö. 717 M.Ö. 699 Humban-Nikash (Ruhushak) oğlu
Halluşu-Inşuşinak Anşan ve Susa Kralı  ? – yak, M.Ö. 693 M.Ö. 699 yak. M.Ö. 693 Şutur-Nahhunte II erkek kardeşi
Kutir-Nahhunte III Anşan ve Susa Kralı  ? – yak. M.Ö. 692 yak. M.Ö. 693 yak. M.Ö. 692 Halluşu-Inşuşinak oğlu
Humban-Numena III Anşan ve Susa Kralı  ? – yak. M.Ö. 688 yak. M.Ö. 692 yak. M.Ö. 688 Shallushu-Inshushinak oğlu
Humban-Haltash I Anşan ve Susa Kralı  ? – yak. M.Ö. 681 yak. M.Ö. 688 yak. M.Ö. 681 Humban-Numena III oğlu(?)
Humban-Haltash II Anşan ve Susa Kralı  ? – yak. M.Ö. 675 yak. M.Ö. 681 yak. M.Ö. 675 Humban-Haltash I oğlu
Urtak-Inshushinak Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 663 Yak. M.Ö. 675 M.Ö. 663 Humban-Haltaş II erkek kardeşi
Temti-Humban-Inshushinak I Anşan ve Susa Kralı  ? – yak. M.Ö. 653 M.Ö.663 yak. M.Ö. 653 Urtak-Inshushinak erkek kardeşi
Humban-Nikash II Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 651 Yak. M.Ö. 653 M.Ö. 651 Urtak-Inshushinak oğlu
Tammaritu Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 645/4 sonra M.Ö. 652 M.Ö. 655 Humban-Hapua veya Urtak-Inshushinak oğlu
Indabibi Anşan ve Susa Kralı  ? – Temmuz M.Ö. 648 sonra M.Ö.649 Temmuz M.Ö.648 sonra  ?
Humban-Haltaş III Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 645/4'den sonra Temmuz M.Ö. 648'den sonra M.Ö. 645/4 Atta-hamiti-Inşuşinak oğlu Asurlular tarafından mağlup edilip esir alındı
Tammaritu Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 645/4 sonrası M.Ö. 647 M.Ö. 647 Humban-Hapua ve Urtak-Inşuşinak oğlu
Humban-Nikash III Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 645/4 sonrasi M.Ö. 647 M.Ö. 647 Atta-Merra-Halki oğlu
Umhuluma Anşan ve Susa Kralı  ? – ? M.Ö. 647 M.Ö. 647  ?
Indattu-Inshushinak IV Anşan ve Susa Kralı  ? – ? M.Ö. 647 Yak. M.Ö. 646  ?
Humban-Hapua Anşan ve Susa Kralı  ? – ? M.Ö. 647 M.Ö. 647  ?
Pa'e Anşan ve Susa Kralı  ? – M.Ö. 645/4 sonrası Güz 646 M.Ö. 645/4 sonrası  ?
Shutur-Nahhunte III Anşan ve Susa Kralı  ? – ? yak. M.Ö. 646  ? Indattu-Inshushinak IV oğlu Bu kraldan sonra {{Anşan Kralligi]] Ahamenişler eline gecmistir.
Medya Devleti (yak. MÖ 774 - MÖ 652)[19]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Xšaθrita Phraortes (?) Sin foto.svg Medya Devleti Kralı  ? – MÖ 652 MÖ 674 MÖ 652 Deioces'in oğlu Asurlular ve Sakalar ile savaşta öldü. Sonra MÖ 652-MÖ 625 döneminde Medya Kralligi Sakalara bagliandi.
Sakalar Krallığı (MÖ 652–MÖ 625)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Madea]] Sin foto.svg Sakalar Kralı  ? – MÖ 625 MÖ 652 MÖ 625 Bartatua'nın oğlu
Medya Devleti İmparatorluğu (yak. MÖ 625 - MÖ 550)[19]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Cyaksares Huvaxksšaθra Sin foto.svg Medya Devleti Kralı  ? – MÖ 585 MÖ 625 MÖ 585 Ksšaθrita'nın oğlu
Astiages Ishtuvigu Sin foto.svg Medya Devleti Kralı  ? – MÖ 585 MÖ 585 MÖ 550 Cyaksares'nın oğlu Tahttan indirildi ve sonra öldürüldü.

Pers İmparatorluğu (MÖ 550–MÖ 330)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahameniş İmparatorluğu (MÖ 550-MÖ 300)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Büyük Kiros Cyrus II of Persia.jpg Büyük Kral, Persler Kralı,
Anşan Kralı, Medya Kralı,
Babil Kralı, Sümer ve Akad Kralı,
Dünya'nın Dört Bir Köşesinin Kralı
MÖ 600 – MÖ 530 MÖ 559 MÖ 530 I. Kambises Anşan Kralı ve Astiages'in kızı Medya'li Mandana'nin oğlu MÖ 559'dan itibaren Anşan Kralı. Massagetler ile yaptığı bir savaşta öldü.
II. Kambises Cambyses II of Persia.jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 521 MÖ 530 MÖ 522 Büyük Kiros'un oğlu Bir ayaklanmayı bastırmak için gitmekte iken yolda öldü.
Bardiya Tanyoxarces Sin foto.svg Büyük Kral,
Mısır Firavunu
 ? – MÖ 522 MÖ 522 MÖ 522 Büyük Kiros'un oğlu Pers soyluları tarafından öldürüldü.
I. Darius Arsames (?) Darius In Parse.JPG Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
MÖ 550 – MÖ 486 MÖ 522 MÖ 486 Hystaspes'ın oğlu
I. Serhas Xerxes I of Persia.jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
MÖ 519 – MÖ 465 MÖ 485 MÖ 465 I. Darius'un oğlu Öldürüldü.
I. Artakserhas Artaxerxes I of Persia.JPG Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
Longimanus
 ? – MÖ 424 MÖ 465 MÖ 424 I. Serhas'ın oğlu
II. Serhas Artaxerxes Sin foto.svg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 424 MÖ 424 MÖ 424 I. Artaserhas'ın oğlu Sogdianus tarafindan öldürüldü.
Sogdianus Sin foto.svg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 423 MÖ 424 MÖ 423 I. Artaserhas'ın oğlu II. Darius tarafindan öldürüldü.
II. Darius Ochus Tomb of Darius II.jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 404 MÖ 423 MÖ 404 I. Artaserhas'ın oğlu
II. Artaserhas Arsaces Sin foto.svg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
MÖ 436 – MÖ 358 MÖ 404 MÖ 358 II. Darius'un oğlu
III. Artaserhas Ochus Artaxerxes III of Persia.jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 338 MÖ 358 MÖ 338 II. Artaserhas'ın oğlu Öldürüldü.
IV. Artaserhas Arses Sin foto.svg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 336 MÖ 338 MÖ 336 III. Artaserhas'ın oğlu Öldürüldü.
III. Darius Artashata Darius III of Persia.jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
MÖ 380 – MÖ 330 MÖ 336 MÖ 330 IV. Artaserhas'ın oğlu V. Arteserhas tarafından öldürüldü.
V. Artaserhas Bessus The punishment of Bessus by Andre Castaigne (1898-1899).jpg Büyük Kral.
Hşayathiya Hşayathiyanam (Krallar Kralı).
 ? – MÖ 329 MÖ 330 MÖ 329 Olasılıkla II. Artaserhas'in soyundan gelme bir Pers soylu Büyük İskender tarafından öldürüldü.

Hellenistik İmparatorluklar (MÖ 330 – MÖ 64)[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya İmparatorluğu (MÖ 330-MÖ 312)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Büyük İskender Alexander III of Macedon.jpg Büyük MÖ 356 – MÖ 13 Haziran 323 MÖ 330 MÖ 323 II. Filip (Makedonya Kralı) oğlu MÖ 335'dan itibaren III. Aleksandros unvanı ile Makedonya Kralı
Filip III Arrhidaeus Arrhidaeus yak. MÖ 359 – MÖ 317 Haziran MÖ 323 MÖ 317 Makedonya Kralı II. Filip'in oğlu MÖ 'den 336'dan itibaren III. Filip unvanı ile ile Makedonya Kralı. Olympias tarafından öldürüldü.
Aleksander IV Aegus Aegus Eylül MÖ 323 – MÖ 309 Eylül MÖ 323 MÖ 317 Büyük İskender'in oğlu MÖ 310'a kadar IV. Aleksandros unvanı ile Makedonya Kralı. Antipeter'in oğlu Cassender tarafından öldürüldü.
Perdiccas  ? – MÖ 321 Haziran MÖ 323 MÖ 321 Naip. Orestis Prensi
Peithon yak. MÖ 355 – MÖ 314 MÖ 321 MÖ 321 Crateuas oğlu Naip
Arrhidaeus  ? -MÖ 319 MÖ 321 MÖ 321 Naip
Antipater  ? MÖ 398– MÖ 319 MÖ 321 MÖ 319 Iollas oğlu Naip. Selevkos I tarafından öldürüldü.
Polysperkon MÖ 394– MÖ 303 MÖ 319 MÖ 316 Simmias oğlu Naip
Olympias Olympias.jpg yak MÖ 375 – MÖ 316 MÖ 317 MÖ 316 Epir Kralı Neoptolemus I kizi ve Büyük İskender'in annesi. Antipater'in oğlu Cassander tarafından öldürüldü.
Antigonus I Antigone le Borgne (pièce).jpg Monoftalmus MÖ 382 – MÖ 301 MÖ 316 MÖ 312 Elymiotis'li Filip oğlu MÖ 301'e kadar I. Antigonus unvani ile Anadolu, Suriye ve Makedonya Krali. Selevkos I tarafından öldürüldü.

Selevkos İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Selevkos İmparatorluğu (MÖ 312-MÖ 64)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Selevkos I Seleuco I Nicatore.JPG Nikator Yak. MÖ 358– MÖ 281 MÖ 312 MÖ 281 Selevkos'un oğlu olan Antiokus'un oğlu MÖ 306'dan itibaren "Kral" olarak tanındı. Ptolemaios Keravnos tarafından öldürüldü.
Antiokus I AntiochusI.jpg Soter  ? – MÖ 261 MÖ 281 MÖ 261 Selevkos I'in oğlu MÖ 291'den itibaren MÖ 281'e kadar ortak hükümdar
Antiokus II AntiochusIIMET.jpg Teos MÖ 286–MÖ 246 MÖ 261 MÖ 246 Antiokus I'in oğlu
Selevkos II SeleucusII.jpg Kallinikus  ? – MÖ 225 MÖ 246 MÖ 225 Antiokus II'in oğlu
Selevkos III Aleksander SeleucusIII.jpg Ceraunus yak. MÖ 243–MÖ 223 MÖ 225 MÖ 223 Selevkos II'in oğlu
Antiokus III Antiochos III.jpg Megas yak. MÖ 241–MÖ 187 MÖ 223 MÖ 187 Selevkos II'nin oğlu
Selevkos IV SeleucusIV.JPG Filopator  ? – MÖ 175 MÖ 187 MÖ 175 Antiokus III'ün oğlu
Antiokus IV Antiokhos IV.jpg Epifanes yak. MÖ 215–MÖ 163 MÖ 175 MÖ 163 Antiokus III'ün oğlu Elymais'de öldürüldü.
Antiokus V 80px Eupator yak. MÖ 172–MÖ 161 MÖ 163 MÖ 161 Antiokus IV'un oğlu
Demetrius I DemetriosISoter.JPG Soter MÖ 185–MÖ 150 MÖ 161 MÖ 50 Selevkos IV 'ün oğlu
Aleksander I AlexanderI.jpg Balas  ? – MÖ 146 MÖ 50 MÖ 146 Antiokus IV'ün oğlu ?
Demetrius II DemetriusII.jpg Nikator  ? – MÖ 139 MÖ 146 MÖ 139 Demetrius I'in oğlu Partlar tarafından mağlubiyete uğratılıp esir alındı. Mithridates I'in kızı Rhodogune ile evli
Antiokus VII Antiochus VII coin (Mary Harrsch).jpg Sidetes
Euergetes
 ? – MÖ 129 MÖ 139 MÖ 129 Demetrius I oğlu II. Phraates ile yaptığı bir savaşta öldürüldü.

Orta İran İmparatorlukları (MÖ 247–MS 670)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partlar İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir bağımlı alt-krallar ve ve alt-kraliçeler listesi için şu listeye bakınız:

Partlar İmparatorluğu (yak. MÖ 247–228)[20][21]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
I. Arsakes I. Tiridates veya Arsakes Coin of Arsaces I of Parthia.jpg Kral, Karen, Autocrator  ? – MÖ 211 MÖ 247 MÖ 211 Büyük olasılıkla II. Artaserhes'in oğlu olan Friapatius'un oğlu Arsakes'in soyundan gelme
II. Arsakes Arsaces Coin of Arsaces II of Parthia.jpg  ? – MÖ 185 MÖ 211 MÖ 185[22] I. Arsakes'in oğlu
III. Arsakes Friapatıus  ? – MÖ 170 MÖ 185 MÖ 170 [22] I. Tiridates'in torunu
IV. Arsakes I. Fraates  ? – MÖ 167 MÖ 170 MÖ 167[23] Friapatıus'un oğlu
V. Arsakes I. Mitridates Büyük Kral, Teos, Teopatör, Filhellen  ? – MÖ 132 MÖ 167 [23] MÖ 132[24] Friapatıus'un oğlu
VI. Arsakes II. Fraates Büyük Kral, Filopatör, Teopatör, Nikeforos  ? – MÖ 127 MÖ 132 MÖ 127[24] I. Mitridates'in oğlu İskitlerle savaşta öldürüldü
VII. Arsakes I. Artabanus 80px Kral  ? – MÖ 126 MÖ 127 MÖ 126 [24] Friapatıus'un oğlu Tokharlar ile savaşta öldürüldü
VIII. Arsakes I. Vologases[24] Büyük Kral, Teopatör, Filadelpfos, Filhellen, Epifanes  ? – MÖ 122 MÖ 126 MÖ 122[24] Friapatıus'un oğlu Medya, Arran ve İberya'nin ilk Arşaklı krali idi
IX. Arsakes II. Artabanus [24] Büyük Kral, Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen  ? – MÖ 121 MÖ 122 MÖ 121 I. Artabanus'un oğlu Medler ile savaşta öldürüldü
X. Arsakes II. Mitridates MithradatesII.jpg Büyük Kral, Büyük Krallar Kralı, Epifanes,, Soter  ? – MÖ 91 MÖ 121[25] MÖ 91 I. Artabanus'un oğlu
XI. Arsakes I. Gotarzes Coin of Gotarzes I of Parthia.jpg Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Autokrator  ? – MÖ 87 MÖ 91 MÖ 87 II. Mitridates'in oğlu
XII. Arsakes (III). Artabanus[23] Büyük Kral, Theopator, Nikator  ? – MÖ 77 ? MÖ 91 MÖ 77 ? I. Vologases'in oğlu
XIII. Arsakes (III) Mitridates [24] Büyük Kral, Büyük Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Autokrator, Dikaios, Filopator  ? – MÖ 67 MÖ 88 MÖ 67 II. Mitridates'in oğlu
XIV. Arsakes I. Orodes Orodesi.jpg Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes  ? – MÖ 75 MÖ 80 MÖ 75 II. Mitridates'in oğlu
XV. Arsakes I. Sanatruces Coin of Sanatruces of Parthia.jpg Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Theopator MÖ 157 – MÖ 70 MÖ 77 MÖ 70 I. Vologases'in oğlu[23]
XVI. Arsakes XVİ[23]  ? Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Theopatör, Evsebes  ? – MÖ 66 MÖ 77 MÖ 66  ?
XVII. Arsakes III. Fraates Coin of Phraates III of Parthia.jpg Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Theos  ? – MÖ 57 MÖ 70 MÖ 57 I. Sanatruces'in oğlu II. Orodes II tarafından öldürüldü
XVIII. Arsakes[23]  ? Büyük Kral, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Filopator  ? – MÖ 63 MÖ 66 MÖ 63 XVI. Arsakes'in oğlu
XIX. Arsakes III. Mitridates (veya IV.) Büyük Kral, Büyük Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen, Evpator, Theopator  ? – MÖ 54 MÖ 65[23] MÖ 54 III. Fraates'in oğlu II. Orodes tarafından öldürüldü
XX. Arsakes II. Orodes Coin of Orodes II of Parthia.jpg Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Autokrator, Filopatör, Eupatör, Dikaios, Ktistes  ? – MÖ 38 MÖ 57 MÖ 38 III. Phraates'in oğlu IV. Fraates tarafından öldürüldü
XXI. Arsakes I. Pacorus Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Dikaios  ? – MÖ 38 MÖ 50 MÖ 38 II. Orodes'in oğlu Romanlılarla savaşta öldürüldü
XXII. Arsakes IV. Fraates 80px Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Dikaios  ? – MÖ 2 MÖ 38 MÖ 2 II. Orodes'in oğlu Musa tarafından öldürüldü
XXIIII Arsakes Tiridates II Krallar Kralı, Epifanes, Filhellen, Evergetes, Autokrator, Dikaios, Philoromaeos  ? – MÖ 23 sonrası MÖ 30 MÖ 25 Olasılıkla (III). Mitridates soyundan Tahttan indirildi. Roma'ya gitti
XXIV. Arsakes (V). Mithridates [26]  ?  ? – MÖ ? MÖ 12 MÖ 9 Olasılıkla (III). Mitridates soyundan
Musa Musa Parthian Queen Bust.jpg Kraliçeler Kraliçesi, Thea, Uranya  ?- MS 4? MÖ 2 MS 4 IV. Fraates'in kraliçesi
XXV. Arsakes V. Fraates Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ?- MS 4 MÖ 2 MS 4 IV. Phraates ile Musa'nın oğlu Tahttan indirildi ve Roma'ya gitti
XXVI. Arsakes III. Orodes Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 6 4 6 Olasılıkla (III). Mitridates soyundan Partli soylular tarafından öldürüldü
XXVII. Arsakes I. Vonones 80px Büyük Kral,, Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen, Nikeforus  ? – 19 8 12 IV. Fraates'in oğlu Tahttan indirildi ve Roma'ya gitti. Sonradan Romalılar tarafından öldürüldü
XXVIII. Arsakes Artabanus III Coin of Artabanus II of Parthia.jpg Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 40 10 40 Olasılıkla (III). Mitridates soyundan
XXIX. Arsakes III. Tiridates  ?  ? – ? 35 36 Olasilikla II. Tiridates soyundan Tahttan indirildi ve Roma'ya gitti.
XXX. Arsakes Cinnamus  ?  ? – ? 37 37 III. Artabanus'un oğlu Tahttan feraget etti
XXXI. Arsakes II. Gotarzes II Godarz.jpg Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen 11–51 40 – 51 III. Artabanus'un oğlu
XXXII. Arsakes I. Vardanes Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 46 40 46 III. Artabanus'un oğlu II. Gotarzes tarafindan öldürüldü
XXXIII. Arsakes II. Vonones Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 51 yak. 45 51
XXXIV. Arsakes Mitridates (Vİ)[27]  ?  ? – ? 49 50 II. Vonones'in oglu II. Gotarzes tarafindan tahttan indirildi ve sakat edildi
XXXV. Arsakes I. Vologases (veya II.) 80px Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen, Lord  ? – 77 51 77 II. Vonones'in oğlu
XXXVI. Arsakes II. Vardanes Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – ? 55 58 I. (veya II.) Vologases'in oğlu Tahttan indirildi
XXXVII. Arsakes II. Vologases (veya III.) Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – ? 77 89/90 Olasilikla I. Vologases'in oğlu
XXXVIII. Arsakes II. Pacorus PacorusII.jpg Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 115 77 115 II. Vonones'in oğlu
XXXIX. Arsakes IV. Artabanus Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – ? 80 81 Olasilikla Artabanus III 'in oğlu
XL. Arsakes I. Osroes 80px Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 130 89/90 130 Olasilikla Vologases II (or III)'in oğlu
XLI. Arsakes III. Vologases (veya IV.) Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 148 105 148  ?
XLII. Arsakes IV. Mitridates (veya VII.) Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – yak. 145 115 yak. 145 I. Osroes'in erkek kardeşi Romalılar ile savaşta öldürüldü.
XLIII. Arsakes Parthamaspates Krallar Kralı, Evergetes, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 123'den sonra 116 117 I. Osroes'in oğlu Tahttan indirildi ve Roma'ya gitti
XLIV. Arsakes[28] II. Sanatruces Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – yak. 145 yak. 145 yak. 145 IV. Mitridates (veya VII.)'in oğlu Romalılar ile savaşta öldürüldü.
Arsaces XLV IV. Vologases (or V) Coin of Vologases IV of Parthia.jpg Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 191 148 191 IV. Mitridates (veya VII.)'in oğlu
XLVI. Arsaces V. Vologases (veya VI) Coin of Vologases V of Parthia.jpg Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 208 191 208 IV. Vologases (veya V.)'in oğlu
XLVII. Arsakes II. Osroes Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – ? yak. 190 yak. 195 Olasilikla IV. Vologases (veya V.)'nin oğlu
XLVIII. Arsakes VI. Vologases (veya VII.) 80px Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen 181–228 208 228 V. Vologases (or VI)'in oğlu I. Ardaşir tarafından öldürüldü
XLIX. Arsakes V. Artabanus Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – 226 213 226 V. Vologases (veya VI)'in oğlu I. Ardaşir tarafından öldürüldü
L. Arsakes IV. Tiridates[29] Krallar Kralı, Dikaios, Epifanes, Filhellen  ? – ? 217 222 IV. (veya V.) Vologases'in oğlu Aynı zamanda Ermenistan Kralı

-->

Sasani İmparatorluğu (224–670)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sasani İmparatorluğu (224–670)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
I. Ardeşir Ardashir I's Coin.png Şehinşah[30]  ? – Eylül 241 28 Nisan 224 Eylül 241 Sasan'ın oğlu olan Babak'ın oğlu
I. Şapur Cameo Shapur Valerianus Bab360 CdM Paris 2.jpg Şehinşah 215 – Nisan 273 12 Nisan 240 Nisan 273 I. Ardeşir'in oğlu
I. Hürmüz Hürmüz-Ardaşir 80px Şehinşah, Vözorg Armananșah[31]  ? – Nisan 274 Nisan 273 Nisan 274 I. Șapur'un oğlu
I. Behram VarahranIProfile.jpg Şehinşah, Gilanşah  ? – Temmuz 277 Nisan 274 Temmuz 277 I. Şapur'un oğlu
II. Behram Sassanid Bahram II.jpg Şehinşah  ? – 294 Temmuz 277 293 I. Behram'ın oğlu
III. Behram Şehinşah, Sakanşah  ? – 293 293 293 II. Behram'ın oğlu Tahttan indirildi.
I. Nerseh Narseh.gif Şehinşah, Armanansah  ? – 302 293 302 I. Șapur'un oğlu
II. Hürmüz 80px Şehinşah  ? – Şubat 310 302 Şubat 310 I. Nerseh'in oğlu Araplarla bir savaşta öldü
II. Nerseh Adur-narseh Şehinşah  ? – Mart 310 Şubat 310 Mart 310 II. Hürmüz'ün oğlu İranlı soylular tarafından öldürüldü.
II. Şapur Shapurii.jpg Şehinşah, Huyah Sonba[32] Mart 310 – 379 Mart 310 379 II. Hürmüz'ün oğlu
II. Ardeşir Taq-e Bostan - Ardashir II.jpg Şehinşah  ? – 383 379 383 II. Şapur'un oğlu
III. Şapur 80px Sahansah  ? – Aralık 388 383 Aralık 388 II. Şapur'un oğlu
IV. Behram 80px Şehinşah, Kermanşah  ? – 399 Aralık 388 399 II. Şapur'un oğlu
I. Yezdigirt 80px Şehinşah 363 – 21 Ocak 421 399 21 Ocak 421 III. Şapur'un oğlu İranlı soylular tarafından öldürüldü.
IV. Şapur Şehinşah, Armananşah  ? – Şubat 421 Şubat 421 Şubat 421 I. Yezdigirt'in oğlu İranlı soylular tarafından öldürüldü.
V. Behram Bahramv.jpg Şehinşah, Gur 391 – 20 Haziran 439 421 20 Haziran 439 I. Yezdigirt'in oğlu
II. Yezdigirt YazdII.jpg Şehinşah  ? – 15 Aralık 456 20 Haziran 439 15 Aralık 456 V. Behram'ın oğlu
III. Hürmüz Şehinşah 399–459 457 459 II. Yezdigirt'in oğlu I. Firuz tarafından öldürüldü.
I. Firuz Perozi.jpg Şehinşah  ? – Ocak 484 457 Ocak 484 II. Yezdigirt'in oğlu Akhunlar ile bir savaşta öldürüldü.
Balaş Balash.jpg Şehinşah  ? – 488 Şubat 484 488 III. Yezdigirt'in oğlu Tahttan indirildi. Kör edildi.
I. Kavad 80px Şehinşah 449–531 488 496 I. Firuz'un oğlu Tahttan indirildi.
Çamaşp Şehinşah  ? – 502 496 498 I. Firuz'un oğlu Tahttan indirildi.
I. Kavad 80px Şehinşah 449 – 13 Eylül 531 498 13 Eylül 531 I. Firuz'un oğlu İkinci defa tahta geçirildi.
I. Hüsrev Anoushiravan.jpg Şehinşah, Anuşirvan, Adil 500 – 31 Ocak 579 13 Eylül 531 31 Ocak 579 I. Kavad'ın oğlu
IV. Hürmüz 80px Şehinşah, Torkzad 528–590 31 Ocak 579 5 Eylül 590 I. Hüsrev'in oğlu İranlı soylular veya kendi oğlu tarafından öldürüldü.
II. Hüsrev Gold coin with the image of Khosrau II.jpg Şehinşah, Aparviz 550–628 Eylül 590 Eylül 590 IV. Hürmüz Tahttan indirildi ve Roma'ya gitti.
VI. Behram Bahram vi.jpg Şehinşah, Çubineh  ? – 592 Eylül 590 Ocak 591 Mihran sülalesinden Bahram-Goşnasp'in oğlu Gaspçi. Türkler tarafından öldürüldü.
II. Hüsrev Gold coin with the image of Khosrau II.jpg Şehinşah, Aparviz 550–628 Ocak 591 25 Şubat 628 İV. Hürmüz'ün oğlu Roma'dan dönüp ikici defa tahta geçti.
II. Kavad tarafından öldürüldü.
Bistam Şehinşah, Firuz  ? – 596 592 596 Espandyad sülalesinden Şapur'un oğlu. II. Hüsrev'in amcası ve Vİ. Behram'ın kızkardeşi Gördüye'nin kocası idi. Gaspçi. Karısı ve VI. Behram'ın kızkardeşi olan Gördüye tarafından öldürüldü.
V. Hürmüz Şehinşah  ? – ?  ? 593  ? 593 Çok olasılıkla IV. Behram'ın kızı Gördüye ile Bistam'ın oğlu idi.
II. Kavad Şirüye Kavadhii.jpg Şehinşah  ? – 15 Eylül 628 25 Şubat 628 15 Eylül 628 II. Hüsrev'in oğlu
III. Ardeşır Aradashiriii.jpg Şehinşah 598 – 27 Nisan 630 15 Eylül 628 27 Nisan 630 II. Kavad'ın oğlu Farrohan tarafından öldürüldü.
Farrohan Farrukhan.jpg Şehinşah, Şahrvaraz, Rumi-zan  ? – 9 Haziran 630 27 Nisan 630 9 Haziran 630 Varaz sülalesinden Ardeşir'ın oğlu. II. Hüsrev'in kızı Boran'ın kocası İran soyluları tarafından öldürüldü.
III. Hüsrev Şehinşah  ? – ? Mayıs 630 Temmuz 635 sonrası IV. Hürmüz'ün oğlu olan Kağlu
Boran 80px Şahbanu[33] 590 – Ekim 631 Haziran 630 Ekim 631 II. Hüsrev'in kızı ve Farrohan'ın karısı
II. Firuz Gösnasp-Bande Şehinşah  ? – Aralık 631 Ekim 631 Aralık 631 I. Hüsrev'in oğlu olan Yazdandad'ın kızı olan Caharabaht ile kocası Mihran-Gösnasp'in oğlu. Büyük olasılıkla Azarmıdoht'un kocası idi. Gaspçı. İranlı soylular tarafından öldürüldü.
IV. Hüsrev Şehinşah  ? – Aralık 631 Aralık 631 Aralık 631 II. Firuz'un kardeşi Gaspçı. İranlı soylular tarafından öldürüldü.
Azarmidoht Şahbanu  ? – Nisan 632 Aralık 631 Nisan 632 II. Hüsrev'in kızı. Olasılıkla II. Firuz'un karısı. İranlı soylular tarafından öldürüldü.
VI. Hürmüz Şehinşah  ? – ? Nisan 632 Temmuz 633 sonrası II. Kavad'ın oğlu İranlı soylular tarafından öldürüldü.
V. Hüsrev Farrokzad Şehinşah  ? – Oct. 632 Nisan 632 Ekim 632 II. Kuşrev'in oğlu. İranlı soylular tarafından öldürüldü.
III. Yezdigirt 80px Şehinşah  ? – 652 Ekim 632 652 II. Hüsrev'in oğlu olan Şahriyar'ın oğlu Öldürüldü.
III. Firuz Şehinşah  ? – 673'den önce 652 670'dan sonra III. Yezdigirt'in oğlu

İslam Halifeleri (641–946)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir hukumdarlar ve tabi alt-hukumdarlar listesi için şu listelere bakınız:

Dört Halife veya Hulefa-i Raşidin[değiştir | kaynağı değiştir]

Hulefa-i Raşidin (260–670)
Halife ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Halifelık başlangıcı Halifelik sonu Aile bağlantıları Not
Ömer bin Hattab Ebu Hafş, el-Faruk, Halife, Emir-ül-Müminin 590–644 641 644 Beni Adi kabilesinden Hattab bin Hufeyl'in oğlu. Muhammed'in eşi olan Hafsa'nin babasi İkinci Halife. Öldürüldü.
Osman bin Affan Ebu Amr, Zonnureyn, Halife, Emir-ül-Müminin 579–656 644 656 Kureyş'in Ümeyyeoğulları ailesinden Affan'in oğlu Öldürüldü.
Ali bin Ebu Talib Meshed ali usnavy (PD).jpg Ebu-Hasan, el-Murtaza, Halife, Emir-ül-Müminin, Büyük İmam 598–661 656 661 Ebu Talib'in oğlu. Muhammed'in damadı. Öldürüldü.
Hasan bin Ali Imamhasan.png Ebu Mohammed, el-Muctaba, Halife, Emir-ül-Müminin, Şii imamı 625–670 661 661 Ali bin Talib'in oğlu. Hilafet mücadelesinden çekilme

Emeviler[değiştir | kaynağı değiştir]

Emevîler (661–750)
Halife ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Halifelik başlangıcı Halifelik sonu Aile bağlantıları Not
I. Muaviye Ebu Abdullah, Halife, Emir-ül-Müminin 661 680 Muhammed'in kuzeni Ebu Süfyan'ın oğlu
I. Yezid Ebu Halid,Halife, Emir-ül-Müminin 680 683 I. Muaviye'nin oğlu
II. Muaviye Ebu Abdurrahman, Halife, Emir-ül-Müminin 683 684 I. Yezid'in oğlu Halifelikten feragat etti.
I. Mervan Ebu Abdülmelik, Halife, Emir-ül-Müminin 684 685 Hakam bin Ebu-el-As'ın oğlu. I. Muaviye'nin kuzeni Karısı tarafından öldürüldü.
Abdülmelik bin Mervan Abulvelid, Halife, Emir-ül-Müminin 685 705 I. Mervan'ın oğlu
I. Velid bin Abdülmelik Eb-ul-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 705 715 Abdülmelik bin Mervan'in oğlu
Süleyman bin Abdülmelik Ebu Eyyub, Halife, Emir-ül-Müminin 715 717 Abdülmelik bin Mervan'in oğlu
Ömer bin Abdülaziz Ebu Hafş, Halife, Emir-ül-Müminin 717 720 Abdülmelik bin Mervan'ın ikinci kardeşi Abdülaziz'in oğlu.
II. Yezid Ebu Halid, Halife, Emir-ül-Müminin 720 724 Abdülmelik bin Mervan'ın oğlu.
Hişam Abu-Valid, Halife, Emir-ül-Müminin 724 743 Abdülmelik bin Mervan'ın oğlu.
II. Velid Ebul-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 743 744 II. Yezid'in oğlu. Öldürüldü.
III. Yezid Ebu Halid, Halife, Emir-ül-Müminin 744 744 I. Velid'in oğlu
İbrahim bin Velid Ebu İshak, Halife, Emir-ül-Müminin 744 744 I. Velid'in oğlu Halifelikten feragat etti. Abbasi Halifesi Seffah tarafından öldürtüldü.
II. Mervan Ebu Abdülmalik, Halife, Emir-ül-Müminin 744 750 I. Mervan'in oğlu Muhammed'in oğlu İdare merkezi Harran idi. Abbasi Halifesi Seffah tarafından öldürtüldü.

Abbasiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Abbasiler (750–946)
Halife ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Halifelik başlangıcı Halifelik sonu Aile bağlantıları Not
Seffah Abdullah Ebu-el-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 750 754 Ebu Haşimi Muhamed'in oğlu Ali oğlu Abdullah'in oğlu. Muhammed'in kuzeni
Mansur Abdullah Ebu Cafer, Halife, Emir-ül-Müminin 754 775 Seffah erkek kardeşi
Mehdi Muhammed Ebu Abdullah, Halife, Emir-ül-Müminin 775 785 Mansur'un oğlu
Hadi Musa Ebu Muhammed, Halife, Emir-ül-Müminin 785 786 Mehdi'nin oğlu
Harun Reşid Harun Ebu Cafer, Halife, Emir-ül-Müminin 786 809 Mehdi'un oğlu
Emin Mohammed Ebu Abdullah, Halife, Emir-ül-Müminin 809 813 Harun Reşid'in oğlu Memun tarafından öldürüldü
Memun Abdullah Ebu-l-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 813 833 Harun Reşid'in oğlu
Mutasım Muhammed Ebu Ishak, Halife, Emir-ül-Müminin 833 842 Harun Reşid'in oğlu
Vasık Harun Ebu Cafer, Halife, Emir-ül-Müminin 842 847 Mutasım'ın oğlu
Mütevekkil Cafer Ebu-l-Fazl, Halife, Emir-ül-Müminin 847 861 Mutasım'ın oğlu Muntasır tarafından öldürüldü
Muntasır Muhammed Ebu Cafer, Halife, Emir-ül-Müminin 861 862 Mütevekkil'in oğlu
Musta'in Ahmad Ebu-l-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 862 866 Mutasım oğlu Muhammed'in oğlu Tahttan indirildi ve sonra öldürüldü
Mutazz Zübeyr Ebu Abdullah, Halife, Emir-ül-Müminin 866 869 Mütevekkil'in oğlu Tahttan indirildi ve sonra öldürüldü
Mohtedi Muhammed Ebu Ishak, Halife, Emir-ül-Müminin 869 870 Vasık'ın oğlu
Mutemid Ahmed Ebu-l-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 870 892 Mütevekkil'ın oğlu
Mutadid Ahmed Ebu-l-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 892 902 Mütevekkil oğlu Talhat el-Muvaffak'ın oğlu
Muktefi Ali Ebu Muhammed, Halife, Emir-ül-Müminin 902 908 Mutadid'in oğlu
Muktedir Cafer Ebu-l-Fazl, Halife, Emir-ül-Müminin 908 932 Mutadid'in oğlu Öldürüldü
Kahir Muhammed Ebu Mansur, Halife, Emir-ül-Müminin 932 934 Mutadid'in oğlu Tahttan indirildi ve kör edildi
Razi Mohammad Ebu-l-Abbas, Halife, Emir-ül-Müminin 934 940 Muktedir'in oğlu
Mutaki Ibrahim Ebu Ishak, Halife, Emir-ül-Müminin 940 944 Muktedir'ın oğlu Tahttan indirildi ve kör edildi
Mustakfi Abdullah Ebu-l-Kasim, Caliph, Halife, Emir-ül-Müminin 944 946 Muktefi'nin oğlu Muizildewle tarafındna tahttan indirildi ve kör edildi

Büveyhoğulları (933–1062)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir hukumdarlar ve tabi alt-hukumdarlar listesi için şu listeye bakınız:

Büveyh hükümdarları devleti genelde Fars, Jibal ve Irak'tan yönetmiştir. Ülke üçe bölünmüş olduğundan üç ayrı hükümdar tarafından yönetilmiştir.

Fars kolu

Selçuklular'a dahil olmuştur.

İran'da 10. yüzyıldan kalma bir süslü Büveyh tabağı

Rey kolu

Gazneliler'e dahil olmuştur.

Irak kolu

Selçuklular'a dahil olmuştur.


Selçuklu Hanedanı (1029–1194)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir hükümdarlar ve bağımlı alt-hükümdarlar listesi için şu listeye bakınız:

Büyük Selçuklu Devleti (1029–1157)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Tuğrul Tuğrul bin Mikail Ruknedein, Abutalip, Bey, Sultan 995–1063 1029 1063 Selçuk Bey oğlu Mihail'in oğlu
Alp Arslan Muhammed bin Davud Çağrı AlpArslan.PNG Adudeddevle Ebu Şuça, Sultan 1039–1072 1063 1072 Tuğrul Bey'in kardeşi Davud Çağrı Bey'in oğlu Esir alınmış bir kale komutanı tarafından öldürüldü.
I. Melikşah Hasan Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah.jpg Sultan Celalü'ldevle ve'd-din Müizzuddin Ebu'l Feth Melikşah 1055–1092 1072 1092 Alp Arslan'ın oğlu
I. Mahmud Nasireddin, Abulkasem, Sultan 1086–1094 1092 1093 I. Melikşah'ın oğlu Beş yaşında sultan ilan edildi. 1093-1094'de İsfahan ve Fars bölgesi tabi hükümdari
Berkyaruk Muhammad Berkyaruk bin Melikşah Ebu Muzaffer Rükneddin 1080–1105 1094 1105 I. Melikşah'ın oğlu
II. Melikşah Muizziddin, Ebulfeth, Sultan 1101 – ? 1105 1105 Berkyaruk'un oğlu Amcası Muhammet Tapar tarafindan tahttan indirildi ve kör edildi.
Muhammet Tapar Giyaseddin, Ebuşucca, Sultan 1082–1118 1105 1118 I. Melikşah'ın oğlu
Sencer Ahmed Muizziddin, Ebulhareth, Sultan 1087–1157 1097 1157 I. Melikşah'ın oğlu
Irak Selçuklu Devleti (1118–1194)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
II. Mahmud Muizziddin, Sultan 1104–1131 1118 1131 Muhammet Tapar'ın oğlu Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
Davud Muizziddin, Ebulfeth, Sultan  ? – 1132 1131 1132 II. Mahmud'un oğlu Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
II. Tuğrul Rukneddin, Ebutalib, Sultan 1109–1134 1132 1134 Muhammet Tapar'ın oğlu Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
Mesud Giyasaddin, Ebulfeth, Sultan 1109–1152 1134 1152 Muhammet Tapar'ın oğlu Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
III. Melikşah Muizziddin, Sultan 1128–1160 1152 1153 II. Mahmud'un oğlu Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
II. Muhammet Giyaseddin, Ebuşucca, Sultan 1128–1160 1153 1160 II. Mahmud'un oğlu 1157'ye kadar Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'e tabi
Süleyman Şah Muizzeddin, Ebulharet, Sultan 1118–1162 1160 1161 Muhammet Tapar'ın oğlu Tahttan indirildi
Arsalan Şah Rukneddin, Sultan 1134–1176 1161 1176 II. Tuğrul'un oğlu
III. Tuğrul Rukneddin, Ebutalib, Sultan  ? – 1194 1176 1194 Arsalan'ın oğlu Öldürüldü

Harezmşahlar Devleti (1153–1231)[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Asya'da Harezm bölgesinde kurulmuş olan ve sonra Orta Asya ve İran'in bazı bölgelerini eline geçirmiş olan bir devlet. Cengiz Han Mogol istilasi karşında direnme göstermekle beraber sonunda devlet yıkmış ve arazileri Mogollar tarafından yerle bir edilmiştir.

Bu dönem için daha kapsamlı bir hukumdarlar ve tabi alt-hukumdarlar listesi için şu listeye bakınız:

Harezmşahlar Devleti (1153–1231)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Atsız Harezmşah Alaadin, Abulmuzaffar, Sultan  ? 1097 – 1156 1153 1156 Harezmaşah Kutbeddin Muhammed'in oğlu Harezmşahlar Devleti'nin 1127'den beri hükümdarı
İl Arslan Harezmşah Atsız Alaaddin ve Devla Ebu Muzaffer bin Muhammed  ? – 1171 1156 1172 Atsız Harezmşah'ın oğlu
Sultanşah Mahmud Tac-i Dunya ve Din Ebu-l Feth  ? – 1172 1172 1193 İl-Arslan'ın oğlu
Tekiş Harezmşah Alaaddin Tekiş. Alā-al-Dünyā ve Din Abul-Muzaffer  ? – 1199 1172 1200 İl-Arslan'ın oğlu
Alaaddin Muhammed Harezmşah Alaaddin, Kutbeddin, Abulfath, Sultan  ? – 1221 1200 1221 Tekiş Harezmşah'ın oğlu
Celaleddin Harezmşah Celaleddin. Mengü Berdi  ? – 1231 1220 1231 Alaaddin Muhammed Harezmşah'in oğlu Mogollardan kaçtığı Doğu Anadolu'da öldürüldü.

Moğol İmparatorluğu (1230–1357)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir hukumdarlar ve tabi alt-hukumdarlar listesi için şu listeye bakınız:

Büyük Hanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Hanlar (1221–1256)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Cengiz Timuçin (Temuçin) YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg Han, Ka'an 1162–1227 1221 1227 Yesügey Han'un oğlu 1206'dan itibaren Mongolistan'i idare etmekte from 1206
Tuluy Han TuluiWithQueenSorgaqtani.jpg Han 1192–1232 25 Ağustos 1227 13 Eylül 1229 Cengiz'in oğlu Naip
Ögeday Han YuanEmperorAlbumOgedeiPortrait.jpg Han, Ka'an yak. 1186 – 11 Aralık 1241 13 Eylül 1229 11 Aralık 1241 Cengiz'in oğlu
Töregene Hatun  ? – ? 1242 1246 Ögeday Han'in karısı Naip
Güyük Han Han, Ka'an yak. 1206–1248 1246 1248 Ögeday ve Töregene oğlu
Oğul Kaymış Hatun  ? – ? 1248 1251 Güyük Han'in karısı Naip
Mengü Han, Ka'an 10 Ocak 1209 – 11 Ağustos 1259 1 Temmuz 1251 11 Ağustos 1259 Toluy'un oğlu

İlhanlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlhanlılar (1221–1256)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Hülagû Han HulaguAndDokuzKathun.JPG Han, İlhan yak. 1217 – 8 Şubat 1265 1256 8 Şubat 1265 Toluy'un oğlu
Abaka Han AbaqaOnHorseArghunStandingGhazanAsAChild.jpg Han, İlhan 1234–1282 1265 1 Nisan 1282 Hülagû Han'ın oğlu
Teküder Han Ahmet Tegüder recevant une ambassade.jpeg Han, İlhan, Sultan  ? – 1284 1282 1284 Hülagû Han'ın oğlu Öldürüldü
Argun Han AbaqaOnHorseArghunStandingGhazanAsAChild.jpg Han, İlhan, Sultan yak. 1258 – 7 Mart 1291 1284 7 Mart 1291 Abaka Han'ın oğlu
Gayhatu Han Han, İlhan, Sultan  ? – 1295 1291 1295 Abaka'in oğlu Öldürüldü
Baydu Han Han, İlhan, Sultan  ? – 1295 1295 1295 Hülagû Han'ın oğlu Toğay'ın oğlu Öldürüldü
Gazan Han Mahmud Ghazan with wife at his court.jpg Han, İlhan, Sultan 1271–1304 1295 1304 Argun Han'ın oğlu
Olcaytu Muhammed Hüdabende Majma' al-Tavarikh 001.jpg Han, İlhan, Sultan, Hüdabende 1280 – 16 Aralik 1316 1304 16 Aralik 1316 Argun Han'ın oğlu
Ebu Said Bahadır Han, İlhan, Sultan, Alaaddin, Bahadır 2 Haziran 1305 – 1 Aralık 1335 1316 1 Aralık 1335 Olcaytu'nun oğlu
Arpa Mahmud Han, İlhan, Sultan, Kauen, Muezzeddin  ? – 1336 1335 10 Aralık 1336 Toluy'un oğlu Erikbüke'un oğlu Malik Timur'un oğlu Munk Han'un oğlu'un oğlu Suse'nin oğlu Öldürüldü
Musa Han, İlhan, Sultan, Nasereddin  ? – 1337 12 Nisan 1336 1337 Baydu'nun oğlu Ali'nin oğlu
Muhammed Han, İlhan, Sultan, Muzafferiddin  ? – 1338 1336 1338 Hülagû Han'ın oğlu Mengü Timur'un oğlu Ambarcı'nın oğlu Il Timur'un oğlu Yul Kotlok'un oğlu
Satı Hatun Hatun yak.1300 – 1345'dan sonra 1338 1339 Olcaytu'nun kızı
Cihan Timur Han, İlhan, Sultan, İzzeddin  ? – ? 1339 1340 Gayhatu Han'ın oğlu Ala-Fireng'un oğlu
Süleyman Han, İlhan, Sultan  ? – ? Mayis 1339 1345 Satı Hatun'un kocasi. Hülagû Han'ın oğlu Yesmut'un oğlu Soga'nin oğlu Yusuf Şah'un oğlu
Toğa Timur Han, İlhan, Sultan  ? – 1353 1335 1353 Yesugey Bahadir'un oğlu Cucukisar Tur'un oğlu Amakan'in oğlu Abakan'un oğlu Bababadir'in oğlu Sudi
Anuşirvan Han, İlhan, Sultan, Adil  ? – ? 1344 1357  ?

Rakip Hanedanlar (1332–1501)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönem için daha kapsamlı bir hukumdarlar ve tabi alt-hukumdarlar listesi için şu listeye bakınız:

Serbedâriler (1332–1386)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abdulrazzak bin Fazlullah (1332–1338)
  • Vaciheddin Mesut bin Fazlullah (1338–1343)
  • Muhammed Aytemur (1343–1346)
  • Kaba Isfendiyar (1346–1347)
  • Lütfüllah (1347–1348 d.1361)
  • Hoca Tacceddin Ali (1348–1353)
  • Yahya bin Karavi (1353–1358)
  • Zahireddin (1358–1359)
  • Haydar el-Kassab (1359–1360)
  • Lütfüllah (ikinci saltanat) (1360–1361)
  • Hasan el-Damgani (1361–1364)
  • Hoca Ali-yi Muayyed bin Mesut (1364–1376 ö.1386)
  • Rukneddin (1376–1379)
  • Hoca Ali-yi Muayyad bin Mesut (ikinci saltanat) (1379–1386)

Çobanoğulları (1338–1357)[değiştir | kaynağı değiştir]

Celayirîler (1335–1432)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Büyük Hasan (1336 - 1356)
  • Şeyh I. Uvays (1356 - 1374)
  • Hasan (1374)
  • I. Hüseyn (1374 - 1382)
  • Bayazıd (Celayirî) (1382 - 1383)
  • Ahmed (Celayirî) (1383 - 1410)
  • Şah Veled (1410-1411)
  • Mahmud (Celayirî) (1411-1415)
  • II. Uvays (1415-1421)
  • Muhammed (1421-1422)
  • II. Mahmud (1422-1424)
  • II. Hüseyn (1424-1432)

İnjulular (1335–1357)[değiştir | kaynağı değiştir]

Muzafferiler (1314–1393)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mubarizeddin Muhammed bin el-Muzaffar, Emir 1314–1358
  • Abul Favaris Cemaleddin Şah Şuja (Yazd'de, 1353'de Şiraz'da), 1335–1364 döneminde ortak hükümdar...
  • Kutbeddin Şah Mahmud (İfahan'da) (ö. 1375), 1358–1366
  • Abul Favaris Cemaleddin Şah Şuja (ikinci defa), 1366–1384
  • Mŭcahideddin Zaynelabidin Ali, 1384–1387
    • 1387'de Timur İsfahan'ı ele geçirdi.

1387-1391 döneminde yörel hükümdarlar

    • İmadeddin Sultan Ahmad (Kerman'da)
    • Mubarizeddin Şah Yahya (Şiraz'da)
    • Sultan Ebu İshak (Siracan'da),
    • Şah Mansur (İsfahan'da), 1391–1393

Karakoyunlular (1375–1469)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bayram Hoca 1365-1380
  • Kara Mehmed Durmuş bin Bayram Hoca, 1378/9 - yak.1388
  • Ebu Nasir Kara Yusuf Nuyan bin Mehmed, 'yak.1388 - 1399/1400 ve
    • 1400 - 1406 arasında Timur İmparatorluğunun egemenliği
  • Ebu Nasir Kara Yusuf Nuyan bin Mehmed, (ikinci kez) 1405/6- 1420/1
  • Kara İskender bin Yusuf, 1420/1 -1436
  • Muzafferridin Cihan Şah bin Yusuf]], 1436 -10 Kasım 1467
  • Hasan Ali bin Cihan Şah, Kasım 1467-1469

Akkoyunlular (1378–1508)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kara Yülük Osman (1378 - 1435)
  • Nureddin Ali bin Kara Yülük (1435-1438)
  • Hamza Bey (1435 - 1444)
  • Muizziddin Cihangir bin Ali bin Kara Yülük (1444 - 1469) Batı kesmini hükümetmişti.
  • Uzun Hasan bin Ali (1452 - 1478) 1467'de birleştirmişti.
  • Halil bin Uzun Hasan (1478)
  • Yakup bin Uzun Hasan(1478 - 1490)
  • Baysungur bin Yakup (1490 - 1493)
  • Rüstem bin Maksud(1493 - 1497)
  • Ahmet Gövde bin Mehmed(1497)
  • Murat bin Yakup (1497) Kum civarı
  • Elvend bin Yusuf (1498 - 1502) Azerbaycan ve Diyarbakır civarı
  • Muhammed Mirza bin Yusuf (1498 - 1500) Fars bölgesi
  • Murat bin Yakup (1502 - 1508) Tekrar birleştirmişti
1435 - 1438 = Ali ile Mamza arasındaki mücadele dönemi
1497 - 1502 = Murat, Elvend ve Muhammed arasındaki mücadele dönemi

Timur İmparatorluğu ve parçaları (1370–1507)[değiştir | kaynağı değiştir]

Timur İmparatorluğu (1370–1449)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Timur Tarmaşırın Han Barlas Timur reconstruction01.jpg Emir, Bey, Han, Mirza, Gürkanı 9 Nisan 1336 – 18 Şubat 1405 1370 18 Şubat 1405 Muhammed Taragay'in oğlu
Pir Muhammad Pir Muhammad Han bin Cihangir Sin foto.svg Emir, Han yak. 1374 – 22 Şubat 1407 18 Şubat 1405 22 Şubat 1407 Timur'un torunu
Halil Sultan Halil Sultan bin Miran Şah Sin foto.svg Emir, Sultan, Şah yak. 1384 – 4 Kasım 1411 18 Şubat 1405 13 Mayıs 1409 Timur'un torunu
Şahruh Mirza Şahruh Mirza Shahruch reconstruction.jpg Mirza 30 Ağustos 1377 – 12 Mart 1447 18 Şubat 1405 12 Mart 1447 Timur'un oğlu
Uluğ Bey Mirza Muhammad Taragay Mirza, Sultan 22 Mart 1394 – 27 Ekim 1449 12 Mart 1447 27 Ekim 1449 Şahruh'un oğlu

Timur İmparatorluğu bölünmesi (1449–1507)[değiştir | kaynağı değiştir]

Timur İmparatorluğu bundan sonra evre evre daha da bölünmüştür ama kendilerine "Gürkanlı" veya " Timurlular" adı veren Timur soyundan gelen hükümdarlar Timur İmparatorluğu'nun bazı bölgelerinde hükümdarlıklarını korumuşlardır:

Maveraünnehir'daki Hükümdarlar:

  • Abdüllatif bin Muhammed Taragay Uluğ bey, Uluğ Bey'in oğlu, 1449–1450
  • Abdullah Mirza, Şahruh'un torunu, 1450–1451
  • Ebu Said bin Muhammed, Miran Şah'ın torunu, 1451–1469, Horasan'ı 1459'da eline geçirdi

Horasan'daki Hükümdarlar:

  • Ebu'ül Kasım Babür bin Baysungur Mirza, Şahruh'un torunu, 1449–1457
  • Mirza Şah Mahmud, Ebu'ül Kasım Babür bin Baysungur Mirza'nın oğlu, 1457
  • İbrahim Mirza bin Alauddevle, Ebu'ül Kasım Babür bin Baysungur Mirza'nın oğlu, 1457
  • Muzaffareddin Cihan Şah bin Yusuf, Karakoyunlular hükümdarı, 1457–1458

Cihan Şah Karakoyunlular hükümdarı olduğu dönemde, Ebu Said Karakoyunlular ile İran'ı paylaşmak için antlaşma yapmıştır. Fakat Uzun Hasan'ın hükümdarlığını yaptığı Akkoyunlular önce Karakoyunlu Cihan Şah'a karşı savaşıp galip gelip onu öldürmüşler ve kısa bir zaman sonra da Ebu Said'le çarpışıp; galip gelip onu da öldürmüşlerdir.

Ebu Said'in ölümünden sonra Timur İmpratorluğu'nün bölünmesinin dördüncü evresi başlamıştır. Bu evrede Akkoyunlu Türkmenleri Timur İmparatorluğu'nun batı bölgelerini Safevîler hanedanı büyüyüp genişlemesine kadar ellerinde tutmuşlardır. Ama kendilerine "Gurganlı" adı veren Timurlular hanedanından gelen hükümdarlar Semerkant'teki ve Herat'taki hükümdarlıklarını korumuşlardır.

Semerkant'daki Hükümdarlar:

  • Sultan Ahmed, Ebu Said'in oğlu, 1469–1494
  • Sultan Mahmud, Ebu Said'in oğlu, 1494–1495
  • Mesud, 1495
  • Sultan Baysungur, 1495–1497
  • Sultan Ali Mirza, 1495–1500

Semerkant Özbekler tarafından ele geçirilmiştir.

Herat'daki Hükümdarlar:

  • Sultan Mahmud, Ebu Said'in oğlu, 1469
  • Hüseyin Baykara, 1469–1506
  • Bediüzzaman Mirza, Hüseyin Baykara'nın oğlu, 1506–1507, Safevi Şah İsmail yanına sığınmıştır.

Herat Özbekler tarafından ele geçirilmiştir. Bu kenti sonra Safevîler almışlardir.

Modern Imparatorluk (1501–1979)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dönemi daha kapsamlı olarak ele alan hükümdarlar ve alt-hükümdarlar listesi için bakınız:

Safeviler Hanedanı (1501-1786)[değiştir | kaynağı değiştir]

Safeviler (1501–1786)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
I. İsmail Shah Ismail.JPG Şah, Sultan 1487–1524 7 Kasım 1502 23 Mayis 1524 Sultan Haydar oğlu
I. Tahmasp Tahmasb-1.jpg Şah, Sahib-i-Kıran, Sultan bar Salatin 1514–1576 23 Mayıs 1525 25 Mayıs 1576 I. İsmail oğlu
II. İsmail Sin foto.svg Şah 1537–1577 25 Mayıs 1576 24 Kasım 1577 I. Tahmasp oğlu Zehirlenme (?)
Muhammed Hüdabende Sin foto.svg Hüdabende, Eşref, Sultan 1532–1596 25 Mayıs 1576 1 Ekim 1587 I. Tahmasp oğlu Tahttan indirme
I. Abbas Shah Abbas.jpg Şahenşah, Sultan, Büyük 1571–1629 1 Ekim 1587 19 Ocak 1629 Muhammed Hüdabende oğlu
Safi Sam Mirza Shah Safi.png Şah, Mirza 1611–1642 19 Ocak 1629 12 Mayıs 1642 I. Abbas'ın oğlu Mohammed Bekir (Safi) Mirza oğlu
II. Abbas Şah 1632–1666 12 Mayıs 1642 26 Ekim 1666 Safi oğlu
I. Süleyman Safi Mirza 80px Şah, Hakim-ül Hükema 1645–1694 26 Ekim 1666 29 Temmuz 1694 II. Abbas oğlu
Sultan I. Hüseyin Şah, Sultan, Sadr-ül Hakim 1668–1726 29 Temmuz 1694 11 Eylül 1722 I. Süleyman oğlu Mahmud tarafından tahttan indirilme ve sonra öldürülme
II. Tahmasp Sin foto.svg Şah 1704–1740 11 Eylül 1722 16 Nisan 1732 Sultan I. Hüseyin oğlu Nadir Şah tarafından tahttan indirilme ve sonra öldürülme
Ahmad Sin foto.svg Şah, Sultan 1687–1728 28 Eylül 1726 30 Mart 1728 I. Süleyman kizi Sehrbanu Begum'un oglu Mirza Abulkasim'in oglu Eşref Hotaki tarafından öldürülme
III. Abbas Sin foto.svg Şah 1730–1739 16 Nisan 1732 22 Ocak 1736 II. Tahmasp oğlu Nadir Şah kontrolu altinda. Nadir Sah tarafindan tahttan indirilme ve oldurulme
Sam Sin foto.svg Şah  ?–1743 1743 1743 Sultan I. Hüseyin oğlu (?) Duzmece. Nadir Sah tarafindan tahttan indirildi ve olduruldu]
III. Ismail Mirza Abutorab Sin foto.svg Şah  ?–1772 1749 1749 Sultan I. Hüseyin kızı Meryem Begüm (veya Han Aga Begüm) oğlu Kerim Han Zend kontrolu altinda. Tahttan indirilme
II. Süleyman (Afşar) Seyyid Muhammad Sin foto.svg Şah 1723 veya 1725–? 1749 1750 I. Süleyman (Safavi) kizi Şehrbanu Begüm oğlu Şahruh tarafından tahttan indirilme ve kör edilme
III. Ismail Mirza Abutorab Sin foto.svg Şah  ?–1772 1752 1756 Sultan I. Hüseyin kizi Meryem Begum (veya Han Aga Begum) oğlu Kerim Han Zend kontrolu altinda. Tahttan indirilme
Sultan II. Hüseyin Sin foto.svg Şah  ?–1753 1753 1753 Sultan I. Hüseyin oğlu (?) Düzmece. Öldürülme
II. Mohammad Abulfath Sultan Muhammed Mirza Sin foto.svg Şah  ?–? 1786 1786 II. Tahmasp oğlu Sultan Mirza Huseyin oğlu Ağa Muhammed Han kontrolu altinda.

Afşar Hanedanı (1736-1796)[değiştir | kaynağı değiştir]

Afşar Hanedanı[34] (1736–1796)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Nadir Şah Nadir Kuli Han Nader Shah Afshar.jpg Şah, Sultan, Hakim-ül Hükema, Hazret-i Eşraf 1698–1747 22 Ocak 1736 19 Haziran 1747 Afşar İmam Kulu Bey Tahta geçmeden unvani Tahmasp Kulu Han. Öldürülme
Adil Şah Ali Kulu Bey Sin foto.svg Şah 1719/20–1749 19 Haziran 1747 29 Temmuz 1748 Nadir Şah'in kardeşi Muhammed İbrahim Han oğlu İbrahim Afşar tarafindan tahttan indirilme; kor edilme ve oldurulme
İbrahim Afşar Muhammed Ali Bey Sin foto.svg Şah 1724–1749 29 Temmuz 1748 3 Eylül 1748 Nadir Şah'in kardeşi Muhammed İbrahim Han oğlu Şahruh Afşar tarafindan tahttan indirilme; kor edilme ve oldurulme
Şahruh Afşar Sin foto.svg Şah 1734–1796 3 Eylül 1748 1796 Nadir Şah'in oğlu Riza Kulu Mirza'nin oğlu. Annesi Safavi I. Hüseyin'in kizi Fatime Sultan Begum II. Suleyman () tarafindan tahttan indirilme ve kor edilme (1749); yeniden tahta gecirme (1750) ve nihayet Agha Mohammad Khan Qajar tarafindan oldurulme

Zend Hanedanı (1751-1794)[değiştir | kaynağı değiştir]

Zend Hanedanı (1751–1794)[35]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Kerim Han Muhammad Kerim Karim-Khan.jpg Han, Vekil-i Reayaa 1705–1779 1751 6 Mart 1779 İnak Han ve Bay Ağa'nin oglu
Muhammad Ali Han Sin foto.svg Han 1760–1779 6 Mart 1779 19 Haziran 1779 Kerim Han oğlu
Ebul Fatih Han Sin foto.svg Han 1755–1787 6 Mart 1779 22 Ağustos 1779 Kerim Han oğlu
Zeki Sin foto.svg Han  ?–22 Ağustos 1779 6 Mart 1779 22 Ağustos 1779 Budak Han ve Bay Ağa oğlu
Sâdık Han Muhammed Sâdık Sin foto.svg Han  ?–1782 22 Ağustos 1779 14 Mart 1781 İnak Han ve Bay Ağa oğlu
Ali Murad Han Sin foto.svg Han 1720–1785 14 Mart 1781 11 Şubat 1785 Allah Murad (Keytas) Han Zend Hazareh oğlu
Câfer Han Sin foto.svg Han  ?–1789 18 Şubat 1785 23 Ocak 1789 Sâdık Han oğlu
Seyid Murad Han Sin foto.svg Han  ?–1789 23 Ocak 1789 10 Mayıs 1789 Hüda Morad Han Zend Hazareh oğlu
Lütf Ali Han Lotf Ali Khan.jpg Han 1769–1794 23 Ocak 1789 20 Mart 1794 Cafer Han oğlu Kaçar Ağa Mohammed Han tarafından tahttan indirilme, kör edilme ve katledilme.

Kaçar Hanedanı (1794-1925)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçar Hanedanı (1794–1925)[7]
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Ağa Muhammed Şah Ağa Muhammad Han Mohammad Khan Qajar.jpg Han, Sah, Hakan 1742–1797 20 Mart 1794 17 Haziran, 1797 Ağa Muhammed Mustafa Han oğlu Öldürülme
Feth Ali Şah Baba Han Fath Ali Shah(hermitage2).jpg Şah, Hakan, Sultan Sahip Kıran 1772–1834 17 Haziran 1797 23 Ekim 1834 Ağa Muhammed Mustafa Han kardesi Hüseyin Kulu Cihansiz oglu
Muhammed Şah Mohammadshah.jpg Şah, Hakan 1808–1848 23 Ekim 1834 5 Eylul 1848 [[Feth Ali Şah oğlu Abbas Mirza Nayeb-us Sultaneh oglu
Malik Cihan Hanım Mehdi-Ülya Antoin Sevruguin 43 8 SI.jpg Malik Cihan Hanım 1814–1888 5 Eylul 1848 5 Ekim 1848 Mohammad Şah karısı Taht naibi
Nasreddin Han Nāser al-Dīn Schah.jpg Şah, Hakan, Sultan-ul Sahib Kıran 1831–1896 5 Ekim 1848 1 Mayıs 1896 Muhammed Şah ve Mehdi-Ülya oglu Öldürülme
Muzeffariddin Şah Mozaffar-ed-Din Shah Qajar - 1.jpg Şah, Hakan 1853–1907 1 Mayıs 1896 3 Ocak 1907 Nasreddin Han oğlu
Muhammed Ali Şah Mohammad Ali Shah.jpg Şah 1872–1925 3 Ocak 1907 16 Temmuz 1909 Muzeffariddin Şah oğlu Tahttan indirme
Ahmad Şah Kaçar AhmadShahQajar2.jpg Şah 1898–1930 16 Temmuz 1909 15 Aralık 1925 Muhammed Ali Şah oğlu Tahttan indirilme

Pehlevi Hanedanı (1925-1979)[değiştir | kaynağı değiştir]

Pehlevi Hanedanı (1925–1979)
Taht ismi Asıl isim Resim Unvan Doğum-Ölüm Hükümdarlık başlangıcı Hükümdarlık sonu Aile bağlantıları Not
Rıza Şah Pehlevi Reza Shah Pahlavi.jpg Şahenşah 1878–1944 15 Aralık 1925 16 Eylül 1941 Abbas Ali oğlu Tahttan indirme
Muhammed Rıza Pehlevi Shah of iran.png Şahenşah, Aryamehr, Bozorg Arteshtaran, Hüdaygan 1919–1980 16 Eylül 1941 11 Şubat 1979 Rıza Pehlevi oğlu Tahttan indirme - 1979 İran İslam Devrimi

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cameron, 1936; Majidzadeh, 1991; Majidzadeh, 1997.
  2. ^ Elamlılar günümüzde Huzistan ili, İlam ili, Fars ili, Buşehr ili, Luristan ili, Çaharmahal ve Bahtiyari ili ve Kohgiluyeh ili olrak bilinen il bölgelerinde konumlanmış bir halk idi. Dilleri ne Semitik asıllı ne de İndo-Avrupa dili asıllı idi. Sonradan Medya/Pers imparatorluklarının ortaya çıktıkları bölgelerde ilk yaşayan halk Elamlılardır.
  3. ^ Awan'in coğrafik konumu hakkında kesin bilgimiz yoktur. Büyük olasılıkla Luristan'da Poştkuh yakınlarındaydı.
  4. ^ Įlk üç Awan Kralı ayni zamanda Mezopotemya 'da da kraldılar.
  5. ^ a b Legrain, 1922; Cameron, 1936; The Cambridge History of Iran; Hinz, 1972; The Cambridge Ancient History; Majidzadeh, 1991; Majidzadeh, 1997; Vallat "Elam ...", 1998.
  6. ^ a b Cameron, 1936.
  7. ^ a b The Cambridge History of Iran c. 7, 1991, s. 962.
  8. ^ a b c d e Potts, 1999.
  9. ^ 'Legrain, 1922; Cameron, 1936; D’yakonov 1956; The Cambridge History of Iran; Hinz, 1972; The Cambridge Ancient History; Majidzadeh, 1991; Majidzadeh, 1997..
  10. ^ a b Hinz, 1972.
  11. ^ Bazi arkeologler Simaşki Şehrinin konumunun Elam ve Anşan'in kuzeyinde günümüz İsfahan ili civarinda bulundugunu bildirirler.
  12. ^ Cameron, 1936; The Cambridge History of Iran; Hinz, 1972; The Cambridge Ancient History; Majidzadeh, 1991; Majidzadeh, 1997; Vallat "Elam ...", 1998.
  13. ^ a b c d Cameron, 1936; The Cambridge History of Iran; Hinz, 1972; The Cambridge Ancient History; Majidzadeh, 1991; Majidzadeh, 1997; Vallat, "Elam ...", 1998.
  14. ^ a b Vallat, "Elam ...", 1998.
  15. ^ "Ruhuşak" kizkardeşin oğlu anlamina gelir. Olasılıkla burada hanedan kan saflığıni korumak için yapilan aile içinden kız-erkek çocuk evliliğine işaret etmektedir. Bakınız: Vallat, "Elam ...", 1998.
  16. ^ a b c Vallat , Francois. Elam: The History of Elam.
  17. ^ Ayni zamanda Babil Krali.
  18. ^ Cameron, 1936; The Cambridge History of Iran; Hinz, 1972; The Cambridge Ancient History; Majidzadeh, 1991; Vallat, 1995; Majidzadeh, 1997; Vallat, "Elam ...", 1998; Reade, 2000; Henkelman, 2003; Tavernier, 2004.
  19. ^ a b Cameron, 1936; D’yakonov 1956; The Cambridge History of Iran
  20. ^ Selevskos Hanedanı yavaş yavaş İran'da ellerinde bulunan arazileri kaybetmeye başladılar. MÖ 253'te İran'da Partlar'ın Arsaces'ler Henedanı ortaya çıktı ve Partlar MO 2. yüzyılın ortalarına kadar İran'da Selevkos'lar aleyhine genişlediler ve bu tarihte Partlar İran'ın tümünde hüküm sürmeye başladılar.
  21. ^ Selevkoslar Suriye'de hüküm sürmeye devam ettiler ve hükümdarları IIV. Antichus döneminde ise Babıl Krallığı arazilerini ellerine geçirip bir müddet orada hüküm sürdülar. Ama İran'da Selevkos idaresi MÖ 2. yüzyıldan sonra kayboldu.
  22. ^ a b Assar, 2004.Assar, 2005. Assar, "Moses of Chören & the Early Parthian Chronology", 2006.
  23. ^ a b c d e f g Ghashghai, H.R., "The successors of Mithridates II"
  24. ^ a b c d e f g Assar, G.R.F., "A Revised Parthian Chronology of the Period 165-91 B.C." Ghashghai, H.R., "The successors of Mithridates II"
  25. ^ Assar, G.R.F., "A Revised Parthian Chronology of the Period 165-91 B.C."
  26. ^ Josephus Flavius, Antiquities of the Jews, Book XVİ, Ch.8.4
  27. ^ Tacitus, The Annals, 11.10
  28. ^ See: Unknown King (III) (c. A.D. 140)
  29. ^ Bknz: Tiridates III (c. A.D. 224 – 228?)
  30. ^ Farsça "Şahların Şahı"
  31. ^ "Ermeniler'in Büyük Kralı"
  32. ^ "Omuz çökerten"
  33. ^ "Prenses"
  34. ^ The Cambridge History of Iran c. 7, 1991, s. 960.
  35. ^ The Cambridge History of Iran, c. 7, 1991, s. 961.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]